Novosti

Facebook HFS
07.04.2021.
Brod u boci
Karlo Gagulić, BLANK

Four River Friday nova je rubrika Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, u kojoj želimo dati uvid u daljnje putovanje filmova nagrađenih na prošlogodišnjem Four River Film Festivalu i Reviji mladeži te uvid u uspjeh i nove projekte njihovih autora.

Ovom rubrikom želimo pokazati da nam je stalo do naših autora i da sa zanimanjem pratimo njihov rad i daljnji razvoj te im želimo osloboditi prostor da promoviraju svoje uspjehe i izvan naših revijalnih i festivalskih programa.

Prvi razgovor za Four River Friday bio je s Karlom Gagulićem iz udruge BLANK. Njegov film Brod u boci prati priču odrastanja i traženja vlastitog mjesta pod suncem u novoj sredini. Profesorica Ana Đordić, koja je ujedno i jedna od dugogodišnjih članova selekcijske komisije festivala te autorica i predavačica na programu Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac, o filmu kaže da „fantastično funkcionira na svim razinama – scenarij, režija, fotografija, gluma i montaža“, pa stoga ne čudi da je Brod u boci dobio Nagradu publike na Four River Film Festivalu 2020. godine.


Brod u boci

Udrugu Blank podupire razvoj civilnog društva i organizacija civilne scene te su u suradnji s njima napravili nekoliko zanimljivih promo spotova. U novom ciklusu doku filma naročito se bave istraživačkim novinarstvom na projektu Kiosk. Blank želi biti promicatelj društvenog poduzetništva te je iz tog razloga pokrenuo akciju StartUP, kojom se daje šansa projektima koji imaju potencijal samoodrživosti i koristi za lokalnu zajednicu.

Pročitajte što nam je ispričao Karlo Gagulić, redatelj filma Brod u boci, čija je ljubav prema filmu počela već u osnovnoj školi.

Karlo je student Sveučilišta VERN. Profesionalno se bavi glumom te igra u predstavama Zagrebačkog kazališta mladih, a karijeru filma započinje kratkometražnim dokumentarcem U svijetu anđela, kojim se plasira na Four River Film Festival. Film Pepeljuga, koji je producirao, osvaja nagradu „Grand Prix“ na Dubrovnik Film Festivalu, a njegov Brod u boci u odabiru je Betina Film Festivala i Four River Film Festivala (osvaja Nagradu publike) te na Danima hrvatskog filma.


Brod u boci

1. Kako je počela tvoja ljubav prema filmu?

Ljubav prema filmu počela je još u osnovnoj školi, kada sam se upisao u filmsku grupu, gdje sam radio uglavnom za kamerom, a kasnije i montažu. Nakon osnovne škole upisao sam srednjoškolsku radionicu filma u udruzi BLANK i tamo sam snimio svoja dva filma U svijetu anđela i Brod u boci. Oba filma bila su na Four River Film Festivalu.

2. Kako ti je bilo sudjelovati na prošlogodišnjem Four River Film Festivalu i kako uspijevaš organizirati snimanja za vrijeme pandemije?

Jako sam zadovoljan organizacijom cijelog festivala, super mi je ekipa, super su filmovi i stvarno je super atmosfera. Što se tiče organizacije snimanja filma usred pandemije, dosta je teško, ali nije nemoguće. Na mom setu obično radi stvarno velik broj ljudi, ali sam zbog korone znatno smanjio broj ljudi na setu. Svi se pridržavamo mjera, nosimo maske i na kraju sve prođe u redu.


Brod u boci

3. Kako biraš ideje za filmove?

Nekad mi ideja dođe dok sam s društvom na kavi i/ili u nekom izlasku. Recimo ideja za film Brod u boci došla je na snimanju jedne serije. Kada smo imali slobodan dan, pričao sam s glavnim glumcem da bismo nas dvojica trebali nešto snimati. Pitao sam ga kakav je život dolje u Kaštelima i začas mi je došla ideja. 

4. Kako napreduju tvoji ovogodišnji filmovi? Planiraš li i ove godine sudjelovati na FRFF-u i, ako da, što očekuješ od ovogodišnje Revije u Karlovcu?

Evo, upravo sam završio sa snimanjem svog novog filma Škola koja (ne) postoji, o neobičnom poslovanju privatne škole u Zagrebu. Zbog svoje se dobi nažalost više ne mogu prijaviti na FRFF, ali ako će se ponovo održati neka cjelovečernja projekcija kratkih filmova koji su izvan konkurencije, rado ću poslati film da ga svi zajedno pogledamo.


Brod u boci

Pratite našu rubriku Four River Friday jer vam svakog petka donosimo nove zanimljive filmske razgovore!

Vodnjan film festival u Fažani film festival u Pulskoj filmskoj tvornici

Ovog četvrtka, 1. travnja s početkom u 20 sati ugostit ćemo jednodnevni filmski antifestival koji je nastao kao reakcija na karantenu 2020., a čije puno ime glasi Vodnjan film festival u Fažani film festival... »više

Još se stignete prijaviti – Frano Mašković, Đuro Gavran i Ilija Barišić gosti su na proljetnom ciklusu Filmske naSTAVe!

Prijave za proljetni ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 5. travnja 2021... »više

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Sanja Biškup, prof.

Sanju je mama prvi put odvela u kino, u Varaždinu, kad je imala četiri godine, a gledali su Damu i skitnicu Walta Disneya. Pa nakon toga dugo pričali o svemu. Već je tad Sanja voljela u podrumu svoje zgrade, za male susjede i sestru, održavati mađioničarske i lutkarske predstave... »više

Filmske škole za djecu i mlade

Dvadeset godina Bacača Sjenki

Obilježavajući dvadeset godina uspješnog javnog, stvaralačkog, produkcijskog i aktivističkog rada Bacaća Sjenki, ovog je proljeća organizirano čak sedam novih Frooom! Filmske škole za djecu i mlade radionica... »više