Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (106, 192 stranice) otvara temat sa svježim perspektivama na klasike filma – kritičar Janko Heidl pripremio je zapis osobnih prisjećanja redatelja Tomislava Radića na film Što je Iva snimila 21. listopada 2003, Boris Postnikov analizira Fellinijeve retoričke autorske strategije u Amarcordu, Dubravka Lazić postavlja djela talijanskog neorealizma u širi umjetnički i društveni kontekst, a teologinja Irena Sever Globan piše o vjerskim motivima kod Alfreda Hitchcocka.

U rubrici "Eseji" Josip Klaić istražuje suodnose fotografskih i filmskih snimki Pava Urbana i Miroslava Tomšića nastalih na isti dan u prosincu 1991, a u rubrici "Serije" Hrabren Dobrotić analizira kulturne poveznice i stil serijala Mala sjekira Stevea McQueena.

Novi Ljetopis donosi i osvrte na ugledne festivale u Oberhausenu i Tallinnu, na "karantenske" filmove nastale na radionicama Blanka i Kinokluba Zagreb te na radove najmlađih filmaša s revije Javnozdravstvenog stvaralaštva. U rubrici "Novi filmovi" možete pronaći i 8 eseja suradnika različitih generacija, među ostalima i o Starcu i rodi Tomislava Jelinčića, Zemlji nomada Chloé Zhao te o filmu Rifkinov festival Woodyja Allena.

U novom broju pročitajte i osvrt Luje Parežanina nasoundtrack klavijaturista i skladatelja Tonija Starešinića za dokumentarni televizijski serijal Nesreća Arsena Oremovića, kao i prikaze recentno objavljenih knjiga o filmu – zbirke epohalnih razgovora Marguerite Duras i Jean-Luca Godarda, opsežnog djela o filmskoj avangardi profesorice Ivane Kronje te dviju novih knjiga o klasiku Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika.

Novi broj (106) po cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o filmovima Billyja Wildera, povijesnom kontekstu razvoja crnogorskoga filma, svjetovima animacije, znanstvenofantastičnim televizijskim serijama, filmskoj glazbi Mate Matišića i dr.).

Ljetopis možete i osobno kupiti na blagajni Kina Tuškanac te u prostorijama Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u zagrebačkim knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16) i Superknjižara (Rooseveltov trg 4).

29.09.2021.