Novosti

Facebook HFS
11.11.2021.
Predstavljanje 9. Production in-a i Kritičko rešeto

Ovoga petka, 12. studenog s početkom u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice premijerno će se prikazati šest filmova nastalih na 9. maratonu izrade kratkog filma Production in-u pod mentorstvom Zorka Sirotića, Maria Papića, Mateja Đuzela, Michelea Bulešića, Sande Letonje-Marjanović i Marka Zdravkovića-Kunca.

Filmska večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a gost Kritičkog rešeta ovog puta bit će filmski teoretičar dr. sc Hrvoje Turković koji će analizirati i komentirati filmove polaznika te im pružiti smjernice za eventualne dorade.

Razgovor će moderirati voditelj projekta Marko Zdravković-Kunac.

Program:

Vedran Trgovčić: Lokacija je super, što ćemo sad?, kratki igrani
Arhitekt i dizajner planiraju koncept muzeja na osnovu svjetioničarskih legendi.

Ivan Škorić: Smoked, kratki igrani
Nespretna smrt slabo plaćenog egzekutora.

Ela Caruzzo: Monokromatski pink, kratki igrani
Posljedice praćenja uputstva o mentalnom zdravlju za vrijeme korone.

Nino Paulin: Prelamanje, kratki eksperimentalni
Suočavanje sa neprihvaćenim identitetima.

Hrvoje Bogojević: Luna vulgaris, kratki dokumentarno-eksperimentalni
Kako bi izgledala stvarnost naših canisa familiarisa?

Igor Zenzerović: Migrena, kratki igrano-eksperimentalni
Ispovjedna uputstva o suživotu i neživotu sa bolovima u glavi.

Production In je besplatna radionica namijenjena  svima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u tri dana. Desetak  autora pod vodstvom iskusnih edukatora realizira svoj film u vremenski ograničenom stvaralačkom procesu i dobroj atmosferi praktičnog rada.

Nakon što se prošlih godina održao u Motovunu, Poreču, Pazinu, Vodnjanu i Bujama, prvi ovogodišnji 8. Production In održao u Puli od  22. do 24. siječnja.
Drugi ovogodišnji Production in održao se u sklopu 17. Škole filma od 22. do 24. studenog

Pulska filmska tvornica organizirala je 9 . Production In u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom i MedVid produkcijom te uz financijsku pomoć Grada Pule, Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Hrvoje Turković

Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1972. Magistrirao filmologiju na New York Universityju 1976., a doktorirao 1991. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1977. do umirovljenja 2009. zaposlen na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (od 2004. redoviti profesor). Član uredništva u više časopisa (Polet, Studentski list, Prolog, Pitanja, Film, Oko); suosnivač i glavni urednik (1995–2004) Hrvatskoga filmskog ljetopisa. Utemeljitelj je i prvi voditelj (1976–77) Multimedijalnoga centra Studentskoga centra u Zagrebu. Prvi predsjednik Hrvatskoga društva filmskih kritičara (1992–93), predsjednik Hrvatskoga filmskog saveza 1998–2015. Od 1965. objavljuje filmske kritike, polemike i studije, prvi u našoj filmologiji primjenjujući postavke semiotike i kognitivizma. Osim analizi pojedinačnih filmova, najviše pozornosti obratio je teoriji filmskih rodova (osobito eksperimentalnog i animiranoga filma) i žanrova, teoriji televizije, psihologiji filma, tipovima filmskog izlaganja i filmskoj stilistici, problemu perspektive. Dobitnik je Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo (2011).

Ulaz na projekciju je besplatan.
Svi koji žele prisustvovati predstavljanju autora i projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

Filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati nastale filmove i sudjelovati u filmskim razgovorima putem Zoom linka

https://bit.ly/9PinPFT
Meeting ID: 840 4954 5904
Passcode: 395347

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Kratki dokumentarci Krzysztofa Kieślowskog

Životne obljetnice

Poljski, a svjetski poznati filmski redatelj Krzysztof Kieślowski (27. lipnja 1941.-13. ožujka 1996.) je kao i mnogi umjetnici prije i poslije njega tek nakon smrti, prije dvadeset i pet godina, stekao globalni status, možda i zato što mu je karijera završila naglo... »više

Suvremeni azerbajdžanski film i...

...retrospektiva Darrena Aronofskog

Republika Azerbajdžan (ili –bejdžan, kako je neki zovu) nam je tako daleka i malo poznata da nismo sigurni čak ni u njeno ispravno napisano ili izgovoreno ime, samo znamo da je na južnom Kavkazu, da oko polovine teritorija zauzimaju planine te ima izlaz na Kaspijsko jezero... »više

Suvremeni azerbajdžanski film

Od ponedjeljka, 08. do srijede, 10. studenog u kinu Tuškanac održava se program pod nazivom Suvremeni azerbajdžanski film, u sklopu kojeg se prikazuje 9 filmova nastalih u razdoblju 2014-2020. Program večeras u 19h otvara Nabat (Elchin Musaoglu, 2013)... »više

dr. sc. Ana Peraica održat će predavanje Operativne slike u četvrtak 11. 11. u 20h (online i uživo)

U Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih) održat će se predavanje dr. sc. Ane Peraice koje će biti moguće pratiti i on-line. Predavanje Operativne slike održat će se u četvrtak 11. studenog u 20h... »više