Novosti

Facebook HFS
20.05.2014.
Predstavljanje autora: Elvis Lenić

Svojim ranijim radovima – dokumentarnom trilogijom “Cuki”, “Prašćina” i “Teza”, te “Lovom” - predstavit će se u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 22. svibnja, s početkom u 21 sat pulski višestruko nagrađivan autor Elvis Lenić.

Za ovu priliku on je odabrao stilski slične dokumentarne filmove koji tematiziraju odnos istarskog čovjeka prema tradiciji i prirodi. Lirska minijatura "Cuki" je 2003. osvojila prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na 34. KRAF-u te drugu nagradu na 33. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva 2001.; naturalistički prikaz "Praščina" je na 35. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva održanoj 2003. dobila 3. nagradu, dok je godinu dana kasnije završni dio ove dokumentarne trilogije, “Teza”,  odnio prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na 35. KRAF-u te drugu nagradu na 36. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva. Za kraj večeri pogledat ćemo i Lenićev srednjemetražni dokumentarac “Lov” u kojemu pratimo istarske lovce tijekom jedne kalendarske godine.

PROGRAM PROJEKCIJE:

CUKI, dokumentarni, 2001, 9’55’’
Lirska minijatura o branju plodova jeseni uz glazbenu podlogu besmrtnog Angela Badalamentija.

Redatelj i snimatelj: Elvis Lenić
Scenarist: Darko Pekica
Protagonisti: Darko Pekica, Mauro Macan
Montažer: Mladen Lučić
Glazba: Angelo Badalamenti
2. nagrada na 33. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, Daruvar 2001.
1. nagrada u kategoriji dokumentarnog filma na 34. KRAF-u, Rijeka 2003.


Cuki

PRAŠČINA, dokumentarni, 2002, 19’52’’
Naturalistički prikaz svinjokolje u ruralnoj Istri. Cjelodnevni naporni rad završava ritualnim druženjem uz briškulu i trešete.

Redatelj: Elvis Lenić
Scenarist: Darko Pekica
Protagonisti: Darko Pekica, Mauro Macan, Srećko Pekica, Ivan Šaina, Ana Sergović, Anđela Pekica, Lučano Sergović
Montažer: Mladen Lučić
Snimatelji: Elvis Lenić, Sven Stilinović
Glazba: Livio Morosin, Dario Marušić
3. nagrada na 35. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, Zagreb 2003.


Praščina

TEZA, dokumentarni, 2004, 10’
Završni dio dokumentarne trilogije odvija se u toplini mikrokozmosa staje. Nakon ritualne smrti u “Praščini” ovdje se rađa novi život.

Redatelj, scenarist i snimatelj: Elvis Lenić
Protagonisti: Darko Pekica, Srećko Pekica
Montažer: Mladen Lučić
Glazba: John Frusciante, Davor Rocco, Livio Morosin
2. nagrada na 36. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, Osijek 2004.
1. nagrada u kategoriji dokumentarnog filma na 35. KRAF-u, Rijeka 2004.

LOV, dokumentarni, 2007, 38’44’’
Epizode iz života istarskih lovaca tijekom jedne kalendarske godine. Prožimanje ljudskih aktivnosti s prirodnim ciklusima.

Redatelj, scenarist i snimatelj: Elvis Lenić
Protagonisti: članovi lovačkih društava iz Savičente i Cera
Montažer: Željko Bobanović
Glazba: Luka Stojnić

Elvis Lenić je rođen 1971. u Puli. Nakon što je na Tehničkom fakultetu u Rijeci diplomirao strojarstvo radio je u Brodogradilištu Uljanik, dok sada predaje na pulskoj Tehničkoj školi. Kao filmski kritičar godinama je pisao za Glas Istre, a objavljivao je i u Vijencu, Hollywoodu, Hrvatskom filmskom ljetopisu te na portalu www.filmovi.hr. Trenutno uređuje i piše svoj filmski blog “Tko gleda zlo ne misli” na portalu www.kulturistra.hr.

Redatelj je kratkih nagrađivanih dokumentarnih filmova “Cuki”, “Praščina”, “Teza” i “Ethan” u produkciji Šikuti Machine-a te srednjemetražnih dokumentaraca “Lov” i “Drug Ferlin”. Od osnutka udruge Šikuti Machine 2000-te djeluje kao koautor brojnih performansa, instalacija i videoradova.

POSEBNA PROJEKCIJA FILMOVA “PRIČA O MARI IZ VELOG VAROŠA” I “VELIKA LJEPOTA” U KINU TUŠKANAC – humanitarni projekt “HELP GUNJA”

Akademija dramske umjetnosti i Hrvatski filmski savez pozivaju Vas na posebnu projekciju studentskog kratkometražnog igranog filma “Priča o Mari... »više

Samostalna izložba Tomislava Gotovca u New Yorku

„Javno i intimno“ naslov je izložbe radova Tomislava Gotovca, istaknutog multimedijskog umjetnika, koja će biti otvorena u četvrtak, 22. svibnja 2014., u galeriji Alexander Gray Associate u New Yorku. Gotovac je tijekom svoje dugogodišnje umjetničke karijere upravo toj temi pridavao posebnu pažnju... »više

Filmska radionica

FROOOM

Namijenjena učenicima od devet do dvanaest godina, filmska radionica FROOOM u organizaciji Bacača Sjenki zanimljiva je kombinacija dramskih vježbi, vježbi tehničkoga tipa, vježbi filmskoga jezika, projekcija filmskih programa i vođenih diskusija o filmu... »više

Obljetnica HRT

Isprepletenost

Već od početka, kada je televizija u nas tek nastajala, neprofesijski su filmski autori imali u tom procesu istaknutu ulogu. Kadrovska je ekipiranost bila nedostatna, malo je bilo filmskih snimatelja i montažera... »više