Novosti

Facebook HFS
16.09.2020.
Tomislav Šakić na Filmskoj čitanci
Iduće predavanje održat će Tomislav Šakić u subotu 19. rujna u 19 sati u KKZ-u, a tema je Kratki spoj filma i naratologije

U tri desetljeća nakon teorije aparata i pogleda može se reći da se filmska teorija zagubila u rukavcima postfeminizma, poststrukturalizma, nove psihoanalize i kognitivizma, tražeći svoju navodnu znanstvenost. Zabavljena površinom filma (kulturnim i društvenim komentarom; djelovanjem filma na gledatelja) prečesto je svela film na priču, tj. stil na narativni stil. Praveći korak unatrag ka predakademskoj filmologiji, treba podsjetiti da film nije tek naracija (laički shvaćena kao predočavanje neke priče), odnosno da je prije posrijedi filmski oblik klasične dramske forme, te sagledati brojne izlagačke (diskurzivne) potencijale filmske forme, prije svega one koji se tradicionalnu nazivaju "poetskima".

Tomislav Šakić je 2003. godine diplomirao komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je polazio poslijediplomski studij književnosti te 2012. doktorirao u području humanističkih znanosti (polje znanosti o umjetnosti, grana filmologije) tezom iz filmskog modernizma. 2016. godine objavio je knjigu Modernizam u hrvatskom igranom filmu: nacrt tipologije (Disput), za koju je 2018. primio, kao prvi dobitnik, nagradu za filmsku publicistiku »Ante Peterlić« Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Filmska čitanka je serija predavanja o filmskim fenomenima uz praktičnu primjenu znanja na produkcijskim radionicama.

Ostala predavanja će održati eminentni filmolozi i filmski radnici: Krunoslav Lučić, Hrvoje Turković, Bruno Kragić, Nikica Gilić i Janica Tomić.

Predavanja se održavaju svake subote u 19 h u dvorištu Kinokluba Zagreb do 24. listopada. U slučaju lošeg vremena, na društvenim mrežama KKZ-a pravodobno će biti objavljene sve organizacijske promjene. Po završetku serije predavanja polaznici će na dvije besplatne produkcijske radionice usvojena teorijska znanja moći i praktički primijeniti u vlastitim radovima. Voditeljice radionica bit će filmske autorice Dalija Dozet i Iva Gavrilović.

Za Filmsku čitanku nema prijava, ali je dolazak na predavanja potrebno najaviti na mail promocija@kkz.hr kako bi se osiguralo poštivanje epidemioloških mjera.

Popis tema na predavanjima možete pogledati ovdje: https://kkz.hr/vijesti/filmska-chitanka

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Ana Manjaka, prof.

Profesorica hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Župa dubrovačka je ljubav prema filmu naslijedila preko majke jer je jedini dan kad je smjela ostati dulje budna bio kad je na televiziji išla emisija o filmu Crno-bijelo u boji... »više

Bjelovarski igrani film

Zapisivači: Pad

Petar Klinac je naravno najprije bio klinac, ali ne posve običan. Rano je zavolio film i sve vezano uz njega. Motao se tako i oko Udruge DOKUart u Bjelovaru te istoimenog festivala i nacionalnog natječaja za najbolji dokumentarni film osnovnoškolaca... »više

Otvaranje Dana hrvatskog filma

Pozivamo vas na otvaranje 29. Dana hrvatskog filma koji se održavaju od 16. do 19. rujna 2020. godine u Kinu Tuškanac u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.
Otvaranje će se održati u srijedu 16.09.2020. s početkom u 19:00 sati u kinu Tuškanac... »više

Posljednji Srbin otvara novu sezonu Kluba Pulske filmske tvornice u Hrvatskoj

Klub Pulske Filmske tvornice novu programsku sezonu otvara s projekcijom filma Posljednji Srbin u Hrvatskoj. Projekcija će se održati u četvrtak u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice. Program će putem video poziva otvoriti redatelj filma Predrag Ličina... »više