Novosti

Facebook HFS
22.10.2019.
In memoriam
Andrija Pivčević
(5. srpnja 1945. - 21. listopada 2019.)

Andrija Pivčević, majstor amaterskog filma koji je to nekada izuzetno cijenjeno i rijetko počasno zvanje dobio 1970., i jedan od najboljih filmskih i televizijskih snimatelja u nas,  umro je u Splitu u sedamdeset i petoj godini.

Rođen 5. srpnja 1945. u Gatima pokraj Omiša, postao je filmskim zaljubljenikom već s dvanaest godina, redovno i strasno obilazeći tadašnjih šest ili sedam splitskih kina, a još se 1962. uključio u rad Kino kluba Split (stanovao je jedva tridesetak metara od klupskih prostorija) i sve do 1968. snimao amaterske 8-milimetarske filmove, često i na posuđenoj opremi, jer klub nije imao dovoljno vlastite. O kakvom se talentu pa poslije dokazno vrsnom snimatelju radilo govori i činjenica da je svoju majstorsku titulu koja se dodjeljivala zaslužnim pojedincima koji su svojim djelovanjem ostavili neizbrisiv trag u povijesti amaterskog filma dobio nakon samo osam godina amaterskog staža, ravnopravno uz bok Ivi Martincu, Lordanu Zafranoviću i Anti Verzottiju. S njima je, još uz Vjekoslava Nakića, Mihovila Druškovića, Ranka Kursara i Martina Crvelina, bio pripadnik druge ili zlatne generacije splitskih filmskih amatera koja se okrenula autorskom filmu, vođena idejama i nazorima Ivana Martinca te ostvarila do danas najdublji utjecaj u cjelokupnoj povijesti Kino kluba Split. Imali su specifičan filmski izraz koji se kasnije uobličio u pojam splitske škole filma. Osvajaju brojne nagrade na saveznim, regionalnim i međunarodnim festivalima ali istovremeno šire svoje ideje i filmsko iskustvo i znanje i na druge koji od njih žele učiti. Pivčević je cijeloga života ostao vjeran Splitu, odbijajući brojne ponude da prijeđe u Zagreb, Beograd ili neki drugi veći filmski centar. I nije prihvaćao holivudski pojam direktora fotografije, koji mu je bio smiješan, posebno u dokumentarnom filmu.  

Prve profesionalne kratkometražne filmove počeo je snimati od 1967., posebno se pamti Dnevnik autora Lordana Zafranovića, pa radovi Ivana Martinca, Nikole Babića ili Aleksandra Stasenka, a deset godina poslije postaje snimateljem cjelovečernjih igranih filmova, od Ludih dana redatelja Nikole Babića, snimanog u Vrlici, Medenog mjeseca istog redatelja (1983) s čuvenom erotskom scenom, Crvenih i crnih Miroslava Mikuljana (1985) o štrajku labinskih rudara, jedinog igranog filma prijatelja i klupskog kolege Ivana Martinca Kuća na pijesku (1985), Večernjih zvona (1986) i Haloa, praznik kurvi (1988) Lordana Zafranovića do Povratka Katarine Kožul Slobodana Praljka (1989) o gastarbajterima ,koji odlaze na rad u Njemačku, baš kao i danas.

Bio je snimatelj visokih likovnih kriterija i autorskoga profila, često nagrađivan, a  sasvim posvećen svom radu. Dobitnik je nagrade Slobodne Dalmacije Emanuel Vidović za životno djelo u području umjetnosti, za sve ono znanje, iskustvo, rad i rezultate koje je ostvario u svom stvaralačkom životu dugom četrdeset godina.

Kako to često biva, posebno je upamćen kao autor televizijskih reklama u kojima je nastupala Ana Sasso, bio je i ratni snimatelj kao vanjski suradnik HRT-a, a godinama je obavljao snimateljske poslove na festivalima Ultra održanim u Splitu. Šalio se kako mu mnogi mladi prilaze i čestitaju, a on ne zna zbog čega, pa mu je jedan prijatelj objasnio da je to zbog njegove sijede brade i visokih godina, kojima se mladost divila.

Film vam je vrag, kad se jednom uhvatite toga ne možete više bez njega znao je govoriti, s punim uvjerenjem.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Predstavljanje knjige FILMSKA GRAMATIKA VIDEOIGARA Ilije Barišića

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb), 22. listopada 2019. (utorak), 19.30 »više

Mali DOKUart 2019.

Festival dokumentarnog (i eksperimentalnog?) filma

Na ovogodišnji, dvanaesti po redu Mali DOKUart, koji je održan od 5. do 11. listopada u Bjelovaru, u organizaciji Udruge za promicanje kulture Bjelovar, prijavljena su četrdeset i dva dokumentarna filma učenika osnovnih škola, među kojima su bili i Orehnjača i makovnjača Nikole Štrleka... »više

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Stjepan Petković

U svojih je tek sedamnaest godina Stjepan Petković, učenik četvrtog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, a rođen i odrastao u obližnjem mjestu Ivanovec, uspio nanizati već osmogodišnje članstvo u dramskoj skupini Kulturnog društva Štolcer ... »više

Godišnja produkcija FKVK Zaprešić

Korak do jubileja

Veći dio filmova snimljenih u Foto kino video klubu Zaprešić protekle sezone prikazan je na tradicionalnoj godišnjoj projekciji održanoj 9. listopada 2019., u kino dvorani POU Zaprešić. Klub je osnovan 1995. godine, kad je i Grad Zaprešić dobio svoj status... »više