Novosti

Facebook HFS
06.11.2015.
Međunarodni dan animiranog filma u Osijeku
Bogatstvo animacije

Ovogodišnje je obilježavanje Međunarodnog dana animiranog filma u Osijeku dobrim dijelom proteklo u znaku dugogodišnje suradnje i prijateljstva s Đakovom! To posebno vrijedi za Video klub Mursa i Foto-video klub Đakovo koji su kroz niz proteklih godina ostvarili različite oblike suradnje i zajedničkih projekata i dobili za njih i brojne nagrade.

Kao i prošle godine, pedesetak učenika šestih razreda OŠ Vladimira Nazora iz Đakova stiglo je 28. listopada u posjet Centru tehničke kulture Osijek gdje su im Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednica tehničke kulture  Grada Osijeka u Domu tehnike pripremili više radionica tehničkih aktivnosti. Bilo je tu svima zanimljivog rastavljanja, dijagnostike i ponovnog sastavljanja kompjutora, što je obrazložio i stručnim savjetima sudionicima pomagao Daniel Vidaković, pobližeg upoznavanja s 3D printerom i svime što se pomoću njega može učiniti, kroz koje je vodio Branimir  Valentić, izrade zrakoplovnog modela klizača SIKI 13, ali i upravljanja rotokopterom kao i većim avio-modelima te osnovnih principa lansiranja raketa o čemu je zanimljivo pričao i prezentirao Antun Šikić, odnosno sastavljanja i robotičkog programiranja semafora i garažnih vrata koje je predstavio Danijel Rakić.

Na izložbi plakata sudionika natječaja za dizajn godišnjeg postera World Space Week-a, postavljenoj povodom Svjetskog tjedna svemira, učenici su pogledali likovna i grafička rješenja svojih vršnjaka, a uslijedila je i projekcija animiranih filmova nastalih u skupini animiranog filma Video kluba Mursa, kojom su na najbolji mogući  način učenicima približena bogatstva i vrijednosti animacije, među nekima vjerojatno  potaknula želju da se u njoj i sami okušaju te po drugi put u Osijeku, a po četrnaesti uopće, obilježen Međunarodni dan animacije.

Već idućeg dana u Centru za kulturu Đakovo prikazani su animirani film Zajedno,  nastao na radionici održanoj u vrijeme šestih Đakovačkih rezova, kojeg su sačinili polaznici đakovačkih dječjih vrtića te animirani filmovi članova FKK Đakovo i VK Mursa, odnosno Centra tehničke kulture Osijek. U tom, đakovačkom dijelu proslave u Osijeku i Đakovu kao organizatori su sudjelovali i WSW Hrvatska te Zajednica tehničke kulture Đakovo, a uz ostale i Sanja Bježančević iz Đakovačkih rezova, predsjednik Foto kino-kluba Đakovo Damir Tomić, voditelj niza filmskih radionica u Đakovu Aleksandar Muharemović, iz Video kluba Mursa te voditeljica Centra tehničke kulture Osijek-Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka Nataša Dorić, kao voditeljica cjelokupnog događanja. 

U subotu, 31. listopada u osječkom Domu tehnike održan je Dan otvorenih vrata kabineta broj 16, u kojem nastaju osječki animirani filmovi, otvorena izložba strip tabli Krešimira Zimonića i Dubravka Matakovića i predstavljena platforma EDIT-Comics te održana projekcija recentnih animiranih filmova članova Centra tehničke kulture  odnosno Video kluba Mursa, kao i arhivskih dječjih animiranih filmova Hrvatskog filmskog saveza. Održan je i razgovor s autorom Stjepanom Matićem te izloženi segmenti animiranih radova.

Program obilježavanja Međunarodnog dana animiranog filma u Osijeku organizirali su Centar tehničke kulture Osijek, Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka i Video klub Mursa, a podržali Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka, Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije, Hrvatski filmski savez i ASIFA.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

HTV-ova emisija o filmu za djecu i mlade proslavlja jubilej

500. emisija Kokica na Hrvatskoj televiziji

Emisija Hrvatske televizije o filmu za djecu i mlade Kokice u subotu 7. studenoga 2015. proslavlja svoje 500. izdanje. Po mnogo čemu jedinstvena televizijska emisija u svijetu koja se, tematizirajući filmsku umjetnost, prvotno obraća školskoj populaciji... »više

Iz produkcije Hrvatskoga filmskoga saveza

Premijera dokumentarnog filma Martinac

U ponedjeljak, 09. studenog u 20 sati u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu će premijerno biti prikazan najnoviji film iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza, dokumentarni film Martinac, redatelja Zdravka Mustaća... »više

Filmovi Davida Maljkovića na Kratkom utorku

U utorak 10. studenog u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu na programu je projekcija filmova jednog od najpoznatijih domaćih vizualnih umjetnika, Riječanina Davida Maljkovića... »više

Deveti Pssst!

Festival nijemog filma

Centar za kulturu Trešnjevka organizator je i domaćin devetog Festivala nijemog filma Pssst! koji u njegovim prostorima traje od 5. do 7. studenoga. Na ovogodišnji je festival prijavljeno više od šezdeset recentnih filmova sa svih kontinenata... »više