Novosti

Facebook HFS
25.07.2014.
Riječno kino za djecu uz Supernovu oduševilo s platnom U Korani i 800 posjetitelja podno hotela Srakovčić; danas se nastavlja Riječno kino uz Karlovačko na Foginovom kupalištu uz francusku komediju godine!

I kad se pomisli da su mladi karlovački Kinoklubaši baš sve isprobali, oni nas zaskoče i iznenade novom idejom. Sinoć je naime održana od prva od dvije večeri Riječnog kina za djecu uz Supernovu, u organizaciji poduzeća Turbing d.o.o. i Kinokluba Karlovac. Naime, nakon tri godine održavanja Riječnog kina na Foginovom kupalištu, organizatori su zaključili kako se dječji filmovi trebaju izdvojiti i formirati odvojenu manifestaciju – ne samo po imenu, nego i po lokaciji. Tako se jučer na plaži podno hotela Srakovčić održala projekcija filma Zvončica i Gusarska  vila.

U ovom slučaju cijeli ugođaj zapravo se ne može opisati riječima. Fotografije su ovdje najbolji svjedoci. 800 malih filmoljubaca uživalo je u jedinstvenoj atmosferi: platno je po prvi puta bilo u samoj vodi (najhrabriji su se odvažili doći i stolicama u vodu), a cijeli prostor okruživale su baklje (također smještene u rijeci Korani). Uz stolice i stepenice, moglo se leći i na luftiće, čemu upravo najmlađi nisu mogli odoljeti. U svakom slučaju, posjetitelji su ostali oduševljeni lokacijom: Predivna atmosfera, pogled, ljudi, ma sve. Nekako sam baš ponosna na sve te mlade ljude koji nose tu priču, opisala je jedna od prisutnih mama. Za okrepljenje tijekom projekcije bili su zaduženi McDonald's Karlovac i Cedevita GO, dok su svi posjetitelji dobili na poklon i časopise Radost u izdanju Večernjeg lista.Posebno oduševljenje izazvao je Cedevitin pucektavi prah, pogotovo jer se cijela radnja filma vrtila oko vilinskog praha.

Izuzev projekcije u suradnji s udrugom Stope bio je organiziran i edukativni program, odnosno kreativne radionice koje vodila Danijela Jurac. 20tak djece tom je prilikom između ostalih tražilo blago,  pa su u jednom trenutku zaključili da su njihove mame njihovo najveće blago. Sljedeća projekcija Riječnog kina za djecu uz Supernovu očekuje nas za dva tjedna kada se prikazuje francuski crtić Hrabri mališan.

Večeras pak Riječno kino uz Karlovačko nastavlja u revijalnom tonu, na dobroj, staroj lokaciji – Foginovom kupalištu. U 21.30 očekuje nas projekcija filma Mamin dečkić, kojeg su publika i kritičari obilježili kao francusku komediju godine: Prvo Guillaumeovo sjećanje vezano uz majku je iz dobi od četiri ili pet godina: majka, pripadnica više srednje klase, zove trojicu sinova na večeru govoreći: Dječaci i Gauillaume za stol!. Kada je Guillaume posljednji put s njom razgovarao telefonom završila je razgovor riječima Ljubim te moja draga. Moglo bi se reći da između tih dviju rečenica ima nekoliko nesporazuma... Prošli petak Foginovo je umiralo od smijeha; izgleda da su Francuzi istu sudbinu publici namijenili i večeras! Uoči filma, u 20 sati, organizatori priređuju i posebno fotografsko iznenađenje, a najsretnije očekuju i nagrade!

 Sutra je, također na Foginovom, na repertoaru hollywoodski hit Kako je spašen gospodin Bankss Emmom Thompson i Tomom Hanksom u glavnim ulogama u kojem gledatelji mogu otkriti kako je nastala priča o Mary Poppins. Uoči filma, u 20 sati održat će se turnir u Playstationu za koje se prijave primaju na FB stranici Riječnog kina uz Karlovačko. U nedjelju ekipa Riječnog kina nastavlja svoje putovanje Karlovačkom županijom i gostuje u Ogulinu, u dvorištu Frankopanskog kaštela pokraj ponornice Dobre. Ogulince očekuje filmski kviz Osmi putnik s kojim su se Karlovčani imali prilike upoznati prošli vikend, te repriza filma od petka – Maim dečkić.

Nadamo se da se niste uplašili lošeg vremena jer vas vaš luftić na Foginovom i u Ogulinu strpljivo čeka!

OBRAZLOŽENJE NAGRADE „VEDRAN ŠAMANOVIĆ“

Dobitnik: Toma Šimundža za eksperimentalni film PINOKIO, produkcija: UMAS, Split

Utemeljena u počast prerano preminulom filmskom snimatelju i autoru Vedranu Šamanoviću, te prvi put dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu 2010, godišnja nagrada „Vedran Šamanović“ i ove se godine dodjeluje... »više

Projekcija VANIMINIH filmova

Mali filmaši na velikom platnu

U petak, 25. srpnja s početkom u 21 sat u dvorištu palače Sermage bit će prikazana godišnja produkcija Filmsko-kreativnog studija VANIMA. Protekle školske godine nastalo je 28 animiranih filmova kroz godišnje grupe... »više

U Gorskom kotaru

Kotar FEST! 3

Mnogima poznat ponajviše kao brdsko-šumsko područje ispresijecano jezerima i potocima, kroz koje se putuje između Zagreba i Rijeke i obrnuto, nekad starom cestom punom zavoja kojom se vozilo sporije pa se i vidjelo više... »više