Novosti

Facebook HFS
31.03.2021.
Još se stignete prijaviti – Frano Mašković, Đuro Gavran i Ilija Barišić gosti su na proljetnom ciklusu Filmske naSTAVe!
Prijave za proljetni ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 5. travnja 2021. Ovaj put donosimo vam raznovrsne filmove, a uz standardno najbolje predavače, iznenadit ćemo vas brojnim gostima!

Želite se baviti filmom, jednostavno ste zaljubljeni u filmsku umjetnost ili ste samo znatiželjni pojedinac koji putem filma želi učiti o svijetu koji ga okružuje, Filmska naSTAVa prava je adresa za vas. Kao prednost programa, ističemo beskrajan entuzijazam voditelja, odličan izbor filmova i dobru ravnotežu teorije te analize i interpretacije.

Osim najraznovrsnijih filmova i stručnih predavača, Filmska naSTAVa ove će praznike u pet naSTAVnih dana ugostiti čak tri gosta. Već provjereno zanimljiv gost, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Frano Mašković pridružit će nam se tijekom jednog termina i s polaznicima komentirati prikazani film, pričati o svom radu i spremno odgovarati na sva pitanja.

Višestruko nagrađivani redatelj Đuro Gavran prolazit će zajedno s psihologom jednu važnu životnu i filmsku temu. Đuro Gavran snimio je dvadesetak dokumentaraca, a neki od njih osvojili su prestižne nagrade.

Ilija Barišić, hrvatski autor koji je doktorirao s temom videoigara, dobitnik nagrade Ante Peterlić za publicistiku, predstavit će knjigu koja se sastoji od nekoliko filmoloških eseja koji valoriziraju i interpretiraju film ili služe kao metodički vodič za njegovo tumačenje novim generacijama gledatelja.

Nakon svake projekcije filma uslijedit će njihova analiza i interpretacija, a tijekom analize polaznici će naučiti bolje razumjeti filmsko djelo.

Filmska naSTAVa jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim primarno srednjoškolcima, program je namijenjen i studentima te srednjoškolskim nastavnicima.

Proljetni ciklus Filmske naSTAVe održat će se tijekom proljetnog odmora učenika od 6. do 10. travnja 2021. od 10 do 13 sati, a prijaviti se možete na ovoj poveznici. Pozivamo srednjoškolce te njihove nastavnice i nastavnike iz cijele Hrvatske, ali i sve zainteresirane da nam se priključe i dobrim filmom ispune praznike.

Za dodatne informacije obratite se e-poštom na martina.kolaric@hfs.hr ili na mobitel 099 5837 690.

Program su preporučili:
– Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
– Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
– Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu)
– portal Medijska pismenost
– Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Sanja Biškup, prof.

Sanju je mama prvi put odvela u kino, u Varaždinu, kad je imala četiri godine, a gledali su Damu i skitnicu Walta Disneya. Pa nakon toga dugo pričali o svemu. Već je tad Sanja voljela u podrumu svoje zgrade, za male susjede i sestru, održavati mađioničarske i lutkarske predstave... »više

Filmske škole za djecu i mlade

Dvadeset godina Bacača Sjenki

Obilježavajući dvadeset godina uspješnog javnog, stvaralačkog, produkcijskog i aktivističkog rada Bacaća Sjenki, ovog je proljeća organizirano čak sedam novih Frooom! Filmske škole za djecu i mlade radionica... »više

Budite dio najstarijeg i najvećeg dječjeg filmskog događaja godine jer prijave za 59. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece su otvorene

Prijavite svoja filmska ostvarenja do 1. lipnja 2021. godine! Ovogodišnja, 59. po redu Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održat će se u Varaždinu... »više

Savjest ili strah od osvete

Revijalni ponedjeljak nova je rubrika Hrvatskog filmskog saveza, u kojoj želimo dati uvid u daljnje putovanje filmova nagrađenih na prošlogodišnjim revijalnim i festivalskim izdanjima te u uspjeh i nove projekte njihovih autora... »više