Početna stranica
Početna stranica Prijavljeni filmovi Natjecateljski program Programski raspored Revijske projekcije O nama Grad domaćin Klub domaćin Reviju podupiru Foto priča Kontakt Arhiva


44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Okrugline

Negdje pred jutro magla prekrije Đakovo i u njoj se sve čini mekše, oblije i okruglije. Obrisi zgrada s druge strane ceste rasplinu se u zrnatu sivilu, svjetla rijetkih automobila u taj rani sat difuzno se razbiju u magličastim kapima, a i ljudi se nekako zaoble, zaokruže i postanu manje oštri, smire se i spremniji su na dijalog. U toj magli i plemenite oči đakovačkih lipicanaca nježnije gledaju u svijet koji im se čini manje opterećen svakodnevnim vježbanjem kasa i galopa i vučom jednoprega, dvoprega i četveroprega. A i vina na Mandićevcu lakše klize niz grlo.

Drugi je dan 44. revije započeo okruglim stolom na kojem su autori i organizatori razgovarali o temi Organizacija Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva – kako dalje? Dio sudionika Revije želio bi izmjenu njezina naziva, a predloženo je da se ubuduće zove AKSA (Akademija, Klubovi, Samostalni Autori), odnosno Hrvatska filmska revija, no za pretpostaviti je da će prijedloga biti još, a dio će se članstva vjerojatno opredijeliti i za zadržavanje postojećeg naziva. Zatražen je i povratak sadašnjeg službenog termina neprofesijski film u nekadašnji amaterski, što bi prije toga valjalo provesti u tijelima UNICA-e.

Predloženo je i da se ubuduće Hrvatski filmski savez pojavi kao posrednik između klubova i HAVC-a, kako bi unaprijedio osiguranje sredstava za realizaciju klupskih produkcija.

Dio sudionika okruglog stola zalaže se za podjelu filmova, a samim time i za dodjelu nagrada u službenoj konkurenciji, prema njihovim autorima, na klupske, akademske te na radove samostalnih autora, kako bi se izbjegla produkcijska neravnopravnost, ali je istodobno izraženo zadovoljstvo što je na Reviji sve više autora iz svake od navedenih skupina. Predloženo je i da se već na idućem okupljanju, studenoga 2013. godine u Puli, organizira cjelodnevna radionica na kojoj bi se svi zainteresirani mogli opširnije i kvalitetnije pozabaviti ovim i drugim pitanjima. Konačno, predloženo je i da se povratkom službenog revijskog (aksovskog ili već nekog) autobusa, koji bi organizirano dovozio članove u mjesto održavanja, poveća broj sudionika i skupu da pravi festivalski štih.

U radu okruglog stola sudjelovali su, uz predstavnike Hrvatskog filmskog saveza, i članovi DokuArta, GFR Požega, Pulske filmske tvornice, Kinokluba Zagreb, BezVizije, VK Mursa, FKVK Zaprešić te Krunoslav Heidler, kao samostalan autor ali i doajen hrvatskog neprofesijskog odnosno amaterskog filma i kao prvi tajnik Kino saveza Hrvatske, današnjeg Hrvatskog filmskog saveza. Bili su prisutni i inicijatori pokretanja novih klubova u sredinama gdje ih još nema, poput Našica te članovi ovogodišnjeg Ocjenjivačkog suda Čejen Černić i Staša Čelan, i sami s iskustvima nekadašnjih članova filmskih klubova.

Zaključeno je kako će temeljem današnje rasprave HFS pripremiti prijedloge za nastavak promišljanja o mogućim promjenama u sustavu organizacije Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva i o drugim problemima koji muče dio članstva. Prijedlozi će biti upućeni svim članovima Saveza kako bi se mogli izjasniti o njima prije održavanja Godišnje skupštine HFS-a, koja je najavljena za ožujak 2013. godine, i na kojoj bi oni mogli biti prihvaćeni. Ili odbijeni, već prema stavu većine.

A najsretnijim sudionikom 44. revije neslužbeno je proglašen Ivan Perić jer su mu u šestoj i završnoj službenoj projekciji tehničkom greškom prikazana dva filma. Publika i stručni Ocjenjivački sud ipak će na kraju i o tomu imati zadnju riječ.

Duško Popović

25.11.2012.

Uvodna riječ
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Odzvoni
44. REVIJA SVEČANO ZATVORENA – VIDIMO SE SLJEDEĆE GODINE U PULI!
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Okrugline
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Bećarski paprikaš
44. rola amaterskog filma se zavrtila!
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Đakovo
U petak Đakovo postaje središte hrvatskog neprofesijskog filma
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Cifre
ODABRANI FILMOVI ZA 44. REVIJU U ĐAKOVU!
Mjesec dana do 44. Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Đakovu: Rekordan broj prijavljenih radova!
Prijavite se na 44. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva – PRIJAVE OTVORENE JOŠ ČETIRI DANA!
Otvorene su prijave za 44. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva!