home


15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Žuti dabar

Na konferenciji za novinstvo 15. filmske revije mladeži i 3. four river film festivala, održanoj 6. rujna u prostorijama Hrvatskog filmskog saveza u Tuškancu, sudjelovali su koordinatorica Revije i Festivala Marija Ratković, član selekcijske komisije Boško Picula, voditeljica press službe Ivana Sansević i Žuti dabar. Dabar je inače normalan, Castor fiber, ali nosi žutu majicu Revije i Festivala, pa je zato žut. Svi su nešto govorili, jedino je Žuti dabar samo šutke i odobravajući kimao glavom, osim kad je bila riječ o nasilju nad mladima. Tada je kimao s negodovanjem.

Od 9. do 12. rujna u Karlovcu će se predstaviti autori i njihova djela iz Bjelovara, Dubrovnika, Gunje, Karlovca, Krapine, Marije Bistrice, Osijeka, Pazina, Rijeke, Samobora, Slavonskog Broda, Splita, Varaždina, Zadra, Zagreba i Zaprešića, s ukupno 39 filmova u konkurenciji 15. revije, odnosno iz Belgije, Danske, Italije, Južne Koreje, Kine, Libanona, Litve, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske i Velike Britanije, s 52 rada u konkurenciji 3. four river film festivala.


Dabar, Marija Ratković, Boško Picula i Ivana Sansević

Ovogodišnju su selekcijsku komisiju, koja je između prijavljenih radova odabrala ukupno 91 film za Reviju odnosno Festival, činili politolog i filmski kritičar mr. sc. Boško Picula, koautor emisija o filmu Café cinéma odnosno Kokice i Vjekoslav Živković, autor niza animiranih filmova, vanjski suradnik Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije i voditelj brojnih radionica animacije za djecu i mlade. Oni su odabrali natjecateljske filmove, a o nagradama će odlučivati ocjenjivački sud u sastavu filmski redatelj i scenarist Zvonimir Jurić, filmski kritičar, scenarist i redatelj Nikolaus von Uthman i glumac, spiker i televizijski voditelj Marinko Leš. 

Filmovi se i na Reviji i na Festivalu natječu u kategorijama animiranog, igranog i dokumentarnog te u slobodnoj formi, a osim nagrada u svakoj kategoriji bit će dodijeljen i Grand Prix za ukupnog pobjednika i Revije i Festivala. Svoje će nagrade dodijeliti i publika u Zorin domu, gdje se održavaju sve službene projekcije 15. filmske revije mladeži i 3. four river film festivala.

Od ove godine uvodi se i posebna nagrada za doprinos nenasilju na filmu nazvana Žuta zastava, koja će se dodijeliti onom filmu koji na najbolji način zastupa ideju promicanja nenasilja u društvu u cjelini, a posebno među djecom i mladima. Ocjenjivački sud za nagradu Žuta zastava čine Dorotea Martinec, učenica drugog razreda IV. jezične gimnazije u Zagrebu, pobjednica državnog natjecanja u esperantu i u više navrata pobjednica državnih natjecanja u informatici i web dizajnu, izvrsna streljačica zračnim pištoljem, amaterska glumica i članica više civilnih udruga, Ivana Paljug, učenica trećeg razreda Gimnazije Karlovac, aktivna sudionica i autorica niza projekata civilnog društva, posebno onih posvećenih djeci s posebnim potrebama i borbi protiv nasilja, glumica i slikarica te Buga Marija Šimić, učenica trećeg razreda Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu, kazališna i filmska glumica i plesačica.

Uz natjecateljski program, održavanje 15. filmske revije mladeži i 3. four river film festivala prati i niz popratnih sadržaja, od Filmski 5+, ciklusa filmova za djecu, preko Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima, programa predstavljanja srodnih radionica, smotri i festivala do Dubovac Open Air, programa cjelovečernjih filmova kojemu je krajni cilj inicijativa za obnovu redovitog djelovanja gradskoga kina u Karlovcu.

Duško Popović

07.09.2010.

Uvodna riječ
Južnokorejski animirani film "Poljubac mačkice" osvojio Grand Prix Revije i Festivala!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Dabrovi su za ljubav
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Osmijeh žutog dabra
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Tko je dabru slomio rep?
Treći festivalski dan: avanture šegrta Hlapića i projekcija Sviličićeva filma na Dubovcu!
Drugi festivalski dan: niz radionica i projekcija Grlićeva filma!
Otvoreni 15. Filmska revija mladeži & 3. Four River Film Festival!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Grad na četiri kina
Prvi dan Revije i Festivala: kombinacija filmova, edukacije i zabave!
Dabar priprema Karlovac za srednjoskolski film!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Žuti dabar
Karlovac postaje svjetsko središte srednjoškolskog filma!
Još nema kina, ali ima filma
Popratni program za sve uzraste: dječji filmski klasici i novi naslovi Grlića i Sviličića
Press konferencija povodom završetka selekcije
Izabran službeni program 15. Filmske revije mladeži i 3. Four River Film Festivala!
PRIJAVE ZA 15. FILMSKU REVIJU MLADEŽI I 3. FOUR RIVER FILM FESTIVAL SU U PUNOM JEKU