Klub domaćin
Početna stranica Prijavljeni filmovi Natjecateljski program Programski raspored Revijske projekcije O nama Grad domaćin Klub domaćin Reviju podupiru Foto priča Kontakt Arhiva


 

FOTO-KINO KLUB ĐAKOVO – AKTIVNI 60-GODIŠNJAK

Grupa ljubitelja fotografije odlučila je mjeseca kolovoza 1951. sazvati Osnivačku skupštinu KLUBA FOTO I KINO AMATERA U ÐAKOVU. To se i dogodilo 22.  kolovoza o čemu svjedoči pismo upućeno Savezu foto i kino amatera Narodne republike Hrvatske u Zagrebu. Od tada Klub neprekidno radi – u početku više prevladava fotoamaterizam. Tek koncem 50-ih godina privatnom kamerom Ivana Germovšeka – mini kamerom za uski film 2×8 mm razvija se i  filmski amaterizam.

Danas je nezamislivo da je tada u gradu  fotoaparata bilo tek toliko da bi se mogli pobrojati na prste dvije ruke. O filmskim kamerama samo se sanjalo. Klupska oprema nije bila vrhunska, ali je ovakvo stanje privuklo puno članova u Foto kino klub. Izmjene članova bile su česte. Nakon završenog tečaja o radu s fotoaparatom prestali bi dolaziti u  Klub, a posebno kada su ponude i mogućnosti dozvolile kupnju vlastitog aparata. Kroz klub i tečajeve u ovih 60 godina rada prošlo je više od 450 članova.

Posljednjih deset godina Foto kino klub bavio se prvenstveno praćenjem folklorne scene i zbivanja u gradu. Novi pristup i nastojanje da se razvije želja za prihvaćanjem i očuvanjem narodne tradicije i folklora u svakodnevnome životu stvorili su ideju za organizacijom novoga festivala. Dvadeset i četiri godine nakon posljednjega odlučeno je okviru “Đakovačkih rezova”, manifestacije koja je dio tradicionalnih “Vezova” nastaviti priču o etnografskome filmu, ovaj put s međunarodnim karakterom i s novim imenom koje nedvojbeno govori gdje se smjestio grad Đakovo, kako geografski, tako i u srcima građana ovoga grada i regije. “Srce Slavonije – Etno film festival” zamišljen je kao festival koji će biti oslobođen isključivo folklornih sadržaja i koji će pružati mogućnost mnogo širih umjetničkih izražaja. Središnja tema festivala postaje narod koji baštini svoju povijest, običaje i folklornu tradiciju i čovjek kao pojedinac koji tu tradiciju i pripadnost svom narodu prenosi ma gdje on u svijetu bio.  Etno film festival okrenut je skupini i svakom pojedincu u velikome i nama manje ili više nepoznatome svijetu, što će ga u mnogome učiniti zanimljivim i osigurati mu uspjeh i budućnost. Na prošlogodišnji “7.  festival Srce Slavonije – Etno film festival” pristiglo je 52 filma iz 19 zemalja od kojih je za službenu projekciju u tri festivalske večeri uvršteno 18 filmova.

Aktivnosti FKK-a bile su u javnosti zapažene i cijenjene. Najveću nagradu Kino saveza Hrvatske plaketu i povelju LUCIJA klub je primio 1984.  za snimanje filmova trajne vrijednosti. Krovna organizacija svih udruženja tehničke kulture Narodna tehnika Hrvatske dodijelila je  Foto kino klubu Ðakovo PLAKETU godišnju nagradu za 1986.  godinu. Iste, 1986.  godine đakovačkom klubu “STROSSMAYEROVU PLAKETU” dodijelila je Skupština općine Ðakovo. Godine  2011. FKK postaje dobitnik nagrade UNICE, svjetske filmske organizacije. Sve ovo možda je najbolje pretkazanje kakva predivna tri dana očekuju sudionike 44. Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Đakovu!

 

Uvodna riječ
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Odzvoni
44. REVIJA SVEČANO ZATVORENA – VIDIMO SE SLJEDEĆE GODINE U PULI!
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Okrugline
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Bećarski paprikaš
44. rola amaterskog filma se zavrtila!
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Đakovo
U petak Đakovo postaje središte hrvatskog neprofesijskog filma
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Cifre
ODABRANI FILMOVI ZA 44. REVIJU U ĐAKOVU!
Mjesec dana do 44. Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Đakovu: Rekordan broj prijavljenih radova!
Prijavite se na 44. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva – PRIJAVE OTVORENE JOŠ ČETIRI DANA!
Otvorene su prijave za 44. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva!