Novosti

Facebook HFS
28.09.2016.
Još tjedan dana do ‘54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece’!

Od od 5. do 8. listopada 2016. u Makarskoj ćete moći pogledati 83 filma djece osnovnoškolske dobi iz cijele Hrvatske i to u sedam službenih projekcija. Makarsku će posjetiti više od 120 sudionika filmskih družina iz osnovnih škola, klubova i udruga iz cijele Hrvatske.

Dva dana prije svečanog otvorenja Revije, Hrvatski filmski savez uz pokroviteljstvo HAVC-a, organizira i prvu ‘Regionalnu konferenciju o pravima djece u okviru medijske pismenosti’, koja traje do 6. listopada.

Na samu je Reviju prijavljeno čak 195 filmskih radova djece osnovnoškolske dobi iz cijele Hrvatske, od čega je nakon selekcije za ulazak u službenu konkurenciju prošlo njih 83, a Selekcijska komisija je bila u sastavu: Josip Krinić (pedagog), Diana Nenadić (filmska kritičarka) i Slaven Zečević (filmski montažer).

O nagradama će odlučivati Ocjenjivački sud u sastavu: producentica Jacqueline Cosgrove iz Australije, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego, redateljica Kristina Kumrić, direktor fotografije Boris Poljak i animatorica Petra Zlonoga. Osim nagrada odraslih, nagrade će davati i Internacionalni žiri djece iz Makedonije, Albanije, Slovenije, Italije i iz Hrvatske. Oba žirija dodjeljuju po tri nagrade i to u kategorijama animirani, dokumentarni i igrani film, TV reportaža i slobodni stil.

Ove godine uveden je novitet za članove dječjeg žirija. Naime, uoči početka Revije za njih je organizirana radionica "Kako žirirati filmove?" koju će voditi redateljica i snimateljica Eva Kraljević i prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić. Na taj će način članovi žirija biti još bolje pripremljeni za težak zadatak koji im slijedi.

Također za korisnike Udruge s invaliditetom SUNCE iz Makarske, bit će organizirana radionica stop animacije koju će voditi Ksenija Sanković i Ivana Štedul, profesionalni radni terapeut.

54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece organiziraju Hrvatski filmski savez i Udruga Dokuma  i to pod pokroviteljstvom HAVC-a, HZTK-e, Grada Makarske, TZ grada Makarske i Hotela Makarska d.d., uz partnerske organizacije SUNCE Makarska i Savjetovalište Lanterna.

Gornji Milanovac

Film&Media Education Days

Gornji Milanovac je grad od oko 25.000 stanovnika, smješten u središnjoj Srbiji, tek 120 kilometara južno od Beograda, a zanimljivo je da se za razliku od mnogih gradova zna točno vrijeme njegova postanka... »više

Kino Tuškanac, subota 1. listopada u 11 sati

Matineja za velike i male: Imam dvije mame i dva tate

Ne propustite subotnje jutro provesti u tuškanačkom kinu uz jedan od najboljih filmova Kreše Golika Imam dvije mame i dva tate, nezaboravni obiteljski film za sve generacije baziran na istoimenom romanu Mirjam Tušek... »više

Docent dr. sc. Tomislav Šakić

Modernizam u hrvatskom igranom filmu (nacrt tipologije)

Je li sa svojih trideset i sedam godina (rođen je 1979.) Tomislav Šakić još uvijek pripadnik mlađe srednje generacije hrvatskih filmologa ili je, možda baš s tek objavljenom knjigom Modernizam u hrvatskom igranom filmu... »više

Dječja prava i filmsko stvaralaštvo: bogat filmski i obrazovni program od 3. do 8. listopada u Makarskoj!

Makarska idući tjedan postaje domaćin ‘Regionalne konferencije o pravima djece u okviru medijske pismenosti’ i ‘54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece’... »više