Novosti

Facebook HFS
03.11.2015.
MEĐUNARODNI SIMPOZIJ 'MUZEJI FILMA – FILM U MUZEJU'
Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 5-6. studenoga 2015.

'Muzeji filma – Film u muzeju' (MFFM)naziv je međunarodnog simpozija koji će se održati u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba, 5. i 6. studenog 2015. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Simpozij se svečano otvara dan ranije, 4. studenog, u dvorani Müller kina Europa pozdravnim govorima organizatora i prigodnim programom kratkoga filma nastalim u suradnji MDC-a, HFS-a, Filmskog muzeja u Munchenu i Goethe-Instituta u Zagrebu.

Osnovni cilj simpozija je potaknuti diskusije o pitanjima vezanima uz očuvanje, istraživanja i prezentaciju filmske baštine te sagledavanje mogućnosti i poticanje inicijative za dugo željeni muzej filma u Hrvatskoj.

U kojoj mjeri bi mogući muzej filma u Hrvatskoj mogao postati pokretač dinamičnih inicijativa koje bi se fokusiranije bavile ovim problemima ili koja bi se rješenja mogla pronaći u sklopu nekih drugih mogućnosti, otkrit će u svojim izlaganjima eminentni svjetski stručnjaci i profesionalci s područja filma, muzejski djelatnici i filmski autori: DonataPesenti Campagnoni(Museo Nazionale del Cinema, Torino, Italija), Frank Roumen (EYE Filmmuseum, Amsterdam, Nizozemska), Michael Terwey (National Media Museum, Bradford, Velika Britanija), Alejandro Bachmann (Österreichische Filmmuseum, Beč, Austrija), Thomas Elsaesser (Unversiteit van Amsterdam, Columbia University), Pauwels Eric (Institut National Supérieur des Arts du Spectacle et des Techniques de Diffusion, Bruxelles, Belgija).

Poseban naglasak bit će na muzeološkoj funkciji i mjestu filma u muzeju, filmu kao muzejskom predmetu u fokusu muzejskih istraživanja te na novim promišljanjima o audiovizualnim arhivima i umjetničkim strategijama samoarhiviranja. Dio izlaganja analizirat će iskustva europskih muzeja filma kao i ulogu javnih ustanova i udruga u očuvanju i prezentaciji filmske baštine, stvaralaštva i produkcije. Ujedno, bit će prezentirani i izazovi u susretu analognog svijeta i nove digitalne paradigme kao i brojna stručno-znanstvena i umjetnička istraživanjima filma koje provode javne ustanove u kulturi, fakulteti, udruge, umjetničke organizacije i festivali.

Posebnu dimenziju programu dat će izlaganje Thomasa Elsaessera Etika aproprijacije: pronađena snimka između arhiva, galerije i interneta, u kojemu će biti riječi o aproprijaciji kao legitimnoj strategiji filmske umjetnosti. U njemu će Elsaesser, profesor na Sveučilištu u Amsterdamu i gostujući profesor na Sveučilištu Columbia, govoriti  o različitim vrstama i aspektima filmske aproprijacije - kompilacije, reinterpretacije i postprodukcije snimaka i scena iz poznatih filmova i različitih arhivskih materijala, sa namjerom stvaranja hommagea, pastiša ili parodije.

U sklopu popratnog programa simpozija održat će se sljedeća događanja: prikazivački program u Kinu Europa u srijedu 4. studenog u 19.00 sati, u sklopu kojega će biti prikazani filmovi suvremenih autora alternativnog i eksperimentalnog filma – Ladislava Galete, Vladimira Peteka, Ante Verzottija, Vlade Kristla i Tomislava Gotovca.  Projekcija filma Mučeništvo sv. Sebastijana: ikonografsko putovanje održat će se u Multimedijalnom centru SC-a u četvrtak 5. studenog u 17 sati, nakon čega slijedi predavanje autora filma Erica Pauwelsa, koji će govoriti o inspiraciji i motivima nastanka filma.Nakon projekcije filma predviđen je posjet Institutu Tomislav Gotovac, nekada mjestu stanovanja našeg poznatog suvremenog umjetnika i filmskog autora, a danas lokacija instituta koji skrbi za njegov umjetnički opus.

U petak 6. studenog u 17.30 sati organiziran je posjet Hrvatskom državnom arhivu gdje će biti održana projekcija dvaju nagrađenih filmova Oktavijana Miletića, nakon čega slijedi stručni obilazak kroz stalni postav Muzeja grada Zagreba s naglaskom na tematsku cjelinu ‘Zagrebačka škola crtanog filma’ kao i stručno vodstvo po izložbi ‘Zoološki vrt u Zagrebu 1925. -2015.’ koja u značajnoj mjeri integrira audio vizualnu građu, posuđenu većim dijelom iz Hrvatskoga državnog arhiva kao i dva filma nedavno pronađena u obiteljskoj ostavštini hrvatskog pionira filma Maksimilijana Paspe.

 Organizator simpozija je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a partneri su Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzej grada Zagreba, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski filmski savez, Arheološki muzej u Zagrebu,  Institut Tomislav Gotovac, Studentski centar u Zagrebu, Kino Europa i Goethe-Institut Kroatia.

PROGRAM OTVORENJA SIMPOZIJA

Otvorenje simpozija održat će se u srijedu, 4.11. 2015. u Kinu Europa – Dvorana Müller, Varšavska 3 u 19 sati.

Program:

1. Pozdravne riječi

2. Prikazivački program:

Na valu zanimanja filmskih istraživača za alternativne filmske prakse u istočnoeuropskim zemljama u vrijeme socijalizma, hrvatski eksperimentalni filmovi proteklih su dvadeset godina postali daleko traženija baštinska građa za razne muzejske, galerijske, kinotečne ili festivalske prezentacije od takozvanog mainstream filma. Antologijski avangardni filmovi, uglavnom nastali u amaterskoj produkciji kinoklubova koji se od 1950-ih osnivaju u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ali i u nezavisnoj ili izvaninstitucionalnoj produkciji, putovali su u raznim programskim kompilacijama diljem svijeta. Pritom su najčešće služili kao ilustracija specifičnog fenomena amaterskog stvaralaštva i modernističkih istraživačkih tendencija u njegovu krilu, ili kao sastavnica individualnih ili skupnih prezentacija umjetnika čija je multimedijska praksa obuhvaćala i film, poput Tomislava Gotovca, Vlade Kristla i Ivana Ladislava Galete.

Program uz otvaranje simpozija “Muzeji filma / Film u muzeju” sastavljen je od reprezentativnog segmenta te eksperimentalne baštine iz druge polovice dvadesetog stoljeća, koja danas traži priliku za produljeni život u restauriranom ili remedijaliziranom ruku, kao i nove prostore prezentacije u kojima će biti postavljena u širi povijesno-umjetnički kontekst. Filmovima domicilnih eksperimentatora prigodno je pridruženo djelo apatrida Vlade Kristla, koji je svoj radikalni umjetnički projekt, paralelno s njima, započinjao u Zagreb filmu, da bi ga dovršio u Njemačkoj te postao sastavnicom svjetske filmske baštine.

1. SRETANJE, Vladimir Petek, Kinoklub Zagreb: 1963, 35 mm, c/b, sepia, ton, 8'
2. PRIJEPODNE JEDNOG FAUNA, Tomislav Gotovac, Kinoklub Zagreb: 1963, 16 mm, c/b, ton, 11'20''
3. FLORESCENCIJE, Ante Verzotti, Kino klub Split: 1967, 8 mm, boja, ton, 4'24’’
4. ARME LEUTE / SIROMAŠNI LJUDI, Vlado Kristl, SR Njemačka, 1963, 35 mm, c/b, ton, 8'
5. DVA VREMENA U JEDNOM PROSTORU, Ivan Ladislav Galeta, 1976-1984, 35 mm, c/b, ton, 12'

Za detaljniji program događanja kliknite OVDJE.

Filmski programi u kinu Tuškanac od 4. do 14. studenog 2015.

Osmi ciklus iberoameričkog filma

Ovogodišnji VIII ciklus iberoameričkog filma u srijedu, 4. studenoga u 19 sati otvara film zemlje domaćina Portugala, Čudnovati Angelikin slučaj (2010.) Manoela de Oliveire, u svjetskim razmjerima najistaknutijeg portugalskog redatelja... »više

Eastern Neighbours Film Festival 2015

Susjedi

Sutra u Den Hagu počinje novo izdanje Eastern Neighbours Film Festivala kojem je osnovna namjena i smisao upoznavanje nizozemske i druge zapadnoeuropske publike s filmskim stvaralaštvom autora s područja jugoistočne Europe, prije svega zemalja biše Jugoslavije i najbližeg okruženja... »više

Karlovac će za dvanaest dana postati centar hrvatskog neprofesijskog filma!

Iako je Karlovac već svima znan kao filmski centar srednjoškolaca, od 13. do 15. studenog postat će i Hrvatski centar neprofesijskog filma. Naime, od 13. do 15. studenog u Karlovcu će biti održana 47. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva... »više

MRAVEC I ŠAF Čakovec u SAD-u

Mill Valley film festival (San Francisco) profesionalni festival filmova odraslih, uvstio je krajem listopada u svoj program "5@5 Doodlin' " i filmove Filmske videodružine "Mravec" ("Durica", 2014.) te Škole animiranog filma Čakovec... »više