Novosti

Facebook HFS
07.12.2015.
Centar tehničke kulture Osijek
Filmski let

Letjeti se može na razne načine. Pomoću krila koja je Dedal sebi i sinu Ikaru sačinio od ptičjih pera i voska (što je, doduše, bilo hrabro i vizionarski ali se nekako i nije dokazalo kao dobar model), pa raznim balonima, zračnim jedrilicama, avionima, raketama…ili pomoću mašte. Baš kao na filmu!

Objedinjujući tu potrebu za letom, koja čuči u svakomu od nas, Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka i Centar tehničke kulture Osijek, kao inicijator i provoditelj,   organizirali su dvije radionice koje su se odvijale u četvrtak, 3. prosinca, u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja i njezinoj područnoj školi u Sarvašu. Integrirani dan pod nazivom Pokušaj hodati u mojim cipelama održan je drugu godinu zaredom.

Tako je u područnoj školi Ljudevita Gaja u osječkom prigradskom naselju Sarvaš u kojem živi oko tisuću i pol stanovnika, a leži na jednom od bogatijih nalazišta vučedolske kulture, provedena u suradnji Centra tehničke kulture Osijek, Aerokluba Osijek te Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka odnosno Osječko-baranjske županije, edukacijska radionica zrakoplovnog modelarstva. Izrada letjelica od komada papira, čime su se mnogi bavili u djetinjstvu, a neke drži i danas, razvila se u složenu kategoriju koja u suvremenom svijetu doseže čak i mlazne radijski upravljive modele helikoptera i aviona, a sve je češće raketno modelarstvo. Član Aerokluba Osijek te vrijedni voditelj radionice Zrakoplovnog modelarstva u Centru tehničke kulture Osijek Antun Šikić učenicima i njihovim nastavnicama predstavio je djelatnosti Aerokluba, a posebno ih pobliže upoznao s radionicama CTK koje se održavaju u osječkom Domu tehnike, kojima bi se i sami mogli pridružiti. Druženje je nastavljeno lansiranjem klizača MAKI -13 i ispucavanjem raketa ZRAK-1 koje startaju pomoću zraka iz boce. Naravno, u obje je kategorije održano i natjecanje, a najsretniji i najbolji učenici su dobili prigodne nagrade.

Istovremeno je u matičnoj školi Ljudevita Gaja u Osijeku trajala radionica nazvana Animirani film kao sredstvo izražavanja i poticanja različitosti. O zahtjevnoj i složenoj  temi prva je govorila voditeljica radioničke skupine animiranog filma Nataša Dorić, a iz njenih je riječi bilo lijepo i lako shvatiti da su visine u koje nas animacija može odvesti zaista neslućene. Bilo je jednako zanimljivo pogledati odabrane radove polaznika Centra tehničke kulture Osijek – Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, nastale u suradnji s Video klubom Mursa. S učenicima je razgovarao i autor animiranih filmova i crtač stripova Stjepan Matić, a pitali su ga sve što su željeli saznati o animaciji, od prvih koraka u animiranom filmu do toga kako dolazi do ideja za svoje radove pa sve do detalja realizacije, ali i o stripovima kojima je autor. Možda ih je naviše zanimalo koje su sličnosti, a koje razlike između animacije i stripa, kako bi se ista priča prikazala u jednom i drugom stvaralačkom procesu i naravno, što više voli. Jedino na to pitanje nisu mogli dobiti odgovor. Na završetku radionice su svoj let iznad čudesa animacije i stripa okončali prvim pokušajima da i sami sačine kratke animacije i uzbuđenjem kad su, uz malo pomoći iskusnijih animatore, uspjeli pokrenuti nacrtane likove.

Na obje su radionice sudjelovali učenici trećih razreda, čijem su uzrastu prilagođeni sadržaji i radni zadaci, a vedri osmijesi i žalost što je sve tako kratko trajalo najbolji su dokaz da je uspjeh bio potpun, pa ne čudi spremnost svih sudionika da sve skupa ponove, ako ne vode godine, onda svakako iduće.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Anarhofilm / Antifilm / Alternativni film — filmski eksperimenti u Jugoslaviji

Galerija Greta, Zagreb, 5. prosinca 2015.
Pod naslovom „Anarhofilm / Antifilm / Alternativni film – filmski eksperimenti u Jugoslaviji, Galerija Greta u Zagrebu ugošćuje u subotu, 5. prosinca 2015. edukativni program... »više

Kino Tuškanac, Tuškanac 1 od 7. do 12. prosinca 2015.

Ciklus novog španjolskog filma

Ovogodišnji ciklus otvara debitantski film Fernanda Franca Ranjena (La herida), a za glavnu ulogu usamljene i psihotične cure, izvrsna Mariana Alvarez je na festivalu u San Sebastianu proglašena najboljom glumicom... »više

Deseta Fibula

Filmostaj u porastu

Na devetoj, prošlogodišnjoj Fibuli prikazano je šest dokumentarnih filmova u službenoj konkurenciji, a deseto izdanje ima ih devet, ili upola više, pa i to svjedoči o novom uzrastu festivala dokumentarnog filma koji se već puno desetljeće održava u Sisku... »više

Ciklus suvremenog španjolskog filma

S veseljem vas pozivamo na svečano otvaranje ciklusa suvremenog španjolskog filma... »više