Novosti

Facebook HFS
29.09.2021.
Okrugli stol
Susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo

Obično se (prazno)vjeruje da je broj trinaest nesretan, ali život je pun iznenađenja pa su tako trinaesti susret Dječje javno zdravstveno filmsko stvaralaštvo i deveti Dječji filmski kamp održani posve normalno, od 5. do 7. travnja 2019., u suorganizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog filmskog saveza, uz obilježavanje Svjetskog dana zdravlja.

Prvi je takav susret održan 2007. godine u Motovunu, u okviru programa Ljetne škole unapređenja zdravlja Hrvatske mreže zdravih gradova, a u suorganizaciji s Hrvatskim filmskim savezom, dok se idućih godina u kontinuitetu održavao u Motovunu, Poreču,  Grožnjanu, Vukovaru i Zagrebu, povremeno (kad bi se našlo novaca) i uz Dječji filmski kamp. U organizaciji i provedbi proteklih su godina sudjelovali i Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Županije istarske, Fond Zdravi grad Poreč, Društva Naša djeca Motovun odnosno Poreč, Osnovna škola Rudeš iz Zagreba, Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na susretima Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola (od petog do osmog) i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa.

Na dosadašnjim susretima prikazano je stotinjak dječjih filmova o javnozdravstvenim temama od kojih su mnogi već našli i praktičnu primjenu u nastavi na medicinskim, edukacijsko-rehabilitacijskim i srodnim fakultetima, javnim tribinama, predavanjima i drugim javnozdravstvenim sadržajima. Na povremenim Dječjim filmskim kampovima, učenici iz cijele Hrvatske, uz pomoć svojih voditelja, educiraju vršnjake na području na kojem se Kamp održava o temeljima dječjeg filmskog stvaralaštva, a zajedno su snimili više od trideset igranih, dokumentarnih i animiranih filmova ili TV-reportaža.

Četrnaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, u organizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Hrvatskog filmskog saveza održan je online u utorak, 17. studenoga 2020., u povodu Dana ŠNZ, ali je Dječji filmski kamp izostao zbog pandemijskih uvjeta u kojima živimo te potresa koji je znatno oštetio zgradu Škole narodnog zdravlja koja nam je već petu godinu dragocjeni domaćin.  

Tako će u petak, 1. studenoga 2021., u 20.00 sati, u konferencijskoj dvorani hotela Varaždin u Varaždinu, biti održan okrugli stol na kojem će sudionici, prije svega voditelji školskih filmskih skupina koje su sudjelovale na dosadašnjih četrnaest Susreta (i devet Kampova) ili ih to tek čeka u godinama koje su pred nama, i organizatori razgovarati o prijašnjim susretima i potražiti naznake smjernica za nastavak. Prvi je takav okrugli stol održan 5, studenoga 2016., u Vukovaru, na desetom, jubilarnom susretu Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, a zaključeno je kako približavanje dječjeg filmskog izričaja i javnozdravstvenih sadržaja valja nastaviti i dalje.

Na okruglom stolu će biti prikazani filmovi s prvog susreta, održanog 13. i 14, srpnja 2007. godine, u Motovunu, (Pero, ZAG, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Sara, SKIG, OŠ Antuna i Stjepana Radića, Gunja, S razvedenih obala, OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, Krešo, Centar za tehničku kulturu Zaprešić i Mouli moužek Pinky, OŠ Rudeš, Zagreb).

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Predstavljena 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održava se u Varaždinu ali i online od 30. rujna do 3. listopada 2021... »više

Ususret 59. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Od četvrtka, 30. rujna, do nedjelje, 3. listopada, u Varaždinu i online održava se 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedina manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca... »više

Predavanjem o kameri počinje 17. Škola filma

U Klubu Pulske filmske tvornice ovaj petak 24. rujna u 18 sati javnim predavanjem snimatelja i filmskog pedagoga Michelea Bulešića o snimateljskoj opremi i ekspoziciji kamere (blenda/iris, brzina zatvarača, ISO) počinje ovogodišnja 17. Škola filma... »više

ZEN I EKSPERIMENTALNA ETNOGRAFIJA ROBERTA E. FULTONA NA KRATKOM UTORKU

Novu sezonu Kratkog utorka otvorit ćemo 28.9. u kinu Tuškanac u Zagrebu, u 21 sat, s programom filmova jednog od kultnih likova američke filmske avangarde - Roberta E. Fultona, koji nažalost i nezasluženo nije dosegnuo slavu i status svojih prijatelja i kolega... »više