Novosti

Facebook HFS
17.11.2021.
Prva samostalna izložba fotografija
Iva Grubješić

U organizaciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA je u ponedjeljak, 15. studenoga u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu otvorena prva samostalna izložba fotografija autorice Ive Grubješić, naslovljena Beskrajni dani. Izložba je postavljena u okviru ovogodišnje sezone programa Podrum ponedjeljkom koji traje već drugu godinu, u organizaciji udruge VANIMA. Naravno, izložba je otvorena za javnost, ali organizatori mole sve zainteresirane posjetitelje za pridržavanje epidemioloških uputa i mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite.

Autorica Iva Grubješić je samouka fotografkinja, pa njene radove valja promatrati bez opterećenja akademskim normativima, koji uvijek daju obilje zanatskih spoznaja i usmjerenja, ali ponekad znaju i ograničiti slobodu mišljenja i stvaranja. Iako je ovo njena prva samostalna izložba fotografija, Iva Grubješić nije nepoznata publici Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 jer je u njemu svojevremeno vodila kreativnu radionicu izrade Dreamcatchera, onih slavnih mreža u koje je, kako tvrde neke legende, moguće uhvatiti snove i koje kao amajlija sprečavaju loše i pomažu ostvarenju dobrih ciljeva i ideja. Ovoga puta Iva Grubješić, nakon nešto više od godinu dana, u Centru P4 pokazuje svoje fotografije krajolika iz snova i prizora koji na simboličan način predstavljaju Dreamcatchere ili snovolovke, a njena je samostalna izložba posve sigurno jedan ostvareni san.  

Rođena u Zagrebu, a odras(ta)la u Varaždinu, uvažavajući sličnosti i razlike okoline koja ju je u nekoj mjeri oblikovala, Iva se u svojim radovima prvenstveno bavi istraživanjem sinergije boja i oblika, s posebnim naglaskom na ambijentalnost i jedinstveni estetski doživljaj fotografije kroz koloristički kontrast. Još uvijek (a nadajmo se, čim duže) nemirnoga duha, posvećena je stalnom istraživanju svoje okoline, pri čemu je fotoaparat tek alat, sredstvo kroz koje otkriva i proživljava vlastiti svijet. Na sedamnaest fotografija iz ciklusa Beskrajni dani, nastalih u protekle dvije pandemijske godine, kroz igre svjetlosti, sjena i boja u napuštenim interijerima, pustim ulicama i krajolicima, s otvorenim prozorima iza kojih kao da nema vidika ni perspektive, predstavljeni su posve subjektivni autoričini oblici i načini proživljavanja razdoblja samoće i (samo)izolacije, više u duhovnom nego u doslovnom smislu.

Po tome bi ciklus fotografija Beskrajni dani valjalo svrstati u pandemijsku umjetnost u nastajanju jer je upravo pandemija navela autoričin istraživački duh na podrobnije otkrivanje i bilježenje suvremenog svijeta koji ju okružuje. Plovidba u nepoznato kroz objektiv fotoaparata tako se pokazuje kao traženje odgovora na granice osobne i  zajedničke slobode i kreativnosti kroza stroga i često nametnuta pandemijska pravila, za koja neki niti ne žele čuti, a drugi ih smatraju normalnim. Fotografije na neki način postaju neponovljivi osobni trenuci autoričine percepcije prolaznosti vremena.

Do konca godine će VANIMA u istom prostoru organizirati još dvije izložbe, a u pripremi je i raspisivanje natječaja za vizualne radove mladih, i afirmiranih i neafirmiranih autorica i autora, koje ćemo vidjeti iduće godine. Natječaj će biti objavljen na web i fb stranicama VANIMA-e.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Otvorene prijave na tri radionice u organizaciji Kino kluba Split

Otvorene su prijave na Radionicu zvuka, Radionicu produkcije i Radionicu montaže... »više

Premijera 2021.

Sad već tradicionalna projekcija godišnje (u ovom slučaju dvogodišnje) produkcije programa Škola igranog filma udruge Kaooosss održala se u utorak, 9. studenoga 2021. u Velikoj dvorani kina Tuškanac... »više

Radionica u OŠ Mejaši Split

SPLIT STUDENI 2021. mjesto radnje OŠ Mejaši... »više

Predstavljanje 9. Production in-a i Kritičko rešeto

Ovoga petka, 12. studenog s početkom u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice premijerno će se prikazati šest filmova nastalih na 9. maratonu izrade kratkog filma Production in-u pod mentorstvom Zorka Sirotića, Maria Papića... »više