home


15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Tko je dabru slomio rep?

Mislim, bolje se javite sami. Ionako će vas žuta ekipa pronaći, prije ili kasnije. Njima ništa ne promakne. Znači, onaj tko je to učinio neka lijepo izađe pred sve nas i kaže. Ja sam taj nesretnik. I žao mi je i Bog zna kako. Dobri su ovdje ljudi, neće mu ništa strašno učiniti. Ali, kad je već znao slomiti, neka i prizna. Mislite da je dabru lako pojaviti se slomljena repa pred onom raskošnom plavušom, dabricom s vragoljasto, pod grudima svezanom ružičastom bluzom? Ako je lako, probajte vi. Da vas samo vidimo! I nemojte se sad izvlačiti da je padala kiša, da ste se nekako zanijeli, zaboravili, da je bilo ovo ili ono.

Dobro, to smo riješili.


Žuti karlovački dabar, snimio Tomislav Stojanović

Na ovogodišnju 15. reviju i 3. festival prijavljen je čak 201 film srednjoškolaca iz Hrvatske i svijeta, a u sedam službenih projekcija od četvrtka do subote prikazan je 91 odabrani. Među prijavljenima je najviše, čak 75 igranih, a 55 je animiranih, dok je 38 u kategoriji slobodnog stila. Najmanje je dokumentarnih, samo 33. Reklo bi se da mladi više vole kreirati svoj svijet nego dokumentirati postojeći. Što uopće nije loše. Želja za promjenom, pa makar bila zaigrana ili animirana, značajka je mladosti. Među filmovima je dosta onih s temama neizvjesne budućnosti koja čeka današnju mladost, (ne)razumijevanja među generacijama, raznih oblika psihičkog i fizičkog nasilja kojima su mladi izloženi, a ponekad ga i sami primjenjuju prema vršnjacima ili drugima, a najviše je ljubavi. Ona, kao što dobro znamo, može biti inspirativna, opterećujuća, nerazumna (u pravilu!), zbunjujuća, nekad i smrtonosna, ali uvijek je jača od svega drugoga.

Što sve može učiniti ljubav dobro se vidjelo u jednom od prikazanih filmova. Uvodni su kadrovi posve drugačiji od nastavka filma, a razlog je bolan. I bolno jednostavan. Djevojka i mladić su se voljeli, pa su odlučili skupa snimiti film. A onda su se u vrijeme snimanja posvađali. Pa je film ostao slomljen, poput njihove ljubavi. Točno se osjetilo kad je puklo. Drukčija kamera, različita montaža, izgubljeni ritam. Možda bi bilo dobro da se oni pomire. Za ljubav umjetnosti, u slavu filma! I onako, bez razloga, ako je baš bila prava ljubav. Čekat ćemo njihov novi zajednički film na idućoj Reviji i Festivalu.

Osim službenih projekcija, na 15. filmskoj reviji mladeži i 3. four river film festivalu niz je sadržaja koji su namijenjeni sudionicima, ali i građanima Karlovca. Računa se da je prošle godine oko četiri tisuće posjetitelja sudjelovalo na projekcijama i drugim aktivnostima, pa i ta brojka opravdava sveprisutnu maksimu ovogodišnjih zbivanja da u Karlovcu još nema kina, ali ima filma i da valja ozbiljnije poraditi na promjeni stanja.
Tako su u okviru programa Filmski pet+, namijenjenog prije svega najmlađima, prikazani dugometražni igrani film za djecu Tajna starog tavana redatelja Vladimira Tadeja, odabir animiranih filmova pod skupnim nazivom Dragulji Zagreb filma za djecu te dugometražni animirani film Čudnovate zgode šegrta Hlapića redatelja Milana Blažekovića. Zbog golema zanimanja dio je programa repriziran.

Koncerti karlovačkih grupa Made in Taiwan i Deph te Luke Turkalja, poznatijeg kao DJ Tom Luke, svakako su ugrijali mlađahnu (i mrvicu stariju) publiku u kišnim karlovačkim noćima, a organizirani razgled grada za one sudionike Revije i Festivala koji su željeli više naučiti o Karlovcu valjalo bi ponoviti svake godine.

I, nemojte dabru lomiti rep! Boli, čovječe!

Duško Popović

11.09.2010.

Uvodna riječ
Južnokorejski animirani film "Poljubac mačkice" osvojio Grand Prix Revije i Festivala!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Dabrovi su za ljubav
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Osmijeh žutog dabra
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Tko je dabru slomio rep?
Treći festivalski dan: avanture šegrta Hlapića i projekcija Sviličićeva filma na Dubovcu!
Drugi festivalski dan: niz radionica i projekcija Grlićeva filma!
Otvoreni 15. Filmska revija mladeži & 3. Four River Film Festival!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Grad na četiri kina
Prvi dan Revije i Festivala: kombinacija filmova, edukacije i zabave!
Dabar priprema Karlovac za srednjoskolski film!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Žuti dabar
Karlovac postaje svjetsko središte srednjoškolskog filma!
Još nema kina, ali ima filma
Popratni program za sve uzraste: dječji filmski klasici i novi naslovi Grlića i Sviličića
Press konferencija povodom završetka selekcije
Izabran službeni program 15. Filmske revije mladeži i 3. Four River Film Festivala!
PRIJAVE ZA 15. FILMSKU REVIJU MLADEŽI I 3. FOUR RIVER FILM FESTIVAL SU U PUNOM JEKU