Novosti

Facebook HFS
17.11.2021.
Premijera 2021.

Sad već tradicionalna projekcija godišnje (u ovom slučaju dvogodišnje) produkcije programa Škola igranog filma udruge Kaooosss održala se u utorak, 9. studenoga 2021. u Velikoj dvorani kina Tuškanac.

Program Škola igranog filma preporučen je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, prepoznat je kao Javna potreba u kulturi Grada Zagreba i sufinanciran od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

Na projekciji je prikazano 8 kratkih igranih filmova podijeljenih u blokove. Prvi blok činila su četiri radionička filma stvorena na ljetnim i zimskim radionicama po programu Škole igranog filma:

Narančasti smoothie (u produkciji 59. međunarodnog dječjeg festivala Šibenik, voditelji: Noa Nikolić i Jura Troje);

Jedan po jedan (u produkciji Vanime, odnosno 16. ljetne filmske radionice Varaždin, voditelj: Noa Nikolić);

Bumerang (u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, odnosno radionice u Kraljevici, voditelj: Noa Nikolić).

Ništa nije stvarno (u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, odnosno Filmske naSTAVe Tuškanac, voditelji: Noa Nikolić i Jura Troje);

U drugom bloku prikazani su autorski filmovi srednjoškolaca, članova udruge:

Trk (autor: Noa Nikolić)
Don’t look at me (autorica: Ana Glamuzina)

Bilo je važno vidjeti sve te radioničke filmove na jednom mjestu sa socijalne i psihološke strane. Djeca su zadnje dvije godine uglavnom razvijala teme usamljenosti i odbačenosti, a tu temu je na svoj način obradila naša srednjoškolka Ana.

Posebno je zanimljivo bilo pogledati dječji filozofski film Ništa nije stvarno, koji i sam po sebi podsjeća na Inception kao prikaz paralelne stvarnosti, odnosno film u filmu u stripu u filmu, a još je i finale filma snimljeno u istoj kinodvorani u kojoj smo ga gledali.

Noa je u međuvremenu završio srednju školu i upisao Akademiju dramske umjetnosti, smjer produkcija. Na ovoj premijeri postalo je jasno i javno kako se profilirao i kao stalni voditelj dječjih filmskih radionica.

Projekcija je nastavljena posebno najavljenim filmom Humbara, nastalim u produkciji 17. ljetne škole filma Šipan, na ovogodišnjoj Reviji dječjeg filmskog stvaralaštva proglašenim najboljim hrvatskim dječjim igranim filmom. Film je snimljen na desetodnevnoj radionicu u Šipanskoj Luci, no ovdje se svakako radi o kontinuiranom višegodišnjem radu s djecom. Noi i Juri je to bila treća šipanska radionica, ovaj put s pomlađenom ekipom.

Pod jakim anti-covid mjerama, ali s ponosom i uzbuđenjem zbog svečane premijere i ponovno okupljene ekipe iz OŠ Kajzerica, bilo je to malo veliko događanje.

Voditeljica programa bila je mlada glumica Lucija Alfier, a fotografije je napravio kolega iz Kino kluba Sisak Matija Holjevac.

Četvrti dio projekcije bila je svečana premijera filma Velike stvari, nastalog u višegodišnjoj suradnji s OŠ Kajzerica.

Film koji je do sad na velikom platnu prikazan samo na Reviji filmskog stvaralaštva djece u Varaždinu, a tamo se očito svidio varaždinskim osnovnoškolcima jer su mu dali 2. nagradu u kategoriji igrani film.

Voditelj Jura Troje je najavio film i ispričao par riječi o nastanku ovog najambicioznijeg dječjeg filmskog projekta u njegovoj bogatoj 14-godišnjoj karijeri filmskog učitelja.

