Novosti

Facebook HFS
06.11.2015.
U Karlovcu predstavljen program 47. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva!

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u Hrvatskoj, ove se godine održava od 13. do 15. studenog u Karlovcu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac. 47. Reviju na press konferenciji u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić u Karlovcu predstavili su Ksenija Sanković i Hrvoje Selec u ime organizatora, te Vedrana Kovač Vrana, u ime karlovačke Gradske knjižnice, domaćina i partnera u organizaciji. Naime, svi Revijski programi održavaju se upravo u Gradskoj knjižnici i to gotovo na svim njenim odjelima – tako da će ta tri, odnosno četiri dana (uključujući i popratni program) Gradska knjižnica uistinu živjeti film.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma, a u programu donosi filmove iz recentne produkcije, autorske retrospektive, programe autora koji su nagrađivani na prethodnim revijama, programe inozemnih autora i filmske tribine. Na prijelazu iz tradicionalno usmjerene uloge koju obnaša, kao i standardnih usluga koje nudi svojim korisnicima, knjižnica je prerasla u moderno informacijsko središte otvoreno svim skupinama korisnika. Njihove sve veće potrebe za stjecanjem novih znanja i informacija sežu šire od same knjižne građe. Informacije su danas pohranjene i dostupne na različitim medijima, stoga knjižnica predstavlja i multimedijalni centar, kulturno središte grada, mjesto u kojem se odvijaju brojni raznovrsni i interesantni programi. Kako bismo svim našim korisnicima, ali i cjelokupnoj zainteresiranoj javnosti knjižnicu učinili još dostupnijom, zanimljivijom i bogatijom programima, zadovoljstvo nam je sudjelovati u suorganizaciji ove značajne filmske revije te u našim prostorima ugostiti autore filmova iz cijele Hrvatske te brojne ljubitelje filmske umjetnosti i stripa, izjavila je gđa. Kovač Vrana na samom početku press konferencije.

Ksenija Sanković osvrnula se na sam koncept Revije i glavni program: Specifičnost ove Revije, za razliku od srednjoškolske, po kojoj je Karlovac i poznat je ta da se iz godine u godinu seli u drugi grad. Lanjski domaćin je bio Vukovar, sljedeće godine družimo se u Varaždinu, a ove godine u Karlovcu. Posebno nam je drago biti ovogodišnjim domaćinima i pokazati da Karlovac uistinu nije samo usputna destinacija za odlazak na more, već i privlačna atrakcija u ovo pred zimsko vrijeme. Inače, ove je godine u natjecateljski program uvršteno 25 od čak 150 prijavljenih filmova (30 više nego lani), a o najboljem će odlučivati žiri u sastavu: vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, direktorica fotografije Dinka Radonić, te redatelji Damir Čučić, Dario Lonjak i Zdravko Mustać. Posebnost ove Revije je i ta, da je sam proces žiriranja javan gdje su prisutni i autori i članovi žirija i znatiželjna publika, što je jedinstveno iskustvo takve vrste u Hrvatskoj. Natjecateljski program sačinjavat će četiri projekcije, a uigrani tandem Kinoklub Karlovac i Hrvatski filmski savez za samo otvaranje u petak, u 18.30 priredio je i posebno iznenađenje za sve prisutne.

Hrvoje Selec ukratko je predstavio popratni Revijski program: Ovogodišnji popratni program Revije posvećen je devetoj umjetnosti - stripu. Program sadržava:

  • radionicu izrade stripa za djecu za karlovačke osnovnoškolce viših razreda koja će se održavati od četvrtka do subote
  • projekciju animiranih filmova za djecu s naglaskom na priznatog strip-autora i animatora Krešimira Zimovića
  • izložbu ilustracija Krešimira Zimonića pod nazivom „Refleksije“. Djeci i mladima Zimonić je poznat kao  autor stripa Zlatka u Modroj lasti.

Ovim popratnim programima na neki način želimo ovu Reviju iako izvorno namijenjenu studentskoj populaciji, približiti djeci i mladima. Inače, program je nastao u okviru platforme EDIT COMICS financirane od strane Zaklade Kultura Nova. Trogodišnja platforma s radom je krenula 2014. godine, a u fokusu je rad s djecom u polju stripa i animiranog filma.

Za kraj press konferencije, Ksenija Sanković osvrnula se i na još jedan zanimljiv detalj ovogodišnje Revije - Nagrada publike dodjeljuje se na Reviji od 2012. godine. Ideja je da se svake godine nazove prema znamenitoj osobi koja je obilježila grad domaćin. Ususret 160. godišnjici rođenja Nikole Tesle i čovjeku koji je velik dio mladosti proveo u Karlovcu, nagradu publike Karlovčani na ovoj 47. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva dodjeljuju njemu u čast.

Revija je podržana sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Karlovačke županije i Grada Karlovca. Ulaz na sve programe je besplatan, a detalje o rasporedu projekcija potražite na službenoj stranici Revije. 

Međunarodni dan animiranog filma u Osijeku

Bogatstvo animacije

Ovogodišnje je obilježavanje Međunarodnog dana animiranog filma u Osijeku dobrim dijelom proteklo u znaku dugogodišnje suradnje i prijateljstva s Đakovom! To posebno vrijedi za Video klub Mursa i Foto-video klub Đakovo... »više

HTV-ova emisija o filmu za djecu i mlade proslavlja jubilej

500. emisija Kokica na Hrvatskoj televiziji

Emisija Hrvatske televizije o filmu za djecu i mlade Kokice u subotu 7. studenoga 2015. proslavlja svoje 500. izdanje. Po mnogo čemu jedinstvena televizijska emisija u svijetu koja se, tematizirajući filmsku umjetnost, prvotno obraća školskoj populaciji... »više

Iz produkcije Hrvatskoga filmskoga saveza

Premijera dokumentarnog filma Martinac

U ponedjeljak, 09. studenog u 20 sati u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu će premijerno biti prikazan najnoviji film iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza, dokumentarni film Martinac, redatelja Zdravka Mustaća... »više

Filmovi Davida Maljkovića na Kratkom utorku

U utorak 10. studenog u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu na programu je projekcija filmova jednog od najpoznatijih domaćih vizualnih umjetnika, Riječanina Davida Maljkovića... »više