home


 

Žuta zastava – nagrada za doprinos nenasilju na filmu /
Tribina „Filmom i mladošću protiv nasilja“

Filmska umjetnost kao malo koje područje ljudskog stvaralaštva može ukazati na opreke životu među kojima nasilje i svi njegovi oblici imaju najpogubniji utjecaj. Poglavito među mladima. Kada pak mladi filmski autori u svojim radovima promiču nenasilje u društvu to zaslužuje punu pozornost i podršku. Snimajući filmove u kojima se ukazuje na ovaj veliki društveni problem, mladi na osobito uvjerljiv i važan način doprinose njegovom rješavanju. O tome podjednako snažno govore filmovi o nasilju među mladima, o nasilnom odnosu čovjeka prema prirodi, o ratu i sukobima kao najgorem obliku međuljudskih odnosa, kao i o autodestrukciji kroz ovisnost o drogama i alkoholu.

Sve su ove teme obrađene kroz radove mladih filmaša na 15. filmskoj reviji mladeži i 3. Four River Film Festivalu i ove godine. S obzirom na to, kao i na jačanje prepoznatljivosti Revije i Festivala, uz važne novitete srednjoškolsko filmsko djelovanje ovogodišnjim izdanjem nastojimo staviti u širi društveni kontekst. U korist tome ide uvođenje nove, jedanaeste nagrade na Reviji i Festivalu, Žute zastave, nagrade za doprinos nenasilju u filmu. Odluku o istoj donijet će žiri sastavljen od troje srednjoškolaca uspješnih u različitim područjima. Pokretanjem ove nagrade želimo ukazati na percepciju nasilja i u okviru stvaralačkog rada srednjoškolaca. Stoga će uz samu nagradu, za voditelje - mentore te sve zainteresirane srednjoškolce u okviru Revije i Festivala biti održana tribina „Filmom i mladošću protiv nasilja“ na kojoj će sudjelovati brojni stručnjaci koji se direktno ili indirektno bave tom problematikom. Istu će moderirati ovogodišnji član selekcijske komisije i dugogodišnji kritičar radova srednjoškolaca, Boško Picula.

Žiri nagrade "Žuta Zastava"

 

Dorotea Martinec

Dorotea je rođena 1994. godine u Zagrebu. Učenica je drugog razreda IV. Jezične Gimnazije gdje pohađa dvojezični program na francuskom jeziku.

Osim francuskog jezika, kojim izvrsno vlada, služi se i engleskim i njemačkim, a u posljednje četiri godine aktivna je esperantistica. Na državnom natjecanju iz esperanta dva puta je osvojila prvo mjesto.

Dugo godina se bavi i informatikom, gdje je pet puta za redom osvajala prvo mjesto na državnoj informatičkoj smotri iz web dizajna.

Posljednjih pet godina trenira streljaštvo, te svojim zračnim pištoljem postiže dobre rezultate.

Aktivna je i na području glume (sudjeluje u radu dramske skupine „Zagrebački šareni leptiri“ koja svoje predstave izvodi na raznim jezicima), kao i volonterizma gdje je godinama potpomagala djelovanje Udruge za terapijsko jahanje „Krila“, Udruge za Rome „Romane Droma“ i Udruge za promicanje civilnog društva „Civitas Zagreb“.

 

Ivana Paljug

Ivana Paljug rođena je 1993. u Karlovcu, gdje je trenutačno završila 2.b razred Gimnazije Karlovac.

Volontirala je u radu s djecom s posebnim potrebama Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac, te je svojim velikim radom i trudom pridonijela tome što je Gimnaziji Karlovac Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva dodijelila priznanje za najinovativniji model motiviranja i angažiranja učenika u volonterskom radu - nagradu "Škola prijatelj zajednice"

Uspješno je završila edukaciju pod nazivom „Stop nasilju među djecom“ za učeničke grupe podrške u školi („Anti Bullying Campaign“ u organizaciji CNS-a, Centar za neohumanističke studije).

Svojom najvažnijom slobodnom aktivnosti smatra sada već desetogodišnje pohađanje dramske grupe u Gradskom kazalištu „Zorin dom“ u Karlovcu, gdje je sudjelovala u velikom broju predstava.

Dvije godine zaredom sudjelovala je i na Državnoj smotri Lidrana, jednom kao pojedinac, a drugi puta sa scenskim radom koji je osmislila s prijateljicom Lorenom Kovačević.

Nekoliko puta bila je član zimske likovne kolonije „ Mali ZILIK“, kao i aktivni sudionik škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“.

 

Buga Marija Šimić

Buga Marija rođena je 1993. godine u Zagrebu.

Sa 6 godina prvi put je stupila na kazališne daske igrajući u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u operi "Madame Butterfly" u režiji Dore Ruždjak. U HNK-u igrala je i u predstavi "Večeras se improvizira" redatelja Zlatka Svibena. U kazalištu Žar ptica igrala je pak ulogu Crvenkapice u predstavi "Crvenkapica u gradu" u režiji Gorana Golovka, dok je u kazalištu Mala Scena odigrala ulogu Maje u predstavi ''Nevidljivi Leonard''. Za izvedbu iste zaslužila je nagradu za najbolju debitanticu na 6. Naj Naj festivalu koji je održan u Gradskom kazalištu Žar ptica.

Ispred kamere, poznata je njena uloga Klare u filmu "Ispod crte" redatelja Petra Krelje, a upravo nedavno je sudjelovala i na filmu Rajka Grlića "Neka ostane među nama". Sinkronizirala je ulogu Lava girl u filmu "Avanture Shark Boya i Lava girl", cjelovečernji film "Šarlotina mreža", "Neobična zubić vila",''Upoznajte Robinsone'' te ''Astroboy''. Snimila je i igrani film "Duh u močvari" Branka Ištvančića u kojem tumači ulogu Aranke.

Na školskoj smotri Lidrano-državna razina bila je četiri puta tijekom osnovne škole, tri puta u dramskom sektoru a jednom u literarnom.

Trenutačno pohađa 3. razred Nadbiskupske klasične gimanzije. Bavi se hip hopom i stepom u plesnom centru TALA, te uči engleski, japanski i španjolski jezik.

 


Uvodna riječ
Južnokorejski animirani film "Poljubac mačkice" osvojio Grand Prix Revije i Festivala!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Dabrovi su za ljubav
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Osmijeh žutog dabra
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Tko je dabru slomio rep?
Treći festivalski dan: avanture šegrta Hlapića i projekcija Sviličićeva filma na Dubovcu!
Drugi festivalski dan: niz radionica i projekcija Grlićeva filma!
Otvoreni 15. Filmska revija mladeži & 3. Four River Film Festival!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Grad na četiri kina
Prvi dan Revije i Festivala: kombinacija filmova, edukacije i zabave!
Dabar priprema Karlovac za srednjoskolski film!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Žuti dabar
Karlovac postaje svjetsko središte srednjoškolskog filma!
Još nema kina, ali ima filma
Popratni program za sve uzraste: dječji filmski klasici i novi naslovi Grlića i Sviličića
Press konferencija povodom završetka selekcije
Izabran službeni program 15. Filmske revije mladeži i 3. Four River Film Festivala!
PRIJAVE ZA 15. FILMSKU REVIJU MLADEŽI I 3. FOUR RIVER FILM FESTIVAL SU U PUNOM JEKU