Filmsku priču i scenarij smo stvarali u praznoj školi za vrijeme štrajka učitelja 2019., pripremali se za vrlo ambiciozno i zahtjevno snimanje nošeni uspjehom našeg prošlog filma Joker u rukavu. Usavršili smo vještinu snimanja i montiranja snimajući lektirne zadatke i nove filmske vježbe. U to vrijeme gostovali smo i u emisiji Kokice, snimajući prilog o nagrađenom filmu Joker u rukavu. Prilog nikad nije prikazan jer je emisija ukinuta, ali na tom snimanju se ekipa s Kajzerice upoznala i na prvu kliknula s Marlom i tako smo došli do glumice za glavnu ulogu u novom filmu!
Sve smo pripremali za kraj ožujka 2020. i obećao sam cijelu ekipu voditi na Reviju na Lošinj!

Samo, tko bi očekivao…

Ponovno smo se okupili 14 mjeseci kasnije s jednakim poletom i vjerom u sebe. Sastanci na otvorenom u novouređenom parku na Kajzerici, stopostotni odaziv. Jedno je vodilo drugome, sve se lijepo posložilo, onda smo zbog lokalnih izbora snimanje prebacili 2 dana kasnije, pa smo snimali po najkišovitijem danu u godini… I taj dan snimali dobrih 12 sati!
U stvaranju ovog filma sudjelovalo je pola ove dvorane, u odjavnoj špici imamo tridesetak imena u zahvalama!

Nakon pogledanog filma, na pozornicu su izašli autori filma: Nika, Lucija, Branimir, Mia, Marija i Nalamy, te glavna glumica Marla i Tonka koja je statirala u filmu.

Uz dodjelu diploma i zahvalnica, voditelj Jura je ispričao i par anegdota sa snimanja, napomenuo da se ovdje radi o skoro 3 godine kontinuiranoga rada koji je ovime priveden kraju jer su polaznici ove godine završili osnovnu školu, ali također najavio nove početničke radionice u OŠ Kazerica i mogućnost pokretanja filmske skupine srednjoškolaca.

Posebno je istaknuo suradnju s članicom udruge Anom Glamuzinom koja je na snimanju ovog filma bila voditeljica snimanja, fotografkinja i uskoro kreće s vlastitom skupinom.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo Muzejsko memorijalnom centru Dražen Petrović na svesrdnoj pomoći.

Nagrada za film Velike stvari s Revije dječjeg filmskog stvaralaštva predana je na čuvanje koproducentu OŠ Kajzerica.

Hvala Tajniku Hrvatskog filmskog saveza Hrvoju Selecu koji se odazvao našem pozivu i došao na premijeru!

Hvala Hrvatskom filmskom savezu na ustupanju Velike dvorane kina Tuškanac, hvala voditelju kina Marku Rojniću na jednostavnosti i lakoći dogovaranja, hvala biljeteru Toniju i konooperateru Damiru!

Nadamo se da se vidimo za godinu dana na istom mjestu!

Radionica u OŠ Mejaši Split

SPLIT STUDENI 2021. mjesto radnje OŠ Mejaši... »više

Predstavljanje 9. Production in-a i Kritičko rešeto

Ovoga petka, 12. studenog s početkom u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice premijerno će se prikazati šest filmova nastalih na 9. maratonu izrade kratkog filma Production in-u pod mentorstvom Zorka Sirotića, Maria Papića... »više

Kratki dokumentarci Krzysztofa Kieślowskog

Životne obljetnice

Poljski, a svjetski poznati filmski redatelj Krzysztof Kieślowski (27. lipnja 1941.-13. ožujka 1996.) je kao i mnogi umjetnici prije i poslije njega tek nakon smrti, prije dvadeset i pet godina, stekao globalni status, možda i zato što mu je karijera završila naglo... »više

Suvremeni azerbajdžanski film i...

...retrospektiva Darrena Aronofskog

Republika Azerbajdžan (ili –bejdžan, kako je neki zovu) nam je tako daleka i malo poznata da nismo sigurni čak ni u njeno ispravno napisano ili izgovoreno ime, samo znamo da je na južnom Kavkazu, da oko polovine teritorija zauzimaju planine te ima izlaz na Kaspijsko jezero... »više