Početna stranica
Početna stranica Prijavljeni filmovi Natjecateljski program Programski raspored Revijske projekcije O nama Grad domaćin Klub domaćin Reviju podupiru Foto priča Kontakt Arhiva


44. rola amaterskog filma se zavrtila!

Sinoć u 19 sati prvom projekcijskom u okviru natjecateljskog programa počela je 44. Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva, završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u Hrvatskoj. 44. revija održava se u Đakovu u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto kino kluba Đakovo. Tako je Đakovo ovaj vikend postalo ne samo srce Slavonije, već i srce hrvatskog amaterskog filma!


Fotograf: Kruno Heidler

Na početku programa gotovo popunjenoj dvorani Doma kulture Đakovo obratili su se u ime organizatora Damir Tomić, predsjednik Foto kino kluba Đakovo i Marija Ratković ispred Hrvatskog filmskog saveza, Dragan Milec, dopredsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, dok je Reviju službeno otvorila Dragica Zgrabec, potpredsjednica Hrvatskog sabora. U svojim kratkim govorima svi se složili da rekordna brojka od 159 prijavljenih filmova itekako ulijeva nadu u budućnost ove Revije, koju čine možda i najveći zaljubljenici u film – oni kojima to nije profesija, već entuzijastična razbibriga (mahom kinoklubaši i samostalni autori), te budući filmski naraštaj – talentirani studenti umjetničkih akademija na pragu profesionalne karijere.


Fotograf: Kruno Heidler

Publika je jučer osim dvije revijske projekcije mogla pogledati i pet filmova iz arhive Foto kina kluba Đakovo koji ove godine slavi 61 godinu postojanja. Slučajno ili ne, upravo je i 61 film u službenom revijskom programu. Bilo se interesantno vratiti u 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća te gledati prve filmske korake Đakovačkih filmaša Nade Varšave, Steve Tosenbergera i drugih koji su u svojim ostvarenjima tematizirali etnološke elemente: važnost pletenice u životu slavonske djevojke, priču o legendardnom opančaru, ukrašavanje tikvica... Sve su to možda zaboravljene, ali svakako vrijedne etnološke figure.


Fotograf: Kruno Heidler

Današnji dan na Reviji počinje iznimno aktivno. Za devet sati zamišljen je okrugli stol na temu Organizacija Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva: kako dalje? u okviru kojeg će se osim pitanja same Revije dotaknuti i problematike rada kinoklupske scene, koja je i dan danas veoma aktivna u hrvatskom (ne)profesijskom filmskom stvaralaštvu. Sudionike Revije, kojih je u Đakovo pristiglo pedesetak, očekuje i posjet Đakovačkoj ergeli, a popodnevni sati ispunjeni su čim drugim nego revijskim projekcijama. Između 20 igranih, 17 eksperimentalnih, 10 dokumentarnih i 7 animiranih filmova te 7 video spotova stručnom ocjenjivačkom sudu stvarno neće biti lako odabrati one najbolje. Sutra u 11 na sati na javnom žiriranju, po čemu je ova Revija jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj, saznat će se ovogodišnji laureati.


Fotograf: Kruno Heidler

24.11.2012.

Uvodna riječ
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Odzvoni
44. REVIJA SVEČANO ZATVORENA – VIDIMO SE SLJEDEĆE GODINE U PULI!
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Okrugline
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Bećarski paprikaš
44. rola amaterskog filma se zavrtila!
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Đakovo
U petak Đakovo postaje središte hrvatskog neprofesijskog filma
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Cifre
ODABRANI FILMOVI ZA 44. REVIJU U ĐAKOVU!
Mjesec dana do 44. Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Đakovu: Rekordan broj prijavljenih radova!
Prijavite se na 44. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva – PRIJAVE OTVORENE JOŠ ČETIRI DANA!
Otvorene su prijave za 44. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva!