Novosti

Facebook HFS
24.08.2021.
In memoriam
Anka Savić
(1950. - 2021.)

Prvi put nakon dugogodišnjeg sudjelovanja na Školama medijske kulture Dr. Ante Peterlić, ove godine na popisu voditelja radionica i njihovih stručnih suradnika  začuđujuće nije bilo imena ton-majstorice i stručne suradnice radionice za radioigru Anke Savić. Zamijenila su je čak dva mlada suradnika, tonski tehničar Dino Brazzoduro i tonski majstor Srđan Nogić.

Rođena 1950., kao Anka Vuksan, bivša učenica Tehničke  škole u Zadru, bila je na Radio Zagrebu odnosno kasnije na njegovom sljedniku Hrvatskom radiju te na TV Zagreb, od 1971. godine, pa sve do odlaska u mirovinu. Prvih je godina radila kao snimateljica, a zatim ton-majstorica u Dramskom programu. Surađivala je s brojnim redateljima i urednicima, među kojima su između ostalih bili Mislav Jagec, Žarko Joksimović, Ranka Mesarić, Franka Meštrović, Ljubo Pauzin, Davor Rocco, Darko Rundek, Berislav Šveb, Darko Tralić, Željka Turčinović, Vedrana Vrhovnik i mnogi drugi.

Tonski je realizirala više stotina igranih i dokumentarnih radiodrama, a u mnogima od njih je bila i suautorica (poput Molitve, s redateljem Mladenom Rutićem i glazbenim urednikom Davorom Roccom).

Dobitnica je druge nagrade na Prix Futura u Berlinu 1991. godine, za Četvoricu u mraku, odnosno nagrade Prix Marulić 1998. za Terra incognota (gdje je također bila suautorica) i cijelog niza drugih.

Polaznici Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić sjećaju se i dugo će se još sjećati njene staloženosti i mirnoće, spremnosti da savjetuje i pomogne u nastanku njihovih prvih autorskih djela, ali i nesklonosti za isticanjem i nametanjem svojih rješenja. Savršeno je shvaćala i obnašala svoju ulogu.

U Regionalnom časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja u prijelomu epohe Radio Gornji grad, u članku Glumcu uz odlazak sa sjetom i štovanjem od 21. siječnja 2021., povodom smrti glumca Pere Kvrgića, novinarka, urednica i književna prevoditeljica Giga Gračan o njoj je rekla: Nekoliko godina kasnije dosnimili smo još jedan sat, tonmajstorica Anka Savić te je snimke čarobnjački privela profesionalno prolaznima i nastala je jednosatna audiomonodrama Život u glumi ili od Držića do Držića.

Anka Savić umrla je u Zagrebu, u sedamdeset i prvoj godini.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Pomagači

Valjalo bi se malo izmaknuti iz baroknoga centra i majestetičnosti bivšega glavnoga grada, pa zaći u sporednije ulice, tamo gdje u vrtovima još rastu suncokreti, smokve i ladoleži, na štrikovima se suši veš, a psi nesmetano trče i laju na prolaznike... »više

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Festival španciranja

Ne potrefi se baš svake godine cijelo vrijeme trajanja Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić s terminom održavanja Špancirfesta, iako su u suštini blizanci, pa obje manifestacije slave 23. rođendan... »više

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Ulicama kružim ne bih li Te sreo...

Svašta je u gradu novo, i puno toga starog, koje budi uspomene, od one dvije bakrene kupole na skoro obnovljenoj sinagogi, što sjaje poput veoma starog zlata, kuće malo dalje, preko puta HNK, koja je prošle godine bila obavijena skelama pa ste morali sići na cestu... »više

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Vrsni predavači

Polaznici prvog stupnja seminara medijske kulture u subotu će prije podne slušati izlaganje dr. sc. Midhata Ajanovića o mjestu i značaju zagrebačke škole crtanog filma u općoj povijesti animiranog filma. Midhat Ajanović rođen je 1959. godine u Sarajevu... »više