Revija djece, a što je to?  
Počeci Revije
Dosadašnji priredivači

Tri u jedan

Ovogodišnja je Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece posebna između ostaloga i po dvije velike novine koje donosi. Selidba iz Varaždina u Čakovec, preko Ludbrega, kao i sve na ovome svijetu ima svoje zagovornike i protivnike, a i jedni i drugi imaju valjane argumente. Prvi kažu da je logično povezati dvije jake udruge, Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i ŠAF Čakovec, koje su uz Osnovnu školu Martijanec i naravno Hrvatski filmski savez organizatori 52. Revije, tim prije što i jedni i drugi rade sličan posao jer se bave animiranim filmom kojega rade djeca i mladi. Objedinjavanje njihovih kapaciteta na organiziranju i provedbi Revije imat će svakako i dalekosežnije posljedice pa se s pravom očekuju i neki novi oblici suradnje koji bi ojačali i jedne i druge. S obzirom da Osnovna škola Martijanec, koja je prihvatila dio organizacije, nema kino dvoranu četvrta je revijska projekcija održana u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Dragutin Novak u Ludbregu, pa je to bila i prilika za upoznavanje jednog od najstarijih gradova u Hrvatskoj, za koji njegovi stanovnici tvrde da je pupak svijeta. I svakako dodatno obogaćenje revijskih sadržaja i raznolikosti. S druge strane, zagovornici održavanja Revije u jednom središtu kažu da je selidba komplicirana i da bi bilo bolje sve sadržaje imati u jednom gradu, pa izbjeći probleme navikavanja svakih dan-dva na nove hotele, upoznavanja i snalaženja u još jednom ili dva grada, različite uvjete projekcija i sve drugo. Očito će o ovogodišnjem rješenju još biti govora, posebno ako se ustali kao buduća praksa.


Photo by Adrian Žgaljić

I žiri djece, kojeg su godinama činili učenici neke od osnovnih škola iz grada domaćina, obogaćen je ovaj put sudjelovanjem vršnjaka iz Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije i Turske. Plod je to suradnje s međunarodnim festivalima dječjeg filma Giffoni Experience iz Italije i Universal Kids Film Festival iz Turske te sa  Zakladom Gombolyag iz Budimpešte, Mađarska, Luksuz Produkcijom iz Krškog, Slovenija i Kulturnim Centrom Gornji Milanovac, Srbija.

Voditelji i polaznici radionica koje se provode u sklopu Medijsko-edukacijskog seminara imaju sve zabrinutija i umornija lica jer im se čini da, u zaista kratkom roku, neće uspjeti provesti cilj kojeg su sami zacrtali. Sa snimanjima su započeli u Varaždinu, u radionici za igrani film su ga gotovo i završili, ali uvijek je dobro snimiti još neki kadar koji nedostaje, a to se pokaže u montaži koja se, kako kaže član žirija 52. revije i profesionalni filmski montažer Slaven Zečević, ponekad kod mladih autora u školskim filmskim skupinama i klubovima shvaća kao rješenje svih dilema i problema, ali u pravilu ne može spasiti od nepripremljenosti. Radionica za TV-reportažu pozabavila se 44. baroknim glazbenim svečanostima u Varaždinu, a bavit će se i reakcijama Čakovčana na to, pa ih čeka još snimanja i montaže. Zbog toga su i Ivana, i Karlo i Antonio malo nervožasti, ali znajući njihov dosadašnji rad i dosege uopće nismo u dilemi da će sve biti kako treba. Uostalom, do nedjelje navečer, kad će se filmovi prikazati na završetku Seminara, ima još skoro puna dva dana (i jedna radna noć!) pa će se stići.

Vječno nasmijana Ksenija i njena dokumentaristička ekipa vrijedno rade od prvog trenutka trajanja Seminara i Revije i ne daju nam vidjeti njihove napetosti i dileme, a još se nedokučivijim čine Morana i Iva koje s mladenačkim žarom vode radionicu za animirani film. Svima je na usluzi i pomoći i neumorni Nikola koji rješava sve moguće problema zvuka.

Tako valja s velikom sigurnošću očekivati nedjeljne projekcije i uživati u radioničkim ostvarenjima. A mladi će polaznici radionica od svih tih uzbuđenja najviše profitirati jer su naučili puno toga.

Duško Popović

27.09.2014.

Uvodna riječ
Dodijeljene nagrade 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva
… i još četiri filma
Na 52. Reviji nagrađeno 29 dječjih filmova
Trideset odabranih
Tri u jedan
Filmovi i zabava prvog dana Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Hladno?
92 najbolja filma osnovnoškolaca na Reviji filmskog stvaralaštva djece
Rad i veselje
Obgrljeni barokom
Voditelji filmskih družina učit će od mladih
Raskošne boje jeseni
Za 10 dana očekuje nas 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece - nije sve isto kao lani, ili?
93 ostvarenja uvrštena u natjecateljski program ovogodišnje 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Završio Svjetski summit medija za mlade!
Jura, Lucija, Miran i Rebeka predstavljaju Hrvatsku na Festivalu Giffoni Experience u Italiji – u dobrom društvu s Richardom Gereom i Alanom Rickanom
Odgođena odluka ocjenjivačkog suda 52. Revije
ZADNJI DANI ZA PRIJAVU FILMOVA NA 52. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE
Tri domaćina 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Four River Film Festival povezuju se s Giffoni Experience – najvećim svjetskim festivalskim brendom filmova za djecu
Filmovi djece na Dječjem festivalu u Cinestaru!
Hrvatski filmski savez gostovao na DORF-u!
OTVORENE PRIJAVE ZA 52. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE