Novosti

Facebook HFS
09.11.2015.
Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje
Zlatna vrata

Splitski Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, koji je od 1964. godine i sjedište splitskih kinotečnih aktivnosti, s programima filmske klasike i art filmova, obilježava devedeset godina postojanja jer je osnovan još 1925. godine, kao Pučko sveučilište. Osnivač i vlasnik mu je Grad Split, a u proteklih je devet desetljeća čak sedam puta mijenjao ime, od narodnog, preko radničkog do pučkog otvorenog te konačno sadašnjeg, kojeg nosi u novije vrijeme. Nije radio jedino u vrijeme okupacije, od 1941. do 1944. godine.

Osnovala ga je skupina splitskih intelektualaca, a osnovna mu je djelatnosti bila održavanje predavanja o arheologiji, astronomiji, filozofiji, geologiji, književnosti, povijesti i umjetnosti, koja su se odvijala u kazalištu i u splitskim kinematografima. Poslije Drugog svjetskog rata, naročito šezdesetih godina, održavaju se i studentske tribine, tribine mladih, pionirske tribine, recitatorske sekcije, ali i filmska, likovna i izdavačka djelatnost, pa programi za selo, tečajevi domaćinstva, kroja i šivanja, škole stranih jezika i katedre za političko odnosno društveno-ekonomske obrazovanje. Najsjajnijim razdobljem općenito se smatraju sedamdesete godine kada je, između ostaloga i formalno, 1971. godine, utemeljena Kinoteka Zlatna vrata, a osnovani su i Muzej kinoteke i Filmski klub. Koncem sedamdesetih i nadalje osniva se filmska biblioteka Elipsa, organiziraju Pionirske dramske igre, natjecanja mladih recitatora, pokreću časopis Vidik i biblioteka Otok, djeluje dječja likovna radionica, sudjeluje se u organizaciji prve međunarodne manifestacije Knjiga Mediterana, Marulićevih dana, manifestacije Gdje je ključ Dioklecijanove palače? i mnogih drugih sadržaja.

Važnu je ulogu u nastanku i koncipiranju Kinoteke Zlatna vrata imao Ivan Martinac, arhitekt, svestrani umjetnik s vizijom, jedan od malobrojnih nositelja zvanja majstora amaterskog filma u Jugoslaviji, autor većeg broja filmova koji su itekako ostavili traga u domaćem amaterskom filmskom stvaralaštvu, pjesnik, novinar i publicist. Između svojih ostalih postignuća Martinac je bio i kreator programske orijentacije Kinoteke Zlatna vrata, u samom početku njena djelovanja, a njegovi se tragovi, usmjerenja i razmišljanja osjećaju i danas.

Program obilježavanje devedesete obljetnice počinje u ponedjeljak 9. studenoga u 16.00, filmskom projekcijom ovogodišnjeg animiranog hita Mali  princ Marka Osborna koja nije namijenjena samo djeci, iako će njih svakako biti najviše, a nastavlja se otvaranjem izložbe Naši vršnjaci o splitskom filmskom repertoaru odnosno filmovima snimljenim 1925. godine, koja će u stilu epohe biti popraćena živom glazbenom pratnjom Veljka Popovića i Alena Čelića, dok će u 20.00 biti splitska premijera dokumentarnog filma Zdravka Mustaća Martinac. Izvrstan biografsko-dokumentarni film, dovršen 2015. godine u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, dugo je nastajao, uz svesrdnu pomoć snimatelja i redatelja Borisa Poljaka, a govori o dijelovima života i stvaralaštva umjetnika rođenog 1938. godine u Splitu, koji je umro 2005. Film je premijerno prikazan 23. listopada u Zagrebu.

U utorak je u 16.00 projekcija Princeze Mononoke japanskog redatelja Hayao Miyazakiya, još jednog vrhunskog animiranog filma, u 19.00 predavanje prof. dr. Ivice Puljka, a program obilježavanja devedeset godina Zlatnih vrata završava projekcijom Metropolisa Fritza Langa, futurističkog klasika kojeg je autor snimao od 1925. godine, dakle od godine osnutka pučkog sveučilišta u Splitu, pa do 1927. 

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

U Karlovcu predstavljen program 47. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva!

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u Hrvatskoj, ove se godine održava od 13. do 15. studenog u Karlovcu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac... »više

Međunarodni dan animiranog filma u Osijeku

Bogatstvo animacije

Ovogodišnje je obilježavanje Međunarodnog dana animiranog filma u Osijeku dobrim dijelom proteklo u znaku dugogodišnje suradnje i prijateljstva s Đakovom! To posebno vrijedi za Video klub Mursa i Foto-video klub Đakovo... »više

HTV-ova emisija o filmu za djecu i mlade proslavlja jubilej

500. emisija Kokica na Hrvatskoj televiziji

Emisija Hrvatske televizije o filmu za djecu i mlade Kokice u subotu 7. studenoga 2015. proslavlja svoje 500. izdanje. Po mnogo čemu jedinstvena televizijska emisija u svijetu koja se, tematizirajući filmsku umjetnost, prvotno obraća školskoj populaciji... »više

Iz produkcije Hrvatskoga filmskoga saveza

Premijera dokumentarnog filma Martinac

U ponedjeljak, 09. studenog u 20 sati u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu će premijerno biti prikazan najnoviji film iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza, dokumentarni film Martinac, redatelja Zdravka Mustaća... »više