home


15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Dabrovi su za ljubav

Svečanom je podjelom nagrada u nedjelju, 12. rujna, završena 15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival. Posebne su pohvale u kategoriji nagrade Žuta zastava za najbolji film koji doprinosi nenasilju na filmu, uspostavljenoj ove godine, osvojili igrani Homer naš svagdašnji Matije Kokolića, Filmska skupina Srednje škole Ban Josip Jelačić, Zaprešić te igrani film Remis Lin Alluna, skupina Station Next, Danska, a prvu je Žutu zastavu osvojio animirani Hudud grupe autora, nastao u produkciji Camera – Etc, Belgija.

Najbolji animirani film 15. filmske revije mladeži je Knjiški čovjek Maše Borović, Škola likovnih umjetnosti Split, a najbolji dokumentarac Onaj kojeg nema Darka Stankovića, Gimnazija Dubrovnik. U kategorji igranog filma nagradu je osvojio Bunc Almighty Mihovila Plečka, Filmska autorska grupa "Enthusia Planck" iz Samobora, a u kategoriji slobodnog stila Kišni dan s mog balkona istog autora.

U konkurenciji 3. four river film festivala posebne pohvale za animirani film osvojili su Djeca sjenki grupe autora Digital Fish/Knowle West Media Centre, Velika Britanija i Gdje je ljubav Dae Woen Yoona, So Hyun Cha i Jae Woo Shina, Gyeonggi Art School, Južna Koreja, a najboljim je filmom proglašen Hudud, osvajač Žute zastave, dok su u kategoriji dokumentarnog fima posebne pohvale zaslužili Shvaćanje mladih grupe autora skupine Electric December, Knowle West Media Center, HearSay!, Velika Britanija i Cerrattepe Ceren Cebeci, Burcu Ince i Cuneyt Medetoglu u  produkciji Film Turkey Project, Turska, a najboljim su proglašene Mlade dame Martine Hudorovič, DZMP Luksuz Produkcija, Slovenija. Najbolji je igrani film Ako me voliš Natashe Ramlow Lerche-Jensen, skupina Station Next, Danska dok su posebnu pohvalu u kategoriji slobodnog stila osvojile Animirane frekvencije grupe autora  Junior High School "Testoni Fioravanti", "Annibale Carraca", "Guido Guinizelli", Italija, a najboljim je proglašen Od izbora do promjene Jacka Crookera, Club Flix, Suited and Booted Studios, Velika Britanija.


Nagrade Revije i Festivala, film u boci, snimio Tomislav Stojanović

Nagradu publike za najbolji film osvojilo je animirano Buđenje Chi Keung Wonga,S.T.E.A. Yung Yau College, Kina, a Grand Prix za najboji film 15. filmske revije mladeži i 3. four river film festivala animirani film Poljubac mačkice Hye-Jo Hwanga, Ji-Hye Hwanga i Huee-Hoon Kima, Gyeonggi Art School, Južna Koreja.

Pobjednici su dakle animirani filmovi koji govore o ljubavi.

Zadnjeg je dana ovogodišnje, 15. filmske revije mladeži i 3. four river film festivala održana tribina o temi Filmom i mladošću protiv nasilja. Maja Flego, prof., savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, Andrea Navijalić, prof., ravnateljica karlovačke osnovne škole, prof. dr. Majda Rijavec, psihologinja i predavačica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, Sonja Tarokić, studentica režije na Akademiji dramske umjetnosti i Robert Zuber, novinar i urednik HRT-a te mr. sc. Boško Picula, ovogodišnji selektor revijskog i festivalskog programa i urednik Kokica, kao moderator razgovora, raspravljali su o problemu nasilja u medijima, a posebno na filmu. Govorilo se o činjenici da je nasilje nezaobilazni dio svakodnevice u kojoj živimo, o ulozi škole i slobodnih aktivnosti učenika u njoj, snažnom utjecaju televizije, interneta i posebno Facebooka, o važnosti obitelji i njezinog moralnog kodeksa koji valja prenijeti djeci i mladima te o neumitnom prenošenju raznih, pa i neprihvatljivih oblika ponašanja roditelja i drugih odraslih na djecu.

Žuti je dabar nakon ove mudre rasprave i dodijele nagrada koja je uslijedila zaključio da ljubav uvijek pobjeđuje, a u toj mu je spoznaji svakako pomogao konačni susret s dabricom u ružičastoj bluzi, za kojom je tragao protekla četiri dana 15. filmske revije mladeži i 3. four river film festivala. Zadnji je trag o njima fotografija snimljena u suton, na jednom karlovačkom mostu. Valja ih ostaviti da uživaju u ljubavi i životu, a nadati se susretu za godinu dana, na 16. filmskoj reviji mladeži i 4. four river film festivalu, od 8. do 11. rujna 2011., u Karlovcu.

Duško Popović

13.09.2010.

Uvodna riječ
Južnokorejski animirani film "Poljubac mačkice" osvojio Grand Prix Revije i Festivala!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Dabrovi su za ljubav
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Osmijeh žutog dabra
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Tko je dabru slomio rep?
Treći festivalski dan: avanture šegrta Hlapića i projekcija Sviličićeva filma na Dubovcu!
Drugi festivalski dan: niz radionica i projekcija Grlićeva filma!
Otvoreni 15. Filmska revija mladeži & 3. Four River Film Festival!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Grad na četiri kina
Prvi dan Revije i Festivala: kombinacija filmova, edukacije i zabave!
Dabar priprema Karlovac za srednjoskolski film!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Žuti dabar
Karlovac postaje svjetsko središte srednjoškolskog filma!
Još nema kina, ali ima filma
Popratni program za sve uzraste: dječji filmski klasici i novi naslovi Grlića i Sviličića
Press konferencija povodom završetka selekcije
Izabran službeni program 15. Filmske revije mladeži i 3. Four River Film Festivala!
PRIJAVE ZA 15. FILMSKU REVIJU MLADEŽI I 3. FOUR RIVER FILM FESTIVAL SU U PUNOM JEKU