Novosti

Facebook HFS
24.08.2021.
23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Garestin

Točno 20. kolovoza 1181., prije 840 godina i četiri dana, napisana je jedna povelja (o imovinskim pitanjima, dakako) u kojoj se po prvi put spominje Varaždin, doduše pod imenom Garestin. Trinaest godina poslije, 1194. je hrvatsko-ugarski kralj Bela III. sinu Emeriku dao hrvatski dio kraljevine na upravljanje, namjerivši ga zatim proglasiti nasljednikom, a isključio mlađeg Andriju iz vlasti i htio ga poslati u križarski rat, ali i davši mu titulu hercega, vladara hrvatskog dijela kraljevstva iz kraljevske kuće. Herceg Andrija se nadao da će u Hrvatskoj utemeljiti posebnu vladarsku lozu, ali je kralj Emerik oko 1203. dao za hrvatskoga kralja okruniti svog sina Ladislava III. pa je došlo do bratoubilačke borbe. U sukobu nedaleko Varaždina Andrija je zarobljen i zatvoren u Knegincu, a kad je nakon brojnih smrti i drugih čuda ipak postao kraljem, u znak zahvalnosti Varaždincima koji su ga u zatvoru hranili i čuvali, 1209. godine daje gradu, kao prvom u kontinentalnom dijelu Hrvatske, privilegije slobodnoga kraljevskoga grada. To je naravno dovelo do niza gozbi i proslava.

Na Školi medijske kulture je međutim više radna nego svečana atmosfera, pa su aktivnosti nastavljene ubrzanim tempom. Tako će srijedu obilježiti prijepodnevno predavanje Silvestra Milete, mag. hist. et mag. litt. comp. o povijesti hrvatskog filma koje će slušati polaznici prvog stupnja, dok će istovremeno polaznicima drugog stupnja seminara medijske kulture doc. dr. sc. Janica Tomić govori o malim kinematografijama: Švedskoj.


Photo by Siniša Sović

U 15.00 će Mirjana Jukić, prof. i Katica Šarić, mag. paed. soc. završnim predavanjima i vježbama zaokružiti svoju temu multimedija u teoriji i praksi na prvom stupnju seminara medijske kulture, a u 17.00 dr. sc. Ana Đordić polaznicima oba stupnja i drugim zainteresiranim sudionicima Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić govoriti o modelu filmske edukacije u srednjoj školi.

Složenom (i nesumnjivo od dobro organiziranih stranih obavještajnih sila obilno financiranom) akcijom ipak se polako lome oklopi kojima voditelji i sudionici radionica štite tajnost svojih projekata do samoga kraja, do prezentacije na završetku Škole. Tako se uspjelo saznati kako se jedna radionica bavi temom dječjih igračaka i igara te uspomena iz djetinjstva, druga (opet!) igrom svjetlosti i sjena (što je uostalom vječni motiv filma i fotografije), a treća nastojanjem da se u jednom radu uspješno spoje profesionalni i amaterski kreatori i dobije skladan rezultat, ma koliko to naporno i teško bilo, uffff!, uzdišu neki.

Opsesija čuvanja tajnosti sadašnjih, a posebno budućih projekata, stvaranja i jačanja osjećaja pripadnosti grupi suradnika, lojalnosti i čak sektašenja (primijećeno je kako se jedna skupina već više godina druži na istom sadržaju i pod nikoju cijenu ne želi prijeći na druge, iako ih povremeno razdire bol i tuga što neće upoznati ostala bogatstva sadržaja ŠMK o kojima samo slušaju, pa odlaze suznih očiju, no ljubav je ljubav, posebno kad je strastvena) vjerojatno je naslijeđena od rečenih profesionalaca, a kako svojim primjerom nastoje čim više podučiti polaznike nije čudo da inzistiraju i na ovome.

A možda se to sve tek priviđa promatraču sa strane, neupućenom u te suptilne i tajanstvene nijanse međuljudskih odnosa pa ovaj dio od ….složenom….do ….na ovome….i ne treba previše ozbiljno shvatiti.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

In memoriam

Anka Savić
(1950. - 2021.)

Prvi put nakon dugogodišnjeg sudjelovanja na Školama medijske kulture Dr. Ante Peterlić, ove godine na popisu voditelja radionica i njihovih stručnih suradnika začuđujuće nije bilo imena ton-majstorice i stručne suradnice radionice za radioigru Anke Savić... »više

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Pomagači

Valjalo bi se malo izmaknuti iz baroknoga centra i majestetičnosti bivšega glavnoga grada, pa zaći u sporednije ulice, tamo gdje u vrtovima još rastu suncokreti, smokve i ladoleži, na štrikovima se suši veš, a psi nesmetano trče i laju na prolaznike... »više

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Festival španciranja

Ne potrefi se baš svake godine cijelo vrijeme trajanja Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić s terminom održavanja Špancirfesta, iako su u suštini blizanci, pa obje manifestacije slave 23. rođendan... »više

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Ulicama kružim ne bih li Te sreo...

Svašta je u gradu novo, i puno toga starog, koje budi uspomene, od one dvije bakrene kupole na skoro obnovljenoj sinagogi, što sjaje poput veoma starog zlata, kuće malo dalje, preko puta HNK, koja je prošle godine bila obavijena skelama pa ste morali sići na cestu... »više