Novosti

Facebook HFS
04.11.2015.
Deveti Pssst!
Festival nijemog filma

Centar za kulturu Trešnjevka organizator je i domaćin devetog Festivala nijemog filma Pssst! koji u njegovim prostorima traje od 5. do 7. studenoga. Na ovogodišnji je festival prijavljeno više od šezdeset recentnih filmova sa svih kontinenata (osim Sjeverne Amerike i Antarktike koje su ove godine malo zakazale), a selekcijska je komisija u sastavu Etami Borjan, Krunoslav Lučić i Vedran Šuvar za prikazivanje u službenoj konkurenciji, vodeći se načelom različitih stilskih i žanrovskih odrednica te inovativnih estetika, odabrala dvadeset i dva naslova među kojima su Vožnja balonom Evana Hughesa iz Australije, Izumrli Nicholasa Karamichalisa iz Grčke, Čovjek od soli Seyeda Sajada Moosavija iz Irana, Polje Omera Sassona iz Izraela, Astronaut Olge Guse, Däwit Davida Jansena, Jedan Daniela Devecioglua, Pawo Antje Hyen i Zaposlenica dana Alexandera Iserta i Christopha Kellnera iz Njemačke, Abstract?, Hermeneutics i Sjena tvoga osmijeha Alekseja Dmitrieva, Ne možemo živjeti bez svemira Konstantina Bronzita i U redu je Marata Narimanova iz Rusije, Oscilacija Dídaca Gimenoa, Pozdravi Ignacia F. Rodóa, Pravo mjesto Fernanda Franca i Begoña Arosteguia, Prometeo Ignacia F. Rodóa, Josepa M. Gifreaua i Laie R. San Juan i Zepo Césara Díaza Meléndeza iz Španjolske, Aktovka Huga Andersona iz Švedske te Odjel Martina Picklesa i Pisci Sofie Rimskaye iz Velike Britanije. Filmovi traju od jedne do petnaest minuta, a snimljeni su u periodu od 2009. do, najčešće, 2015. godine. Među njima je najviše animiranih, ali ima i igranih i eksperimentalnih, a zastupljeni su izvorni nijemi filmovi te filmovi snimljeni kao zvučni, kojima je naknadno isključen ton. Pa funkcioniraju i tako, odlično.Najbolji će osvojiti nagradu Veliki Brcko, nazvanu po glavnom liku prvog hrvatskog igranog filma Brcko u Zagrebu iz 1917. godine.

Kao i uvijek, Pssst! se bavi i filmskim klasicima, a ove su godine u fokusu ostvarenja G. W. Pabsta, L. Feuilleadea. T. Browninga i S. Ryea koji su se ponajviše bavili odnosom filma i psihoanalize. Dr. sc. Nikica Gilić, dr. sc. Željka Matijašević i dr. sc. Janica Tomić o temi Opsesija, neuroza, psihoza: psihoanaliza i nijemi film razgovarat će na istoimenoj tribini.

U programu su filmovi Kuća tajni Alexandra Volkoffa (1923), Vampiri Louisa Feuilladea (1915/1916), Čarobnjak iz Oza Larrya Semona (1925), Nepoznati Toda Browninga (1927) i Praški student Stellana Rye (1913), kao i reklamno-obrazovni filmovi Gradske štedionice iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatskog filmskog arhiva Ružica i Branko Maksimilijana Paspe (1936), Novac kao zao drug i Student iz Slavonije (31. listopada-Dan štednje) Frana Schwarzwalda (1938), o kojima će govoriti filmski arhivist Juraj Kukoč.

Projekcije se, kao što je već red kad su nijemi filmovi na programu, održavaju uz pratnju žive glazbe, a ove su godine za nju zaduženi majstor klavira Vitomir Ivanjek, sastav Sunrise Sessions gitariste Ivana Kapeca i Light Work Lele Kaplowitz. 

Uz proglašenje pobjednika u subotu u 21.00 bit će prikazan film Georga Wilhelma Pabsta Tajna jedne duše iz 1926. godine.

Projekt Festivala nijemog filma Pssst! ostvaruje se uz potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Hrvatskog audiovizualnog  centra, medijske podržavatelje MojTV, H-Alter, Kulturpunkt.hr, portal Moj Zagreb, Radio 101, Radio Student i Ziher.hr, a partner na projektu je Hrvatski državni arhiv/Hrvatski filmski arhiv.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

MEĐUNARODNI SIMPOZIJ 'MUZEJI FILMA – FILM U MUZEJU'

Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 5-6. studenoga 2015.
'Muzeji filma – Film u muzeju' (MFFM) naziv je međunarodnog simpozija koji će se održati u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba, 5. i 6. studenog... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac od 4. do 14. studenog 2015.

Osmi ciklus iberoameričkog filma

Ovogodišnji VIII ciklus iberoameričkog filma u srijedu, 4. studenoga u 19 sati otvara film zemlje domaćina Portugala, Čudnovati Angelikin slučaj (2010.) Manoela de Oliveire, u svjetskim razmjerima najistaknutijeg portugalskog redatelja... »više

Eastern Neighbours Film Festival 2015

Susjedi

Sutra u Den Hagu počinje novo izdanje Eastern Neighbours Film Festivala kojem je osnovna namjena i smisao upoznavanje nizozemske i druge zapadnoeuropske publike s filmskim stvaralaštvom autora s područja jugoistočne Europe, prije svega zemalja biše Jugoslavije i najbližeg okruženja... »više

Karlovac će za dvanaest dana postati centar hrvatskog neprofesijskog filma!

Iako je Karlovac već svima znan kao filmski centar srednjoškolaca, od 13. do 15. studenog postat će i Hrvatski centar neprofesijskog filma. Naime, od 13. do 15. studenog u Karlovcu će biti održana 47. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva... »više