english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Rekordna gledanost 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

Više od 28.700 pregleda i 3.600 posjetitelja te nikad veći broj prijavljenih filmova unatoč pandemijskim uvjetima pravi su pokazatelji potrebe i zainteresiranosti publike za reviju ovakvog tipa.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva završna je godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Domaćin ovogodišnje Revije trebalo je biti POU “Augustin Vivoda” Buzet, no zbog epidemiološke situacije Revija je u potpunosti održana u online okruženju. Bez obzira na okolnosti, revijski je program pratila mnogobrojna publika te je tako web stranica Revije zabilježila rekordnu posjećenost od preko 28.700 pregleda, a filmove iz selekcije pogledalo je više od 5.880 korisnika iz preko 40 država svijeta.

„Ova je godina za sve nas zapravo bila dosta izazovna. Sve programe morali smo ponovo promisliti i pronaći nove načine održavanja da dopru do većeg broja publike. Do kraja smo pokušavali ovu Reviju organizirati u Buzetu, ali smo se odlučili, kao i svi drugi festivali, napraviti online izdanje. Srećom, imali smo iskustva s Filmske revije mladeži & Four River Film Festivala te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Publika je sjajno reagirala i doseg je povećan jer je do sadržaja po prvi puta bilo moguće pristupiti iz cijele Hrvatske i cijelog svijeta“, izjavio je Matko Burić, v.d. tajnik HFS-a.

Web Revije zabilježio je 28.772 posjeta, najviše iz Hrvatske (njih 78%), ali i iz 41 države svijeta. Za nagradu publike evidentirano je 1.836 glasova. Prijenose otvaranja i zatvaranja gledalo je 448 ljudi, a filmovi u službenoj konkurenciji na platformi Vimeo imali su 5.880 posjetitelja. Revija bilježi i mnoge druge rekordne statistike poput dosega na društvenim mrežama od 15.960 ljudi, porast broja pratitelja od 27% godišnje te 43% više prijavljenih autora. Ukupan broj pregleda na webu povećan je za više od 644% u odnosu na prethodnu godinu. Posebno je zanimljivo što je publika preferirala veće ekrane: za razliku od rastućeg trenda posjećenosti weba s mobilnih uređaja, web i filmovi bili su isprva posjećeni gotovo isključivo s mobilnih uređaja, a zatim su za vrijeme trajanja Revije filmovi ipak bilježili najveću posjećenost s desktop uređaja.

Dodatan doprinos gledanosti imalo je specifično, potpuno transparentno žiriranje prema pravilima UNICA-e. Selekcijska komisija i žiri svake se godine mijenjaju, a ove su godine to bili redatelji Snježana Tribuson i Matija Pisačić, montažerka Dubravka Premar, filmski snimatelj Silvestar Kolbas i multimedijski umjetnik Goran Škofić. Tako su autori 13 nagrađenih filmova mogli čuti detaljnu i izravnu povratnu informaciju, odnosno mišljenje struke pri odlučivanju o nagradama većinom glasova. Time autori dobivaju dodatan poticaj za daljnji razvoj i rad na filmu. Prema stručnom mišljenju žirija, iz godine u godinu filmovi su sve kvalitetniji i selekcijski proces postaje zbog toga sve teži, ali i zbog sve više prijavljenih radova.

U budućnosti ćemo povećati svoju prisutnost online i pokušat ćemo podijeliti rezultate putem raznoraznih online medija i platformi koje su nam sada na raspolaganju. Ipak, iznimno je važno da probamo vratiti te trenutke susreta i druženja, gdje djeca i mladi, ali i odrasli mogu fizički biti prisutni u kinu. Zajedničko gledanje filmova je iskustvo koje se ne može nadomjestiti online gledanjem“, dodao je Burić.

Ove brojke potiču nas da dio sadržaja i ubuduće bude dostupan online, s obzirom na to da se Revija svake godine seli u drugi grad. Revija će i dalje nastojati graditi filmski amaterizam i ukazivati na važnost istog u radu i razvojnom procesu svakog pojedinca u okviru programa HFS‑a.

Veselimo se idućem susretu na 53. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Požegi, od 19. do 21. studenoga 2021.


pošalji link | verzija za printanje

POBJEDNICI 52. REVIJE HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA U KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE
Pobjednici
Natjecatelji
Počinje 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
Dualisti
POEZIJA U SLIKAMA ALEKSANDRA SOKUROVA - 1. DIO 20.01.2021.
Marina Jurišić 20.01.2021.
8. PRODUCTION IN 20.01.2021.
Završila je Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac: Jedva čekamo proljetni ciklus! 20.01.2021.
Prvi dan Filmske nastave 13.01.2021.
Sve od 1905.! 13.01.2021.
Filmska naSTAVa online u siječnju 07.01.2021.
Ranjeni, ali živi! 05.01.2021.
Pomoć za Kino klub Sisak 31.12.2020.
Filmska naSTAVa online u siječnju 30.12.2020.
1-10/4823
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta