Novosti

Facebook HFS
10.12.2015.
15. Camera Zizanio i 18. Olympia International Film Festival for Children and Young People iz vizure Jadranka Lopatića

Prije okruglo jedanaest godina Vera, Miro i Jadranko posjetili su isti grad i isti festival, tako da je ovogodišnji povratak tamo bio prepun prepričavanja raznih dogodovština i sjećanja, uspomena i zanimljivosti. Očekivali smo povratak u poznato okruženje. Ipak, nakon cjelodnevnog putovanja avionom i autobusom ustanovili smo da više ništa nije isto. Pyrgos se promijenio! To je jedini logični zaključak obzirom da smo mi ostali isti, a naše pamćenje tako svježe.

Srećom, odlično organizirani domaćini (pozdrav Sofia i Lito) nisu nam dozvolili da se izgubimo putem, tako da smo uskoro punih želuca stajali ispred našeg hotela Odysseas, nazvanog po slavnom  junaku i pustolovu. Ime koje više nego odlično pristaje tom objektu, obzirom da u njemu odsjedaju samo oni stvarno pustolovnog i odvažnog duha.

Uglavnom, idućih dana uhvatili smo nekakav ustaljeni ritam: nakon raskošnog doručka slijedi projekcija Camera Zizanio, produkcije filmova djece i mladih. Vrijeme za ručak, pa sudjelovanje u Mythos projektu (djeca, ne, mi ne), pa nakon toga projekcija Olympia Film festivala, tj. produkcije filmova za djecu i mlade, i onda opet u hotel i sve ispočetka.

Jedan dan smo oteli našu djecu, Mateu i Lanu iz Videodružine BezVizije iz Slavonskog Broda, te Ledu i Laru iz FKVKZ-a (Jure iz Kinokluba Karlovac je odlučio kako mu je sudjelovanje na radionici važnije od razgledavanja ruševina) i odveli ih u Olympiju, mjesto gdje su stari grci izmislili Olimpijadu.

Što reći o festivalu?

Hrpa novih prijateljstava je sklopljena, mladi su se odmah povezali međusobno i postali nerazdvojni. Mi stariji smo se također sprijateljili, recimo s vlasnikom kafića preko puta kina.

Na Camera Zizanio hrvatski blok bio je sastavljen od po dva filma FKVK-a Zaprešić, dva filma Frooom-a, tri filma VANIMA-e, dva filma Kinokluba Karlovac, te po jednog filma OŠ Bartola Kašića iz Zagreba i Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke te smo se dostojno predstavili u europskoj konkurenciji, a i prezentirali programe HFS-a: Four River Film Festival i Filmsku reviju mladeži, te Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

U programu Olympia film festivala bilo je izvrsnih filmova, koje smo temeljito analizirali nakon projekcija. U tim analizama pomogao nam je i Boris iz Frooom-a tako da su rasprave bile vrlo dugačke i na momente vrlo žestoke.

Uglavnom, bilo je to osam dana novih iskustava i doživljaja i svi smo se složili kako bi trebalo ponoviti ovakvo putovanje. Iako ne za jedanaest godina, nego nešto prije.

Trivia

Kompanija Swissair je bolja od Austrian Airlinesa jer nakon obroka dijeli čokoladice, a za vrijeme leta pušta crtane filmove.

Zamatanje kofera u prijanjajuću foliju na Plesu stoji 10 eura, dok na grčkom Eleftherios Venizelosu stoji tek 6 eura.  Cijena 30 metara prijanjajuće folije za domaćinstvo u trgovinama stoji oko 5 kn.

Boca jednog tradicionalnog grčkog pića u Grčkoj dođe nekih 17 eura (oko 130 kn) dok se kod nas u jednom trgovačkom lancu može kupiti za 99,99 kn.

Jonsko more je gotovo jednako slano kao i Jadransko.

Srdačno vaš, Jadranko Lopatić iz Foto kino video kluba Zaprešić

Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Dvije prosinačke matineje za male i velike u kinu Tuškanac: Mali princ i Orašar

Dvije najljepše ekranizirane bajke za male i velike ovoga prosinca daju se u prijepodnevnim satima na velikom tuškanačkom platnu. Ne propustite animiranog Malog princa te neizbježnu blagdansku baletnu poslasticu Orašara... »više

Beogradske Alternative 2015 u znaku Pansinija, Martinca i hrvatsko-srpskih avangardnih preplitanja

Beograd, Dom kulture „Studentski grad“, 8-12. prosinca 2015.
Retrospektivom filmova nedavno preminulog hrvatskog avangardista i „majstora amaterskog filma“ Mihovila Pansinija (1926-2015)... »više

KLUBODROM PULSKE FILMSKE TVORNICE

47. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

projekcija nagrađenih filmova + klupsko žiriranje
U Klubu Pulske filmske tvornice ovoga ćemo četvrtka, 10. prosinca, s početkom u 19 sati ugostiti 47. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva... »više

Kino Tuškanac, Tuškanac 1, četvrtak 31. 12. 2015./ petak 1. 1. 2016.

SILVESTROVO KAO NA FILMU

'VELIČANSTVENI FILMSKI ANARHISTI'
Već tradicionalni doček Nove godine u vašem i našem kinu 'Tuškanac' bit će u znaku dvije kultne komedije – definitivno najboljem komadu braće Marx ('Pačja juha') i sumanutom Woodyju Allenu iz njegove ponajbolje faze ('Ljubav i smrt')... »više