Revija djece, a što je to?  
Počeci Revije
Dosadašnji priredivači

Na 52. Reviji nagrađeno 29 dječjih filmova

Svečanom dodjelom nagrada i priznanja u Centru za kulturu Čakovec u nedjelju je završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Članovi Stručnog ocjenjivačkog suda, Simon Bogojević Narath, Čejen Černić, Maja Flego, Boris Poljak i Slaven Zečević te 22 djece iz Hrvatske i inozemstva koji su činili Međunarodni ocjenjivački sud djece,dodijelili su nagrade za filmove u pet natjecateljskih kategorija: animirani film, igrani film, dokumentarni film, TV reportaža i otvorena kategorija.

- Ovogodišnja Revija je po prvi put uvela međunarodni segment – dječji žiri, koji čine djeca iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Italije, Turske. Također, počele su se ostvarivati suradnje sa sličnim festivalima diljem svijeta – Tokyo Kinder Film Festival, Seattle Film Festival, talijanski Giffoni Experience, Giffoni Makedonija... Nagrađeni filmovi s Revije prikazivat će se na tim festivalima, a njihovi autori će ondje sudjelovati na radionicama ili kao članovi žirija. Vjerujem da je to jedna dodana vrijednost Revije – rekla je organizatorica Marija Ratković Vidaković iz Hrvatskog filmskog saveza te dodala da kvaliteta filmova raste iz godine u godinu. Na 52. Reviju prijavljena su 149 filmska rada, a njih 92 je uvršteno u natjecateljski program.

Najboljim filmom u kategoriji animiranog filma odlukom stručnog žirija proglašena je Velika bijela kokoš učenika OŠ Josipa Zorića iz Dugog sela.  Drugu nagradu odnijela je Jutarnja kava zagrebačkog Narodnog sveučilišta Dubrava, a trećeplasirana su dva filma – Zlatna, autora iz čakovečke Škole animiranog filma te Frizura, rad djece FKVK Zaprešić. Odlukom žirija djece prvo mjesto pripalo je animiranom filmu Sjećanje na jednu ljubav OŠ Nikole Tesle u Gračacu, drugo Krugu smrti, FKVK Zaprešić, a treće filmu Drugačiji varaždinskog FKS Vanima.

U kategoriji igranih filmova pobijedio je film zagrebačke OŠ Većeslava Holjevca, Ogledalo, a tom je filmu žiri djece dodijelio drugu nagradu. Drugoplasirana prema stručnom žiriju je Disciplina, FKVK Zaprešić, dok su i stručni žiri i međunarodni žiri djece Bumerangu dobrote u 6a, Filmske skupine OŠ Strahoninec, Čakovec dodijelili treću nagradu. Djecu iz žirija ipak se najviše dojmio film Kino, FKVK Zaprešić, kojem su dodijelili prvu nagradu.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je Isti, a tako različiti, OŠ Katarine Zrinski, Mečenčani, Donji Kukuruzari kojem su djeca dodijelila treću nagradu. Na drugom mjestu je Prilagodba, FKVK Zaprešić, a treću nagradu su osvojila dva dokumentarca,Zvučna kulisa, zagrebačke OŠ Bartola Kašića i Udruge Manda – film i riječ te Katica za sve kojem je i dječji žiri dodijelio drugu nagradu. Djeca su najboljim dokumentarnim filmom proglasili Djeco, Ivica se zovem Foto-kino kluba Ivanovec, Čakovec.

U kategoriji TV reportaženije dodijeljena prva nagrada stručnog žirija, a drugu su podijelile dvije reportaže – Ponos Čakova Filmske skupine OŠ Strahoninec i Dobitak ili gubitak zagrebačke Udruge Hodači po žici. Treća nagrada također je pripala i reportaži Kamen od kamena Filmske družine Z(k)adar/OŠ Stanovi, Zadar i reportaži Ja znam svoj cilj zagrebačke OŠ M.J. Zagorke/Filmske družine ZAG. Međunarodni sud djece najboljom je proglasio Ima vremena Doma mladih Rijeka, drugoplasiranom Ponos Čakovca, a treću nagradu dodijelili su OŠ Mala Subotica za Jer me srce vleče.

I ovce i novce Družine Kreše Golika, Fužina, najbolji je film u otvorenoj kategoriji po mišljenju stručnog žiri dok su im djeca dodijelila treću nagradu. Na drugom je mjestu Glasna tišina zagrebačke OŠ Bartola Kašića i Udruge Manda – film i riječ, a treću nagradu nisu dodijelili. Žiri djece je pak prvu nagradu dao filmu Slowmotion riječkog Doma mladih, a drugu Happy by Kata OŠ Katarine Zrinski, Mečenčani, Donji Kukuruzari.

Film Žuto/Yellow varaždinske Vanime, prema mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda, najbolji je radionički film, a Otok Panši Škole filma Šipan dobio je posebno priznanje. Djecu se najviše dojmio radionički film Cvit s baldekina.

Nakon dodjele nagrada prikazani su radovi ostvareni na radionicama te su usvojeni zaključci sa seminara. Seminarsko-radionički program medijske pedagogije, poduprijet od programa Erasmus+, trajao je od utorka, a sudjelovali su voditelji filmskih družina i djeca iz Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Turske. Na kraju Seminara prikazani su filmovi nastali u okviru radionica, a uskoro nas očekuje i izdavanje priručnika o medijskoj pedagogiji u regiju , proizašlog iz Seminara. Ovogodišnja Revija održavala se od 25. rujna u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Škole animiranog filma Čakovec i Osnovne škole Martijanec.

29.09.2014.

Uvodna riječ
Dodijeljene nagrade 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva
… i još četiri filma
Na 52. Reviji nagrađeno 29 dječjih filmova
Trideset odabranih
Tri u jedan
Filmovi i zabava prvog dana Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Hladno?
92 najbolja filma osnovnoškolaca na Reviji filmskog stvaralaštva djece
Rad i veselje
Obgrljeni barokom
Voditelji filmskih družina učit će od mladih
Raskošne boje jeseni
Za 10 dana očekuje nas 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece - nije sve isto kao lani, ili?
93 ostvarenja uvrštena u natjecateljski program ovogodišnje 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Završio Svjetski summit medija za mlade!
Jura, Lucija, Miran i Rebeka predstavljaju Hrvatsku na Festivalu Giffoni Experience u Italiji – u dobrom društvu s Richardom Gereom i Alanom Rickanom
Odgođena odluka ocjenjivačkog suda 52. Revije
ZADNJI DANI ZA PRIJAVU FILMOVA NA 52. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE
Tri domaćina 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Four River Film Festival povezuju se s Giffoni Experience – najvećim svjetskim festivalskim brendom filmova za djecu
Filmovi djece na Dječjem festivalu u Cinestaru!
Hrvatski filmski savez gostovao na DORF-u!
OTVORENE PRIJAVE ZA 52. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE