Početna stranica
Početna stranica Prijavljeni filmovi Natjecateljski program Programski raspored Revijske projekcije O nama Grad domaćin Klub domaćin Reviju podupiru Foto priča Kontakt Arhiva


44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Cifre

Iako se već nekoliko godina u nas uporno i zlokobno najavljuje gašenje filmskog i videostvaralaštva odraslih, pa vezano s tim i bespotrebnost održavanja godišnjeg okupljanja autora i procjene njihovih radova, neumoljiva znanost o kupusu i mesu pokazuje da tomu ipak nije tako. Ovogodišnja će Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, koja se od 23. do 25. studenoga održava u Đakovu, biti zabilježena kao jedna od najproduktivnijih. Prijavljeno je naime 159 radova, a među njima je najviše igranih, čak 56, pa 45 eksperimentalnih, 34 dokumentarna, 15 video spotova, 8 animiranih te jedan igrano-eksperimentalni.

Najproduktivniji su ove godine bili autori iz Kinokluba Zagreb, s ukupno 43 rada u svim kategorijama osim animiranih filmova, što je više od četvrtine svih prijavljenih, a još su jedan rad prijavili u suradnji s FAGEP, Samobor, pa Kino kluba Split, s četrnaest ostvarenja, među kojima su dokumentarci, eksperimentalni filmovi i video spotovi, Fade Ina, Zagreb s devet prijavljenih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova i Autorskog studija – ffv, Zagreb s osam igranih, eksperimentalnih, dokumentarnih i animiranih, kao jedinog kluba koji ima radove u svim kategorijama, a 44. revija će biti zapamćena i po brojnim samostalnim autorima koji su prijavili čak 36 filmova, koji stižu iz Bjelovara, Buja, Dubrovnika, Matulja, Našica, Novoselca, Rijeke, Siska, Splita, Šibenika, Umaga, Vinkovaca i Zagreba. Broj samostalnih autora i njihovih radova je u suštini i veći, čak više od trećine ukupno prijavljenih, jer se neki skrivaju pod imenima vlastitih producentskih kuća.

Prijavljivanjem jednog rada iz Bosne i Hercegovine, koji ipak nije uvršten u službeni program, Revija ima i međunarodni značaj.

Zanimljivo je da su među prijavama i one iz sredina koje njeguju prvenstveno filmsko i videostvaralaštvo djece i mladih, poput FKVK Zaprešić, FKS Vanima, Varaždin i SKIG Gunja, od kojih su neki radovi odabrani za prikazivanje u službenoj konkurenciji, što svjedoči o kontinuitetu kvalitetnog kreativnog rada u tim sredinama i otvaranju novim filmskim izazovima.

Između ostalih, radove su prijavili i autori iz Videodružine BezVizije, Slavonski Brod, VK Mursa, Osijek, Blanka, Zagreb, AVFK Delnice, Kinokluba Karlovac, GFR film-video, Požega  i domaćina, FKK Đakovo, što opet obara teoriju nekih koji tvrde da je vrijeme kino klubova prošlo i da su izgubili na važnosti i snazi. Uz nešto neminovnih prilagođavanja zahtjevima vremena, očito će klubovi postojati i raditi i dalje.

Raduje i sudjelovanje studenata s ADU, Zagreb i UMAS, Split, pa se da zaključiti kako će se u Đakovu okupiti baš sve što danas djeluje u hrvatskom filmskom i videostvaralaštvu odraslih.

Među 61 filmom odabranim za službene projekcije najviše je igranih, ukupno 21 pa 17 eksperimentalnih, 11 dokumentarnih, 7 video spotova i 5 animiranih. Žiri je očito bio skloniji video spotovima i animiranim filmovima, kojih je izabrao gotovo polovinu od svih prijavljenih, odnosno animiranih još i više, dok su najslabije prošli dokumentarci od kojih je selekcionirana tek trećina.

Konačno, valja naglasiti da je cifra odabranih za službenu konkurenciju jednaka onoj koja označava broj godina postojanja i uspješnog djelovanja FKK Đakovo. 61.

Duško Popović

07.11.2012.

Uvodna riječ
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Odzvoni
44. REVIJA SVEČANO ZATVORENA – VIDIMO SE SLJEDEĆE GODINE U PULI!
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Okrugline
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Bećarski paprikaš
44. rola amaterskog filma se zavrtila!
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Đakovo
U petak Đakovo postaje središte hrvatskog neprofesijskog filma
44. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Cifre
ODABRANI FILMOVI ZA 44. REVIJU U ĐAKOVU!
Mjesec dana do 44. Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Đakovu: Rekordan broj prijavljenih radova!
Prijavite se na 44. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva – PRIJAVE OTVORENE JOŠ ČETIRI DANA!
Otvorene su prijave za 44. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva!