home


Karlovac postaje svjetsko središte srednjoškolskog filma!
Još nema kina, ali ima filma

15. izdanje Filmske revije mladeži i 3. izdanje Four River Film Festivala od 9. do 12. rujna na tri karlovačke lokacije: u Zorinom domu, Dubovcu i Knjižnici za mlade / Natjecateljski program obuhvaća 91 film / Popratni programi: “Filmski 5+”, “Dubovac Open Air” i “Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima” / Žuta zastava - nova nagrada koja promiče nenasilje na filmu / Niz popratnih sadržaja edukativnog karaktera

Zagreb, 06. rujna - Nova izdanja manifestacija koje uključuju srednjoškolsko filmsko stvaralaštvo, 15. Filmska revija mladeži i 3. Four River Film Festival održat će se od 09. do 12. rujna u Karlovcu na nekoliko lokacija: u Gradskom kazalištu Zorin dom, starom gradu Dubovcu te gradskoj Knjižnici za mlade. 

Natjecateljski program uključuje 91 srednjoškolski film: 39 naslova djelo je srednjoškolskih filmaša iz Hrvatske, dok su preostala 52 filma uratci srednjoškolaca diljem svijeta - najveći broj filmova pristigao je iz Velike Britanije, a slijede Turska, Slovenija, Belgija, Slovačka i Danska te mnoge druge.

Spomenuti filmovi u konkurenciji su za čak jedanaest festivalskih nagrada; za Reviju i za Festival, tj. za nacionalni i međunarodni program dodjeljuju se nagrade u slijedećim kategorijama – za najbolji animirani, dokumentarni, igrani te za najbolji film u kategoriji slobodnog stila. Festivalski Grand Prix dodjeljuje se najboljem uratku Revije i Festivala, a svog favorita odabrat će i publika. Odluku o nagradama donijet će glavni festivalski žiri u sastavu Zvonimir Jurić, Marinko Leš te Nikolaus von Uthman. Zvonimir Jurić uvaženi je hrvatski redatelj, čiji su posljednji uratci, dugometražni film “Crnci” i kratki “Žuti mjesec” ovjenčani nizom nagrada na međunarodnim festivalima. Marinko Leš karlovački je glumac koji je veliki dio djetinjstva proveo u dramskoj grupi Gradskog kazališta Zorin dom. U posljednjih nekoliko godina surađivao je na brojnim projektima domaćih kazališnih ustanova, a glumio je i u nekoliko filmova. Posljednji član žirija, Nikolaus von Uthman, njemački je filmski kritičar, autor nagrađivanih kratkih filmova te velikog broja reklamnih spotova.

Posljednja, jedanaesta nagrada Revije i Festivala, Žuta zastava, oformljena je ove godine, a dodjeljuje se filmu koji na najbolji način promiče nenasilje. Dobri su filmovi uvijek nagrada i za one koji ih gledaju i za one koji ih snimaju. Kada pritom dobri filmovi zagovaraju dobro u čovjeku i društvu, njihova je vrijednost trajna. I zato je svaki film koji promiče nenasilje u životu istinska nagrada za gledatelje. Novopokrenuta nagrada Žuta zastava ima dva cilja. Prvi joj je potaknuti mlade filmaše da svojim radovima progovore o jednom od najvećih zala današnjice, neovisno je li nasilje upereno protiv drugog čovjeka, prirode, načela ili samog sebe. Drugi je cilj senzibilizirati javnost o potrebi svakodnevne borbe za pravo čovjeka na život i stvaralaštvo bez nasilja pri čemu su filmovi i općenito umjetnost među najboljim načinima da se čovjek upozna s takvim pristupom i na njega motivira. Sprječavanje nasilja je uvijek dužnost države, ali je i dužnost svih nas da nasilju kažemo 'ne'. Kako to rade mladi filmaši iz Hrvatske i svijeta, na izvrstan će način pokazati ovogodišnji filmovi u Karlovcu. Među njima treba istaknuti one koji tematiziraju kriminal, nasilje među vršnjacima, uništavanje prirode, teror državnih institucija, autodestrukciju, pojasnio je Boško Picula, član selekcijske komisije te dugogodišnji kritičar radova srednjoškolaca.

O dobitniku spomenute nagrade odlučit će pak poseban žiri sastavljen od tri srednjoškolke koje su dosad polučile značajne uspjehe u različitim društvenim domenama. Dorotea Martinec učenica je IV. jezične gimnazije gdje pohađa dvojezični program na francuskom jeziku, a izvanredne je rezultate postigla na natjecanjima iz informatike. Osim toga, trenira streljaštvo, bavi se glumom,  te uz sve to i aktivno volontira u raznim udrugama. Ivana Paljug pohađa Gimnaziju Karlovac, a svojim je radom i trudom uvelike pridonijela tome što je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva istu školu nagradila priznanjem "Škola prijatelj zajednice". Već deset godina pohađa dramsku grupu u Gradskom kazalištu „Zorin dom“, gdje je sudjelovala u velikom broju predstava. Buga Marija Šimić učenica je Nadbiskupske klasične gimanzije, a na kazališne je daske prvi put kročila sa šest godina. U kazalištu je dosad odigrala nekoliko uloga, a glumila je i u nekoliko filmova: "Ispod crte" Petra Krelje, "Duh u močvari" Branka Ištvančića, a nedavno je sudjelovala i na filmu "Neka ostane među nama" Rajka Grlića. Pored glume, uči nekoliko jezika i bavi se plesom.

