In memoriam

Anka Savić
(1950. - 2021.)

Prvi put nakon dugogodišnjeg sudjelovanja na Školama medijske kulture Dr. Ante Peterlić, ove godine na popisu voditelja radionica i njihovih stručnih suradnika  začuđujuće nije bilo imena ton-majstorice i stručne suradnice radionice za radioigru Anke Savić. Zamijenila su je čak dva mlada suradnika, tonski tehničar Dino Brazzoduro i tonski majstor Srđan Nogić.

Rođena 1950., kao Anka Vuksan, bivša učenica Tehničke  škole u Zadru, bila je na Radio Zagrebu odnosno kasnije na njegovom sljedniku Hrvatskom radiju te na TV Zagreb, od 1971. godine, pa sve do odlaska u mirovinu. Prvih je godina radila kao snimateljica, a zatim ton-majstorica u Dramskom programu. Surađivala je s brojnim redateljima i urednicima, među kojima su između ostalih bili Mislav Jagec, Žarko Joksimović, Ranka Mesarić, Franka Meštrović, Ljubo Pauzin, Davor Rocco, Darko Rundek, Berislav Šveb, Darko Tralić, Željka Turčinović, Vedrana Vrhovnik i mnogi drugi.

Tonski je realizirala više stotina igranih i dokumentarnih radiodrama, a u mnogima od njih je bila i suautorica (poput Molitve, s redateljem Mladenom Rutićem i glazbenim urednikom Davorom Roccom).

Dobitnica je druge nagrade na Prix Futura u Berlinu 1991. godine, za Četvoricu u mraku, odnosno nagrade Prix Marulić 1998. za Terra incognota (gdje je također bila suautorica) i cijelog niza drugih.

Polaznici Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić sjećaju se i dugo će se još sjećati njene staloženosti i mirnoće, spremnosti da savjetuje i pomogne u nastanku njihovih prvih autorskih djela, ali i nesklonosti za isticanjem i nametanjem svojih rješenja. Savršeno je shvaćala i obnašala svoju ulogu.

U Regionalnom časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja u prijelomu epohe Radio Gornji grad, u članku Glumcu uz odlazak sa sjetom i štovanjem od 21. siječnja 2021., povodom smrti glumca Pere Kvrgića, novinarka, urednica i književna prevoditeljica Giga Gračan o njoj je rekla: Nekoliko godina kasnije dosnimili smo još jedan sat, tonmajstorica Anka Savić te je snimke čarobnjački privela profesionalno prolaznima i nastala je jednosatna audiomonodrama Život u glumi ili od Držića do Držića.

Anka Savić umrla je u Zagrebu, u sedamdeset i prvoj godini.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

24.08.2021.