Novosti

Facebook HFS
16.09.2020.
Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Ana Manjaka, prof.

Profesorica hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Župa dubrovačka je ljubav prema filmu naslijedila preko majke jer je jedini dan kad je smjela ostati dulje budna bio kad je na televiziji išla emisija o filmu Crno-bijelo u boji (koja je emitirana od 1995. do 2005., s urednikom Tonkom Jovićem, u sklopu emisije prikazivane su igrane, dokumentarne i glazbene serije, publika je vidjela više od 300 filmova, a voditelji su bili Zvonko Varošanec i Vojo Šiljak) čak i kad je išla utorkom navečer. To su bile prve analize filmova koje je čula, čak i dok nije ni znala što je to.

Kao apsolventica odlazi na Erazmus u Prag i po prvi put sluša predmete (sve koji su bili dostupni na engleskom) o teoriji filma. Rasprava o filmu i učenje o filmu joj tad  prvi put postaju dostupni na sveučilišnoj razini, jer su ponuđeni svim studentima Filozofskog fakulteta u Pragu, kao i polaznicima FAMU.

O Školi medijske kulture saznaje preko stranice za prijavu edukacije profesora, one  godine kad je Agencija za odgoj i obrazovanje podržala edukaciju i stavila ju na svoj službeni popis u predmetu hrvatski jezik. Dva je puta sudjelovala, na prvom pa na drugom stupnju seminara medijske kulture, a nerijetko u šali kaže (iako to ozbiljno misli) da zna gdje će biti zadnja dva tjedna u kolovozu, sve do kraja života. Medijska kultura je jedna od sastavnica predmeta hrvatski jezik, a s obzirom da nema formalne edukacije na fakultetu, moraju se naknadno samostalno educirati. 

Medije, a i film, koristi svakodnevno u nastavi. Pokušava učiti djecu gledanju filma na različite načine, analiziranju, interpretiranju, promatranju filma kao umjetničke forme. Njima je film jako blizak, kao i tehnologija, pa mislimo automatski da im je jasan, kaže, ali to je rijetko istina. Često su pasivni korisnici i promatrači dok im se ne pokaže da se film može gledati i drugačijim očima. Uče raspravljati, argumentirati, dokazivati, interpretirati… A time razvijaju kritičko mišljenje o svijetu koji ih okružuje.

Od svih edukacija, na ovoj je upoznala najviše kolega iz cijele države s kojima je u konstantnom kontaktu. Skupa razmjenjuju ideje za vrijeme i nakon edukacija i postaju  prijatelji. Čak je upoznala i Mirjanu Jukić, prof., autoricu udžbenika po kojemu je radila. Takvo što je za jednog učitelja neizmjerno važno. Edukacija joj je pružila više nezamjenjivih iskustava i ljudi koji su uvijek spremni pomoći. Ne može ne spomenuti Uroša Živanovića koji im pomaže da dođu do filmova, Anu Đordić i Jelenu Modrić koje su joj pružile toliko znanja i prikazale toliko filmova koji se mogu puštati u nastavi, a običnim smrtnicima su nedostupni jer ih prije toga mogu pogledati samo na festivalima.

Dubrovnik ima DUFF, krasan festival za mlade i veliku produkcijsku mašineriju za stvaranje filma. Međutim, djeca rijetko znaju što se događa na setu, koji su filmovi snimljeni u Dubrovniku. Nedostaje edukacije učiteljima da bi takvo što prenijeli djeci. Učitelji se ne ufaju sustavno učiti djecu o nečemu o čemu ni sami ne znaju mnogo i ne znaju rade li metodički dobro. Iako je dr. sc. Miroslav Težak o tomu pisao prije mnogo godina, rijetkim je budućim učiteljima to dio sastavne literature na fakultetu. Svi su učitelji hrvatskog jezika zakinuti tijekom studija, a time i djeca koju poučavaju.

Većina djece kojoj predaje prvi put u životu vide upravo onu filmsku vrpcu koju je od Carmen Lhotke dobila u ŠMK. Gledaju u nju u čudu i dive se. Ima osjećaj da ih je u tom trenutku dobila zauvijek.

S fotkama je slaba, ima neke koje realno ni nemaju vezu s temom, ništa iz škole, ništa sa školskih radionica, nema nijednu bez cigarete...Tu je baš na tankom ledu.

A svakako se vidimo u Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić i u godinama koje slijede!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Bjelovarski igrani film

Zapisivači: Pad

Petar Klinac je naravno najprije bio klinac, ali ne posve običan. Rano je zavolio film i sve vezano uz njega. Motao se tako i oko Udruge DOKUart u Bjelovaru te istoimenog festivala i nacionalnog natječaja za najbolji dokumentarni film osnovnoškolaca... »više

Otvaranje Dana hrvatskog filma

Pozivamo vas na otvaranje 29. Dana hrvatskog filma koji se održavaju od 16. do 19. rujna 2020. godine u Kinu Tuškanac u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.
Otvaranje će se održati u srijedu 16.09.2020. s početkom u 19:00 sati u kinu Tuškanac... »više

Posljednji Srbin otvara novu sezonu Kluba Pulske filmske tvornice u Hrvatskoj

Klub Pulske Filmske tvornice novu programsku sezonu otvara s projekcijom filma Posljednji Srbin u Hrvatskoj. Projekcija će se održati u četvrtak u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice. Program će putem video poziva otvoriti redatelj filma Predrag Ličina... »više

Program 29. Dana hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 19. rujna 2020. godine u kinu Tuškanac, a nagrađuju se filmovi u igranoj, dokumentarnoj, animiranoj, eksperimentalnoj i namjenskoj konkurenciji »više