S namjerom da se dodatno ukaže na problem nasilja među mladima, kao i na značajnu ulogu koja umjetnost ima u suzbijanju istog problema, pored nagrade Žuta zastava, u sklopu Revije i Festivala bit će održana i tribina  „Filmom i mladošću protiv nasilja“ na kojoj će sudjelovati brojni stručnjaci koji se direktno ili indirektno bave tom problematikom. Spomenuta tribina s uglednim sudionicama i sudionicima spomenute će ciljeve nagrade Žuta zastava obrazložiti kroz niz primjera i raspravu koja bi trebala pokazati da se filmom i mladošću može puno toga. Prije svega reći 'ne' nasilju u društvu, dodao je Picula, koji će ujedno i moderirati spomenutu tribinu. Tribina će biti održana pod pokroviteljstvom Ureda pravobraniteljice za djecu, a sudjelovat će Maja Flego, savjetnica pravobraniteljice, Andreja Navijalić, dipl.psiholog i ravnateljica OŠ Grabrik u Karlovcu, prof. dr. sc. Majda Rijavec s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Robert Zuber, novinar i urednik na HRT-u, Sonja Tarokić, studentica režije na ADU i dr.

Pored natjecateljskog, popratni filmski program uključuje filmove za svačiji ukus: program “Filmski 5+” donosi filmske klasike - animirani film “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, dječji igrani film “Tajna starog tavana” Vladimira Tadeja kao i “Dragulje Zagreb filma za djecu“ koji se sastoji od 13 kratkih animiranih filmova za djecu čuvenih hrvatskih majstora animacije. Program "Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima" obuhvaća predstavljanje srodnih festivala i radionica, dok je „Dubovac Open Air“ idealan za sve uzraste i pod vedrim će nebom na starom gradu Dubovcu pružiti užitak gledanja dva ovogodišnja hrvatska filmska hita: već spomenuti film „Neka ostane među nama Rajka Grlića i “Dva sunčana dana“ Ognjena Sviličića. Potonji je film i jedan od posljednjih na kojima je kao direktor fotografije radio Vedran Šamanović, selektor prošlogodišnjeg programa Revije i Festivala - ovodišnja izdanja Revije i Festivala posvećena su upravo njemu. 

Iako su okosnica Revije i Festivala srednjoškolci i njihova ostvarenja, s obzirom da se radi o gotovo jedinim filmskim manifestacijama u Karlovcu, oduvijek smo pokušavali uz nadasve kvalitetan glavni program srednjoškolskih filmova, upravo popratnim sadržajima pružiti svakom gledatelju ponešto. Tako će, uz već gore spomenute programe, kraj svakog festivalskog dana biti začinjen i glazbenim ugođajem mladih karlovačkih bendova “Made in Taiwan” i “Deph”, te dobrim zvukom DJ- Tom Lukea. Time želimo zadovoljiti potrebe svih uzrasta - od 7 do 77 godina starosti. Mjesta za dječje projekcije već su rezervirana, što me posebno veseli. Brojku od lanjskih 4 000 posjetitelja bit će teško nadmašiti, ali smatram da su Karlovčani dorasli tom izazovu. Pomalo je apsurdno što grad, deveti po veličini u Hrvatskoj, nema više funkcionalnu kino dvoranu i upravo zbog toga ovo izdanje Revije i Festivala održavamo pod motom ‘Još nema kina, ali ima filma!’. Naime, pored starog i zapuštenog Edisona, inače prve namjenske kino dvorane u Hrvatskoj, stvorili smo dvije nove kino lokacije – jednu u kazalištu, a drugu pod vedrim nebom srednjovjekovne utvrde. Nadam se da će manifestacije poput ove ponukati nadležne da se pozabave otvaranjem nove kino dvorane u Karlovcu, te da ćemo jedno od skorih izdanja Revije i Festivala otvoriti na takvom jednom mjestu. Mislim da su Karlovčani to zaslužili!, istaknula je programska koordinatorica Revije i Festivala Marija Ratković.

Filmska revija mladeži nacionalna je revija srednjoškolskog filma, a četvrtu godinu zaredom održava se u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza. Od 2008. godine u sklopu Revije organizira se i međunarodna inačica, Four River Film Festival.

Svečano otvaranje Revije i Festivala održat će se u četvrtak, 09. rujna u 20 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom.

06.09.2010.

Uvodna riječ
Južnokorejski animirani film "Poljubac mačkice" osvojio Grand Prix Revije i Festivala!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Dabrovi su za ljubav
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Osmijeh žutog dabra
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Tko je dabru slomio rep?
Treći festivalski dan: avanture šegrta Hlapića i projekcija Sviličićeva filma na Dubovcu!
Drugi festivalski dan: niz radionica i projekcija Grlićeva filma!
Otvoreni 15. Filmska revija mladeži & 3. Four River Film Festival!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Grad na četiri kina
Prvi dan Revije i Festivala: kombinacija filmova, edukacije i zabave!
Dabar priprema Karlovac za srednjoskolski film!
15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival
Žuti dabar
Karlovac postaje svjetsko središte srednjoškolskog filma!
Još nema kina, ali ima filma
Popratni program za sve uzraste: dječji filmski klasici i novi naslovi Grlića i Sviličića
Press konferencija povodom završetka selekcije
Izabran službeni program 15. Filmske revije mladeži i 3. Four River Film Festivala!
PRIJAVE ZA 15. FILMSKU REVIJU MLADEŽI I 3. FOUR RIVER FILM FESTIVAL SU U PUNOM JEKU