Novosti

Facebook HFS
23.07.2014.
U Gorskom kotaru
Kotar FEST! 3

Mnogima poznat ponajviše kao brdsko-šumsko područje ispresijecano jezerima i potocima, kroz koje se putuje između Zagreba i Rijeke i obrnuto, nekad starom cestom punom zavoja kojom se vozilo sporije pa se i vidjelo više, a danas autoputom kojim se tek proleti kroz ljepote prirode, po dugim i hladnim zimama i Goranima sviklim na surovost ali i ljepote svoga kraja, Gorski kotar već je dugo izložen izrazitoj depopulaciji, bijeloj smrti koja ovu divotu prirode sve više ostavlja bez ljudi. Mladi odlaze, a starijima je sve teže održati se na djedovini.

Uz potporu Ministarstva kulture RH 2012. godine je pokrenut Kotar teatar, s ciljem kontinuiranog razvoja kulturnih sadržaja i ponude u ovom raznoliko pa i kulturno zapostavljenom dijelu Hrvatske. A onda je startao i prvi kazališni festival u Gorskom kotaru, Kotar FEST!, održan 3. i 4. kolovoza u Delnicama, Brodu na Kupi i Lokvama. Tri su mu glavna projekta bila Kazališni studio, Festival i Umjetnička rezidencija, a vodeća misija osnivača (re)ucrtavanje Gorskog kotara na kulturnu mapu Europe i cijelog svijeta. Želi se stvoriti mreža domaćih i stranih umjetnika i projekata koji će ovdje ostvarivati događaje od iznimnog kulturnog ali i turističkog značaja te pokretati nove oblike suradnje. Festival je od početka namijenjen svima, a ponajviše djeci i mladima te turistima u Gorskom kotaru i svi su programi za posjetitelje i sudionike besplatni. 

Već je u drugoj godini održavanja Kotar FEST! nastavljen u Delnicama i Fužinama u produženom trajanju od šest dana ispunjenih raznim sadržajima. Započeo je 20. srpnja dobrotvornom utrkom Tvoj korak za osmijeh djeteta koja je zamišljena kao oblik prikupljanja sredstava za opremanje dječjeg vrtića Hlojkica u Delnicama, a utrka je po trajanju i duljini staza bile prilagođena sportašima, građanstvu i djeci. Održan je i open-air koncert Park Rock, u organizaciji udruge za alternativno promicanje kulture življenja mladih ARTeriaiz Delnica, u suradnji s umjetničkom organizacijom Kotar teatar, koji ima desetogodišnju tradiciju pa su prijašnjih godina nastupali Psihomodo pop, Let 3, Brkovi, Valungari, TBF, Belfast foodi mnogi drugi, a ovoga puta Teška Industrija i bend iz susjedne Slovenije White Stain. Kazališni dio festivala ugostio je predstavu Mani Gotovac Pričaj mi o Gorkome te predstave Snjeguljica mora umrijeti redatelja Mirana Kurspahića, A tko si ti? redatelja Romana Bogdana i Nekad davno, a danas malo sutra redatelja Matije Kezelea koji je i pokretač te umjetnički voditelj festivala.

Treće je izdanje Kotar FEST-a, od 24. do 27. srpnja 2014., uz glazbene i kazališne događaje, poput predstave Umjetničke akademije iz Osijeka Pekel na Zemli odnosno Deklica i Fanta iz Kupske doline Pri Dohtarji pa Teatromana Münchausen i Zijaha Sokolovića Rođenje – Kobajagi donijela me roda, LOFT-a i Kazališta Dubrava Ronilac bisera i Glumačke družine Histrion s predstavom Partija remija, koje se odvijaju u Radničkom domu u Delnicama odnosno koncerte Sk(v)otarenje u parku i Rana Esculenta u Delničkom parku, pripremilo i radionice Kotar PARK! koje pripremaju Kotar teatar i suradnici, a održavaju se isto tako u Delničkom parku. Glavna je novost trećeg izdanja Kotar FEST-a! film. U kraju koji je iznjedrio slavnog filmskog i TV-redatelja Krešu Golika (rođen 1922. u Fužinama) i svjedoči o višegodišnjima naporima članova Amaterskog video foto kluba Delnice da sedmu umjetnost trajno nasele po šumama i gorama rodnoga kraja, bit će prikazani Snjeguljica španjolskog redatelja Pabla Bergera, španjolski Život je lakši zatvorenih očiju redatelja Davida Trueba, prema stihu Lenonove pjesme Strawberry Fields Forever, palestinska drama Omar redatelja Hany Abu-Assada i domaći Vis-a-vis Nevija Marasovića. Projekcije se održavaju u 22.00 u Delničkom parku, a u slučaju kiše (gle, opet pada!) sele u Radnički dom.

Duško Popović

VANIMA

Obimna godišnja produkcija

Netom završena stvaralačka sezona polaznika Filmsko-kreativnog studija VANIMA može se pohvaliti obimnom godišnjom produkcijom, odnosno s čak 28 animiranih filmova koje su sačinila djeca i mladi. Neki su od njih sasvim kratki... »više

Danas počinje jedinstveno kino na luftićima – Riječno kino uz Karlovačko!

Nadamo se da ste spremni za četvrto izdanje manifestacije koja je postala zaštitni znak karlovačkog ljeta. Večeras u 18 sati utrkom na luftićima počet će četvrto izdanje Riječnog kina uz Karlovačko... »više