Početna stranica
Početna stranica Prijavljeni filmovi Natjecateljski program Programski raspored Revijske projekcije O nama Grad domaćin Klub domaćin Reviju podupiru Foto priča Kontakt Arhiva


U petak Đakovo postaje središte hrvatskog neprofesijskog filma

Od 23. do 25. studenog u Đakovu će se održati 44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Đakovo. Tijekom ta tri dana, Đakovo neće biti samo srce Slavonije, već i srce hrvatskoga neprofesijskog filma.

U okviru šest revijskih projekcija, bit će prikazan 61 rad od ukupno 159 prijavljena, što je dosadašnji rekord, koji je nedvojbeno podigao i vrijednosnu letvicu ocjenjivačkoga suda. Ove godine činili su ga: Staša Čelan, filmski i TV montažer, Čejen Černić i Zvonimir Jurić, oboje filmski i TV redatelji, Leonida Kovač, filmska kritičarka i teoretičarka umjetnosti, te Damir Tomić, predsjednik FKK Đakovo i dugogodišnji sudionik revija. No, njihov zadatak još nije završen. Predstoji im odluka o najboljim ostvarenjima Revije, odnosno dobitnicima prvih, drugih i trećih nagrada te posebnih diploma, a donijet će je, kao i do sada, javnim žiriranjem u prisutnosti autora i publike. Po takvim pravilima nagrađivanja, koja su usklađena s pravilima svjetske organizacije neprofesijskog filma (UNICA), ova je revija jedinstvena u Hrvatskoj.

Amaterizam označava bavljenje određenim područjem iz ljubavi, a amaterski film rodno je mjesto novih ideja, smjelih pokušaja, alternativnih, subverzivnih i radikalnih rješenja. Jaka volja nije preduvjet i kvalitete, ali je itekako dobra motivacija,  a Revija je mjesto gdje se takva energija nalazi. Revija donosi nove radove upravo na tom tragu, otkriva mlade talente, sklapa nova poznanstva i nove suradnje. Revija okuplja ne samo kinoklupske autore (od onih najstarijih kinoklubova poput Kino kluba Split i Zagreb do novijih entuzijasta poput onih iz bjelovarskog DOKUartu iz Bjelovara) te samostalne autore iz svih djelova Hrvatske, nego i studente umjetničkih akademija (Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Umjetnička akademija u Splitu).  U Đakovo stiže njih pedesetak, a publiku, osim natjecateljskog programa, očekuje i raznovrstan popratni program. Tijekom održavanja Revije u predvorju Doma kulture Đakovo, glavne festivalske lokacije, bit će postavljena izložba fotografija članova Foto-kino kluba Đakovo te polaznika 14. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“. U petak, sve prisutne očekuje i posebna projekcija posvećena dosadašnjem radu FKK Đakovo, a u nedjelju hrvatska selekcija filmova s ovogodišnje UNICA-e. Posebno zanimljivo bit će u subotu ujutro, kada će se održati okrugli stol na temu „Organizacija revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva: kako dalje?“. Na okruglom stolu bit će riječi i o radu kinoklubova te međuklupskoj suradnji. U ime organizatora, Damir Tomić o tome kaže:

Ususret Reviji u Đakovu nije loše analizirati stanje i odgovoriti na pitanje kako dalje, a sve sa ciljem da Revija opstane i nakon nas, a zbog svih onih koji su dali sebe u prethodne 44. Revija koja mora i dalje biti mjesto okupljanja, mjesto druženja, mjesto učenja. Ono što smo mi u Đakovu naučili u svojih 60 godina postojanja je upravo to. Potrebno nam je zajedništvo. S tim ciljem ćemo kao domaćini pokušati dati svoj mali doprinos i nakon odgledanih filmova provesti sve autore kroz lijepi kraj pitome Đakovštine i lijepe mirise đakovačkih vina i slavonskih okusa. Nadamo se da će Đakovo autorima ostati u lijepom sjećanju, poput mojih sjećanja vezana za Revije jednom biti sjećanje poput onih mojih na Đurđevac, Zagreb…“ u ime organizatora Revije izjavio je Damir Tomić.

Revija se svečano otvara  u petak, 23. studenog, u Domu kulture Đakovo, uz sudjelovanje Potpredsjednice Hrvatskoga sabora Dragice Zgrebec.

19.11.2012.

Uvodna riječ
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Odzvoni
44. REVIJA SVEČANO ZATVORENA – VIDIMO SE SLJEDEĆE GODINE U PULI!
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Okrugline
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Bećarski paprikaš
44. rola amaterskog filma se zavrtila!
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Đakovo
U petak Đakovo postaje središte hrvatskog neprofesijskog filma
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Cifre
ODABRANI FILMOVI ZA 44. REVIJU U ĐAKOVU!
Mjesec dana do 44. Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Đakovu: Rekordan broj prijavljenih radova!
Prijavite se na 44. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva – PRIJAVE OTVORENE JOŠ ČETIRI DANA!
Otvorene su prijave za 44. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva!