Revija djece, a što je to?  
Počeci Revije
Dosadašnji priredivači

Raskošne boje jeseni

Za vrijeme održavanja 18. filmske revije mladeži i 6. four river film festivala, rujna prošle godine u Karlovcu, održan je i sastanak predstavnika filmskih festivala mladih te medijskih centara iz petnaest europskih zemalja, na čijem je završetku formirana EMFSM, Europska mreža filmskog stvaralaštva mladih.

Cilj je mreže unapređenje razmjene i suradnje među članicama te podupiranje filmskog stvaralaštva mladih, odnosno razvitak medijske pedagogije. Kao zajednička platforma rada EMFSM osnažuje filmsko djelovanje mladih, njihovu profesionalizaciju u filmskom svijetu i stjecanje dodatnih znanja, vještina i alata za uspješan nastavak bavljenja filmom, a istodobne i isprepletene aktivnosti mladih autora, njihovih voditelja i udruga, kao članova EMFSM, obećavaju bogatu i šaroliku budućnost, baš poput raskošnih boja jeseni.      


Osnivanje EMFSM 2013. godine u Karlovcu

Na medijsko-edukacijskom seminaru koji se od 23. do 25. rujna održava u Varaždinu, a zatim do 28. rujna nastavlja u Čakovcu, odvijat će se paralelno radionički programi za djecu te seminarski programi za voditelje, koji će se pozabaviti poimanjem medijske pedagogije u različitim državama, s prezentacijom stanja u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji, funkcioniranjem videodružina, u okviru školskih ali i izvanškolskih aktivnosti, opet uz prezentaciju iskustava u pojedinim sredinama, odnosno pitanjima medijskih pedagogija u odnosu na dob djeteta, o čemu će predavanje održati Ana Đorđić i Jura Troje te djeci kao medijskim pedagozima, s predavanjima Ksenije Sanković i Antonija Britvara i filmu kao terapeutskom sredstvu, o čemu će govoriti Ivana Štedul.

Voditelji radionica su Antonio Britvar i Karlo Batistić, za igrani film, Ksenija Sanković, za dokumentarni film, Ivana Rupić, za TV-reportažu, Morana Bunić i Iva Šobak, za animirani film te Nikola Janković, za radionicu obrade zvuka, koja će se pozabaviti pretprodukcijom, produkcijom i postprodukcijom zvuka, a namijenjena je svim polaznicima ostalih radionica zbog uočenih problema s kvalitetom zvuka u dječjem filmskom stvaralaštvu.

Vrijedi napomenuti da su uz Ivanu, Kseniju i Nikolu, koji su iskusni voditelji školskih filmskih skupina, klubova ili samostalni, višestruko nagrađivani autori, ovoga puta voditelji radionica i učenici osnovnih i srednjih škola te studenti, doduše s bogatim iskustvom koje su stekli u Školi animiranog filma Čakovec odnosno u Udruzi Hodači po žici pri Osnovnoj školi Rudeš iz Zagreba, s tek prvim vlastitim autorskim radovima ali i s već zavidnim voditeljskim i predavačkim iskustvom (neki i s međunarodnim!) koje će nesebično prenijeti nešto mlađim kolegama.       

Sudionici seminara moći će pogledati izbor najboljih filmova s 51. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece te najbolje filmove s VAFI-ja 2014., a ljubazni domaćini će ih povesti i u razgledavanje baroknog grada Varaždina.

Seminar nastavlja s radom u Čakovcu, uz programe 52. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. U subotu i nedjelju, 27. i 28. rujna odvijaju se radionički programi za djecu i seminarski programi za voditelje, a u večernjim satima u nedjelju bit će prezentiran rad svih grupa, prikazani filmovi nastali na radionicama, a rad seminara će biti zatvoren usvajanjem zaključaka.

Vrijedan produkt seminara će biti i priručnik o medijskoj pedagogiji, utemeljen na iskustvima cijele regije, koji će nastajati na seminarskim radionicama idućih šest dana.

Duško Popović

23.09.2014.

Uvodna riječ
Dodijeljene nagrade 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva
… i još četiri filma
Na 52. Reviji nagrađeno 29 dječjih filmova
Trideset odabranih
Tri u jedan
Filmovi i zabava prvog dana Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Hladno?
92 najbolja filma osnovnoškolaca na Reviji filmskog stvaralaštva djece
Rad i veselje
Obgrljeni barokom
Voditelji filmskih družina učit će od mladih
Raskošne boje jeseni
Za 10 dana očekuje nas 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece - nije sve isto kao lani, ili?
93 ostvarenja uvrštena u natjecateljski program ovogodišnje 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Završio Svjetski summit medija za mlade!
Jura, Lucija, Miran i Rebeka predstavljaju Hrvatsku na Festivalu Giffoni Experience u Italiji – u dobrom društvu s Richardom Gereom i Alanom Rickanom
Odgođena odluka ocjenjivačkog suda 52. Revije
ZADNJI DANI ZA PRIJAVU FILMOVA NA 52. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE
Tri domaćina 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Four River Film Festival povezuju se s Giffoni Experience – najvećim svjetskim festivalskim brendom filmova za djecu
Filmovi djece na Dječjem festivalu u Cinestaru!
Hrvatski filmski savez gostovao na DORF-u!
OTVORENE PRIJAVE ZA 52. REVIJU HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE