Revija djece, a što je to?  
Počeci Revije
Dosadašnji priredivači

… i još četiri filma

Medijsko-edukacijski seminar, kojem je financijsku potporu pružio program Erasmus + Agencije za mobilnost i programe EU za cjeloživotno učenje, namijenjen visokom obrazovanju, održan je od 23. do 28. rujna u Varaždinu i Čakovcu (s kraćim boravkom u Ludbregu), uz programe 52. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, a na njemu su sudjelovali predstavnici Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije te grupa voditelja školskih filmskih skupine iz Hrvatske. Između drugih informacija koje su sudionici razmijenili moglo se čuti i kako je u Hrvatskoj (a slično je i drugim zemljama u regiji) tek 12 školskih sati godišnje namijenjeno medijskoj kulturi odnosno da je u nas samo 11 srednjih škola u kojima se redovito provode takve aktivnosti!

Seminar je poslužio i kao platforma za nastanak priručnika o medijskoj pedagogiji u kojem su sakupljena iskustva i spoznaje iz zemalja sudionica te razmišljanja i preporuke za daljnji razvoj. Promocija priručnika očekuje se već na Dubrovnik Film  Festivalu, sredinom listopada.


Photo by Adrian Žgaljić: Autori pozelenjeli od muka

Konačno, u radioničkom dijelu seminara snimljena su četiri rada u čijem su nastanku sudjelovala djeca iz Hrvatske, Italije, Mađarske, Srbije i Turske. Na maloj, gotovo bi se reklo intimnoj, a svakako osjećajem ponosa nabijenoj prezentaciji koja je održana u nedjelju, u Salonu na trećem katu čakovečkog hotela Park, s kliznim početkom, negdje između šest i pola sedam popodne, dok se sumrak navlačio (skupa s komarcima!) iznad grada, okupilo se petnaestak autora, sudionika i gledatelja (neki su sjedili na podu, neki stajali…) ne bi li vidjeli rezultate četverodnevnih napora.  Dobro, peterodnevnih, jer je Sandra u krilu još držala laptop na kojem se finalizirao animirani film (prikazan je zadnji, kad se sve sleglo), a Ivanini podočnjaci i Karlova i Antonijova trodnevna brada svjedočili da se radilo svake noći, da bi se stiglo. Jedino je Ksenija bila ne može mene ništa slomiti nasmijana, kao i uvijek! Bili su tu i Nikola Janković i Matija Žibrat koji su uvelike pomagali svojim tehničkim, i drugim znanjima.

I pilo se, kakav je već red na takvim projekcijama. Mislim, pilo se čokoladno mlijeko jednog od naših sponzora, ali, pilo se! Neki su popili čak dva, vidio sam.

U radionici za igrani film koju su vodili Antonio Britvar i Karlo Batistić, obojica iz Udruge Hodači po žici, nastao je simpatičan rad A Bad Idea o klincima koji najprije ne znaju što bi uopće snimali (film o filmu!), a onda se odluče za priču o zločestoći koja ukrade bezazlenoj prolaznici žensku torbicu, pa ga svi jure. Ivana Rupić, voditeljica radionice za TV-reportažu snimila je s djecom izvrsnu priču Varaždin barocco o 44. baroknim glazbenim svečanostima, s nizom relevantnih izjava i komentara sudionika, organizatora i prolaznika na varaždinskim ulicama, a članovi radionice za dokumentarni film, koji su uglavnom imali malo ili ništa filmskog iskustva, što se malo vidjelo kroz obilje kadrova snimljenih u kontralihtu i slično, ali dobro, djeca uče, a vodila ih je Ksenija Sanković iz KKK, snimili su film o maloj Turkinji koja je bila članica međunarodnog žirija djece na 52. reviji, a za vrijeme njenog trajanja proslavila rođendan, radosno zaprepaštena pažnjom i simpatijom druge djece i organizatora. Za to su se vrijeme animatori, koje su vodile članice VANIMA-e Morana Bunić i Iva Šobak, pozabavili pričom Animal Kingdom o raznim dijelova svijeta predstavljenim kroz za njih karakteristične životinje.  

I tako, završilo je kako je jedino i bilo moguće, s filmom, zbog kojeg smo svi (i svi drugi) bili tu, s tim osjećajem ponosa, zadovoljstva i smirenosti, kad je sve prošlo kako treba. I s nadom da ćemo se ponovo, uskoro, opet sresti!       

Duško Popović

29.09.2014.

Uvodna riječ
Dodijeljene nagrade 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva
… i još četiri filma
Na 52. Reviji nagrađeno 29 dječjih filmova
Trideset odabranih
Tri u jedan
Filmovi i zabava prvog dana Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Hladno?
92 najbolja filma osnovnoškolaca na Reviji filmskog stvaralaštva djece
Rad i veselje
Obgrljeni barokom
Voditelji filmskih družina učit će od mladih
Raskošne boje jeseni
Za 10 dana očekuje nas 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece - nije sve isto kao lani, ili?
93 ostvarenja uvrštena u natjecateljski program ovogodišnje 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Završio Svjetski summit medija za mlade!
Jura, Lucija, Miran i Rebeka predstavljaju Hrvatsku na Festivalu Giffoni Experience u Italiji – u dobrom društvu s Richardom Gereom i Alanom Rickanom
Odgođena odluka ocjenjivačkog suda 52. Revije
ZADNJI DANI ZA PRIJAVU FILMOVA NA 52. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE
Tri domaćina 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Four River Film Festival povezuju se s Giffoni Experience – najvećim svjetskim festivalskim brendom filmova za djecu
Filmovi djece na Dječjem festivalu u Cinestaru!
Hrvatski filmski savez gostovao na DORF-u!
OTVORENE PRIJAVE ZA 52. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE