Okrugli stol

Susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo

Obično se (prazno)vjeruje da je broj trinaest nesretan, ali život je pun iznenađenja pa su tako trinaesti susret Dječje javno zdravstveno filmsko stvaralaštvo i deveti Dječji filmski kamp održani posve normalno, od 5. do 7. travnja 2019., u suorganizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog filmskog saveza, uz obilježavanje Svjetskog dana zdravlja.

Prvi je takav susret održan 2007. godine u Motovunu, u okviru programa Ljetne škole unapređenja zdravlja Hrvatske mreže zdravih gradova, a u suorganizaciji s Hrvatskim filmskim savezom, dok se idućih godina u kontinuitetu održavao u Motovunu, Poreču,  Grožnjanu, Vukovaru i Zagrebu, povremeno (kad bi se našlo novaca) i uz Dječji filmski kamp. U organizaciji i provedbi proteklih su godina sudjelovali i Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Županije istarske, Fond Zdravi grad Poreč, Društva Naša djeca Motovun odnosno Poreč, Osnovna škola Rudeš iz Zagreba, Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na susretima Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola (od petog do osmog) i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa.

Na dosadašnjim susretima prikazano je stotinjak dječjih filmova o javnozdravstvenim temama od kojih su mnogi već našli i praktičnu primjenu u nastavi na medicinskim, edukacijsko-rehabilitacijskim i srodnim fakultetima, javnim tribinama, predavanjima i drugim javnozdravstvenim sadržajima. Na povremenim Dječjim filmskim kampovima, učenici iz cijele Hrvatske, uz pomoć svojih voditelja, educiraju vršnjake na području na kojem se Kamp održava o temeljima dječjeg filmskog stvaralaštva, a zajedno su snimili više od trideset igranih, dokumentarnih i animiranih filmova ili TV-reportaža.

Četrnaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, u organizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Hrvatskog filmskog saveza održan je online u utorak, 17. studenoga 2020., u povodu Dana ŠNZ, ali je Dječji filmski kamp izostao zbog pandemijskih uvjeta u kojima živimo te potresa koji je znatno oštetio zgradu Škole narodnog zdravlja koja nam je već petu godinu dragocjeni domaćin.  

Tako će u petak, 1. studenoga 2021., u 20.00 sati, u konferencijskoj dvorani hotela Varaždin u Varaždinu, biti održan okrugli stol na kojem će sudionici, prije svega voditelji školskih filmskih skupina koje su sudjelovale na dosadašnjih četrnaest Susreta (i devet Kampova) ili ih to tek čeka u godinama koje su pred nama, i organizatori razgovarati o prijašnjim susretima i potražiti naznake smjernica za nastavak. Prvi je takav okrugli stol održan 5, studenoga 2016., u Vukovaru, na desetom, jubilarnom susretu Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, a zaključeno je kako približavanje dječjeg filmskog izričaja i javnozdravstvenih sadržaja valja nastaviti i dalje.

Na okruglom stolu će biti prikazani filmovi s prvog susreta, održanog 13. i 14, srpnja 2007. godine, u Motovunu, (Pero, ZAG, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, Sara, SKIG, OŠ Antuna i Stjepana Radića, Gunja, S razvedenih obala, OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, Krešo, Centar za tehničku kulturu Zaprešić i Mouli moužek Pinky, OŠ Rudeš, Zagreb).

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

29.09.2021.