english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Natjecatelji

Na 50. reviji, jubilarnoj i održanoj 2018. u Zagrebu, bilo je prijavljeno 129 filmova, a među njima četrdeset i sedam igranih, četrdeset i tri dokumentarna, trideset i dva eksperimentalna i sedam animiranih. Akademskih, autora s Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti Zagreb te UMAS-a Split je bilo dvadeset i jedan ili oko šestine, samostalnih autora dvadeset i šest ili oko četvrtine, a kao neformalna ali stvarna zasebna kategorija pojavio se opet Željko Radivoj koji je bio zastupljen s čak osam dokumentarnih i eksperimentalnih radova.

Prošle je godine, na 51. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Splitu, bilo čak četrdeset filmova više, ukupno 169, a među njima pedeset i osam igranih, četrdeset i osam dokumentarnih, pedeset i tri eksperimentalna i deset animiranih. Autora s ADU, ALU i Veleučilišta VERN Zagreb odnosno Umjetničke akademije u Splitu je bilo trideset (devet više), a samostalnih autora dvadeset i pet (jedan manje).

Konačno, na ovogodišnjoj je, pandemijskoj reviji 177 prijavljenih filmova ili gotovo pedeset više nego prije dvije godine, pa su se strahovanja kako će koronska situacija  u negativnom smislu bitno utjecati na produktivnost domaćih filmskih amatera  pokazala posve neutemeljenim. Od tog su broja pedeset i tri igrana filma (nešto manje nego prošle, ali više nego dvije godine prije), pedeset i devet dokumentarnih, što je značajan rast u odnosu na protekle dvije godine, dvanaest animiranih (ili za pet više nego prije dvije godine, a za dva više nego lani) i pedeset i tri eksperimentalna, jednako kao i prošle godine. U nekim zlatnim godina eksperimenta takvi su filmovi dominirali revijama amaterskog stvaralaštva, a nije rečeno da se neće vratiti na iste slavne staze. Samostalnih je autora trideset i dva (i sve ih je više), dok je akademaca  trideset i šest, i njih više nego prije. Najviše je radova pristiglo od Blank_filmskog inkubatora, čak trideset ili svaki šesti. Osamdesetak su filmova samostalno ili u nekim kombinacijama popisala autorice.

Na manje svečanom, s obzirom na okolnosti, a više službenom otvaranju 52. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, koje je održano u petak, 20. studenoga u 18.00 sati u  kinu Tuškanac, prigodno su govorili ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Maricich, posebno naglasivši ulogu HFS-a i njegovih revija djece, mladih i odraslih u širenju i jačanju medijske, odnosno filmske edukacije, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture dr. sc. Damir Tomić, i sam uspješan i nagrađivan filmski amaterski autor i suorganizator 44. revije održane 2012. u Đakovu, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Tonći Gaćina, koji je 52. reviju službeno proglasio otvorenom i v. d. tajnika Hrvatskog filmskog saveza Matko Burić koji je sve to organizirao, a svi naglasivši izvanredne uvjete održavanja i nadu kako će iduća, 53. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, najavljena od 19. do 21.studenoga 2021.    u Požegi, biti normalna.

Program  52. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva otpočeo je svečanim otvaranjem i početkom oniline projekcija natjecateljskih filmova koja je nastavljena i u subotu, kao i online izjašnjavanje publike o njihovom favoritu, koje će biti završeno u nedjelju, 22. studenoga u 16.00 sati. Nakon toga će biti održano javno žiriranje prema pravilima UNICA-e, koje će publika moći pratiti online, i proglašenje pobjednika. Online projekcija nagrađenih filmova bit će održana u nedjelju u 20.00 sati.   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Rekordna gledanost 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva
POBJEDNICI 52. REVIJE HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA U KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE
Pobjednici
Počinje 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
Dualisti
POEZIJA U SLIKAMA ALEKSANDRA SOKUROVA - 1. DIO 20.01.2021.
Marina Jurišić 20.01.2021.
8. PRODUCTION IN 20.01.2021.
Završila je Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac: Jedva čekamo proljetni ciklus! 20.01.2021.
Prvi dan Filmske nastave 13.01.2021.
Sve od 1905.! 13.01.2021.
Filmska naSTAVa online u siječnju 07.01.2021.
Ranjeni, ali živi! 05.01.2021.
Pomoć za Kino klub Sisak 31.12.2020.
Filmska naSTAVa online u siječnju 30.12.2020.
1-10/4823
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta