Novosti

Facebook HFS
08.12.2015.
KLUBODROM PULSKE FILMSKE TVORNICE
47. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
projekcija nagrađenih filmova + klupsko žiriranje

U Klubu Pulske filmske tvornice ovoga ćemo četvrtka, 10. prosinca, s početkom u 19 sati ugostiti 47. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva. Prikazana će biti većina nagrađenih kratkometražnih filmova, a uz to bit će održano već tradicionalno klupsko žiriranje koje će gledateljima omogućiti da izaberu svoje favorite. Moderatorica večeri bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program ostvaren u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom je slobodan.


Hrvatska djevica

Ovogodišnja Revija održana je sredinom prošlog mjeseca u Karlovcu, gdje je od 25 filmova prikazanih u konkurenciji (od 150 prijavljenih) njih 13 dobilo nagrade. Prvo mjesto osvojili su dokumentarci „Višak popušim sam“ Zorka Sirotića (Kinoklub Zagreb) o poveznicama novinara u kulturi i švercera duhana, „Hrvatska djevica“ Sunčice Ane Veldić (Kinoklub Zagreb), u kojemu se obrađuju prva i ina seksualna iskustva, i „201410KU“ samostalnog autora Vjekoslava Gašparovića o tradicionalnim životnim vrijednostima i vezanosti za zemlju. Uz njih su i dva igrana filmova - „Milevin potiljak“ Nikice Zdunić (Akademija dramske umjetnosti Zagreb), koji govori o samoći, smrzavanju i o smrti, i „Streljana“ Lane Zaninović i Filipa Mojzeša (Akademija dramske umjetnosti Zagreb) o složenim odnosima u osnovnoj školi i u glavi jednog od učenika.


201410KU

Drugu nagradu dijele animirani film „Eho“ Antonije Begušić (Akademija likovnih umjetnosti Zagreb) o utjecaju snoviđenja na psihu, dva eksperimentalna - „Film u filmu“ Petra Fradelića (Kino klub Split) o stvarnosti i prividu ostvarenim kružnim pokretima kamere i „The Tenant“ Sunčice Ane Veldić (Kinoklub Zagreb) o ljudima, mačkama i samoubojstvu u jednom dvorištu - te igrani „Ne pričamo o vama nego o djeci“ samostalnog autora Luke Rukavine o izvanrednom roditeljskom sastanku izazvanom snimanjem učeničke pornografije.


Eho

Treće mjesto pipalo je animiranom filmu „Vučje igre“ Jelene Oroz (Akademija likovnih umjetnosti Zagreb) o tri mala vuka i razlozima njihove samoće, te igranom filmu „Šake“ Jasne Nanut (Akademija dramske umjetnosti Zagreb), u kojemu se autorica dotiče posljedica ljubavnog rastanka na one koji se osjećajnu izgubljenima i napuštenima. Specijalnu diplomu dobio je eksperimentalni film „When nothing never happens“ samostalne autorice Leone Kadijević o neurotičnim ponašanjima, dok je nagradu publike osvojio dokumentarac „Communicatio“ Marka Modrića (Kinoklub Zagreb) o suživotu gluhonijemog studenta i australskog glazbenika na festivalu u Pazinu.


Vučje igre

Ocjenjivački sud sačinjavali su Damir Čučić, Ana Hušman, Dinka Radonić, Dario Lonjak i Zdravko Mustać, a organizatori manifestacije koja se svake godine održava u drugom gradu bili su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije.

Klubodrom Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula i Istarska županija.

RASPORED PROJEKCIJE (104'):

1. Leona Kadijević: When nothing never happens, samostalna autorica, Zagreb, 9'15''
2. Jelena Oroz: Vučje igre, ALU Zagreb i Zagreb film, Zagreb, 4'43''
3. Antonija Begušić: Eho, ALU Zagreb i Zagreb film, Zagreb, 5'45''
4. Sunčica Ana Veldić: The Tenant, Kinoklub Zagreb, Zagreb, 2'56''
5. Petar Fradelić: Film u filmu, Kino klub Split, Split, 5'40''
6. Luka Rukavina: Ne pričamo o vama nego o djeci, samostalni autor, Zagreb, 17'
7. Vjekoslav Gašparović: 201410KU, samostalni autor, Rovinj, 14'37''
8. Sunčica Ana Veldić: Hrvatska djevica, Kinoklub Zagreb, Zagreb, 12'45''
9. Zorko Sirotić: Višak popušim sam, Kinoklub Zagreb, Zagreb, 9'42''
10. Nikica Zdunić: Milevin potiljak, ADU Zagreb, Zagreb, 10'05''
11. Lana Zaninović i Filip Mojzeš: Streljana, ADU Zagreb, Zagreb, 13'35''

Kino Tuškanac, Tuškanac 1, četvrtak 31. 12. 2015./ petak 1. 1. 2016.

SILVESTROVO KAO NA FILMU

'VELIČANSTVENI FILMSKI ANARHISTI'
Već tradicionalni doček Nove godine u vašem i našem kinu 'Tuškanac' bit će u znaku dvije kultne komedije – definitivno najboljem komadu braće Marx ('Pačja juha') i sumanutom Woodyju Allenu iz njegove ponajbolje faze ('Ljubav i smrt')... »više

Centar tehničke kulture Osijek

Filmski let

Letjeti se može na razne načine. Pomoću krila koja je Dedal sebi i sinu Ikaru sačinio od ptičjih pera i voska (što je, doduše, bilo hrabro i vizionarski ali se nekako i nije dokazalo kao dobar model), pa raznim balonima, zračnim jedrilicama, avionima, raketama…ili pomoću mašte... »više

Anarhofilm / Antifilm / Alternativni film — filmski eksperimenti u Jugoslaviji

Galerija Greta, Zagreb, 5. prosinca 2015.
Pod naslovom „Anarhofilm / Antifilm / Alternativni film – filmski eksperimenti u Jugoslaviji, Galerija Greta u Zagrebu ugošćuje u subotu, 5. prosinca 2015. edukativni program... »više

Kino Tuškanac, Tuškanac 1 od 7. do 12. prosinca 2015.

Ciklus novog španjolskog filma

Ovogodišnji ciklus otvara debitantski film Fernanda Franca Ranjena (La herida), a za glavnu ulogu usamljene i psihotične cure, izvrsna Mariana Alvarez je na festivalu u San Sebastianu proglašena najboljom glumicom... »više