Novosti

Facebook HFS
24.09.2021.
Ususret 59. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Od četvrtka, 30. rujna, do nedjelje, 3. listopada, u Varaždinu i online održava se 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedina manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Očekuje nas 78 uradaka na sedam revijskih projekcija uz razgovore s autorima, javna tribina s mentorima i voditeljima te dodjela nagrada.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, a zajednički je organiziraju Hrvatski filmski savez i filmsko-kreativni studio VANIMA. Dio projekcija i radionice održat će se u Varaždinu, dok će ostatak projekcija biti online. Online projekcije mogu se pratiti na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/ dok je programski raspored dostupan na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/programski-raspored/.

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar sudjelovat će na senzornoj radionici animacije pijeskom koju će voditi Ivana Štedul i Ksenija Sanković. Tako će mali varaždinski filmaši napraviti svoje prve filmove upravo na radionici, a premijeru filmova gledat ćemo na službenom otvaranju Revije.

Službeno otvaranje 59. Revije održat će se u četvrtak, 30. rujna, u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 i online, a osim otvaranja Revije obilježit ćemo i 35. godina postojanja filmsko-kreativnog studija VANIMA uz izložbu i projekciju filmova nastalih u VANIMI.

“Važno je sjetiti se da je VANIMA, nakon osnivanja u tada još predinternetskom vremenu, tijekom godina doživjela i preživjela gotovo nezamislive promjene. Nestajale su i nastajale države, vodili su se ratovi, mijenjali se sustavi, mišljenja, stavovi i mediji, a djeca, koja su zajedno s nama prije 35 godina krenula u avanturu filmske animacije, kroz svoje su crtane filmove na iskren, bezazlen i pošten, ali nadasve mudar način, govorila o svijetu oko sebe. Produkcija od tristotinjak VANIMINIH animiranih filmova, osim o raznovrsnim filmskim pristupima, tehnikama animacije i vizualnog mišljenja, istovremeno i na zanimljiv način govori o svemu što smo tijekom proteklih godina proživljavali. I kad danas kažemo da brojni filmovi prijavljeni na Reviju, usprkos svim nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoče o nesmanjenom zanimanju djece za film i filmsko stvaralaštvo, govorimo i o djeci koja svoje filmove stvaraju u VANIMI” rekli su voditelji VANIME, Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec.

Tijekom Revije održat će se i susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo. Susret koji se prvih jedanaest godina zvao Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva od dvanaeste godine održavanja mijenja ime u Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo. Sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa.

U stručnom ocjenjivačkom sudu su redatelj Aldo Tardozzi, animatorica Petra Zlonoga i Maja Flego, novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu. Uz njih, o nagradama će odlučivati i ocjenjivački sud djece iz II. Osnovne škole u Varaždinu.

Za program 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je 167 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 78 radova u 6 kategorija od kojih je 19 animiranih, 10 dokumentarnih i 21 igranih filmova. Ostale kategorije broje 12 radioničkih i 9 filmova u slobodnom stilu te 7 TV reportaža.

Filmove su tijekom mjesec dana birale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Članice selekcijske komisije nisu imale nimalo lak zadatak, a hrvatski mali filmaši ponovno su pokazali da dječja kreativnost nema granica. Tako ćemo i ove godine gledati filmove raznih tema, od otkrivanja tajnih naših nastavnika, recentnih tema kao što su potres, društveno važnih tema do kadrova koji će vas nasmijati do suza.. Odabrani filmovi bit će dostupni za gledanje na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/.

U subotu, 2. listopada, u 17 sati mentori i voditelji filmskih družina održat će javnu tribinu pod nazivom „Dječje filmsko stvaralaštvo u doba pandemije – primjeri dobre prakse“.

U nedjelju, 3. listopada, u 12 sati saznat ćemo najbolje od najboljih na dodjeli nagrada i svečanom zatvaranju Revije u Centru za mlade i nezavisnu kulturu.

Budite uz nas s druge strane ekrana cijelo vrijeme trajanja 59. Revije, a posebno pozivamo osnovnoškolce da nam se priključe zajedno s mentoricama i mentorima te ostalim nastavnim osobljem u svojim osnovnim školama jer znamo da je uvijek bolje gledati filmove kada nas je više!

Predavanjem o kameri počinje 17. Škola filma

U Klubu Pulske filmske tvornice ovaj petak 24. rujna u 18 sati javnim predavanjem snimatelja i filmskog pedagoga Michelea Bulešića o snimateljskoj opremi i ekspoziciji kamere (blenda/iris, brzina zatvarača, ISO) počinje ovogodišnja 17. Škola filma... »više

ZEN I EKSPERIMENTALNA ETNOGRAFIJA ROBERTA E. FULTONA NA KRATKOM UTORKU

Novu sezonu Kratkog utorka otvorit ćemo 28.9. u kinu Tuškanac u Zagrebu, u 21 sat, s programom filmova jednog od kultnih likova američke filmske avangarde - Roberta E. Fultona, koji nažalost i nezasluženo nije dosegnuo slavu i status svojih prijatelja i kolega... »više

Rendez-vous au cinéma

Mjesec francuskih filmova u nezavisnim kinima

U ovogodišnjoj akciji sudjeluje, što je rekordan broj, čak trideset i pet nezavisnih kina u Hrvatskoj, a među njima su Kinoteka Zlatna vrata u Splitu, Kino Gaj u Varaždinu, Art-kino Croatia u Rijeci, Kino Valli u Puli, Kino 30. svibnja u Daruvaru... »više

Novi filmovi na platformi

croatian.film

Novi filmovi na platformi croatian.film mogu se gledati u dvije verzije, hrvatskoj i engleskoj, a prvi je među njima kratkometražni igrani Lovebox scenarista i redatelja Ivana Turkovića Krnjaka, rođenog 1988. u Zagrebu, diplomiranog dramaturga na Akademiji dramske umjetnost... »više