Novosti

Facebook HFS
29.09.2021.
Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (106, 192 stranice) otvara temat sa svježim perspektivama na klasike filma – kritičar Janko Heidl pripremio je zapis osobnih prisjećanja redatelja Tomislava Radića na film Što je Iva snimila 21. listopada 2003, Boris Postnikov analizira Fellinijeve retoričke autorske strategije u Amarcordu, Dubravka Lazić postavlja djela talijanskog neorealizma u širi umjetnički i društveni kontekst, a teologinja Irena Sever Globan piše o vjerskim motivima kod Alfreda Hitchcocka.

U rubrici "Eseji" Josip Klaić istražuje suodnose fotografskih i filmskih snimki Pava Urbana i Miroslava Tomšića nastalih na isti dan u prosincu 1991, a u rubrici "Serije" Hrabren Dobrotić analizira kulturne poveznice i stil serijala Mala sjekira Stevea McQueena.

Novi Ljetopis donosi i osvrte na ugledne festivale u Oberhausenu i Tallinnu, na "karantenske" filmove nastale na radionicama Blanka i Kinokluba Zagreb te na radove najmlađih filmaša s revije Javnozdravstvenog stvaralaštva. U rubrici "Novi filmovi" možete pronaći i 8 eseja suradnika različitih generacija, među ostalima i o Starcu i rodi Tomislava Jelinčića, Zemlji nomada Chloé Zhao te o filmu Rifkinov festival Woodyja Allena.

U novom broju pročitajte i osvrt Luje Parežanina nasoundtrack klavijaturista i skladatelja Tonija Starešinića za dokumentarni televizijski serijal Nesreća Arsena Oremovića, kao i prikaze recentno objavljenih knjiga o filmu – zbirke epohalnih razgovora Marguerite Duras i Jean-Luca Godarda, opsežnog djela o filmskoj avangardi profesorice Ivane Kronje te dviju novih knjiga o klasiku Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika.

Novi broj (106) po cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o filmovima Billyja Wildera, povijesnom kontekstu razvoja crnogorskoga filma, svjetovima animacije, znanstvenofantastičnim televizijskim serijama, filmskoj glazbi Mate Matišića i dr.).

Ljetopis možete i osobno kupiti na blagajni Kina Tuškanac te u prostorijama Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u zagrebačkim knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16) i Superknjižara (Rooseveltov trg 4).

Otvorene prijave za 53. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

53. Revija održat će se u Požegi u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i GFR film-video Požega od 26. do 28. studenog 2021. godine... »više

Sjećanje na Bogdana Žižića

Uvijek aktualan i angažiran

Od ponedjeljka, 27. do srijede, 29. rujna u kinu Tuškanac seodržava niz projekcija u sjećanje na nedavno preminulog filmskog i TV scenarista, redatelja i diplomiranog pravnika Bogdana Žižića, koji je umro u Zagrebu 29. travnja 2021... »više

Okrugli stol

Susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo

Obično se (prazno)vjeruje da je broj trinaest nesretan, ali život je pun iznenađenja pa su tako trinaesti susret Dječje javno zdravstveno filmsko stvaralaštvo i deveti Dječji filmski kamp održani posve normalno... »više

Predstavljena 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održava se u Varaždinu ali i online od 30. rujna do 3. listopada 2021... »više