Škola / filmska družina domaćin

 

Deset godina filmskoga užitka

U pedeset godina hrvatskoga dječjeg filmskog i videostvaralaštva, Filmska družina Osnovne škole StanoviZ(k)adar  djeluje punih deset godina. Stari i novi članovi Z(k)adra svoju su desetu obljetnicu proslavili u HNK-u u Zadru na Dan grada Zadra u nazočnosti mnogobrojnih gostiju. Sve je počelo 2002. kada je nastao čuveni film Barkajol koji je na 40. reviji filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži u Pagu dobio 2. nagradu. U kolovozu 2002. u filmskom magazinu Hollywood u rubrici Prijateljsko uvjeravanje Petra Krelje objavljen je članak pod nazivom Morski vuk u ulozi zadarskoga barkajola: „…videodružina Slavice Kovač dobila je svog uspješnog Barkajola koji otvara prostor za nove podvige. Pokraj već proslavljenih dokumentarista i alternativaca poteklih s tih strana jadranske obale, sada je u igri i poticajna zadarska platforma za darovite pletarce.“ 

Uspješan rad se nastavio. U svih deset godina rada družina je sudjelovala na svim dječjim Revijama i za svoje filmska ostavrenja osvajala je brojne nagrade. Na drugu loptu, Sjaj i bijeda, Džeparac, Kao Marija i Mrak film 6: Vrisko, Najvažniji su mi magarci, Alkar, Da ili ne, Pas psuje, čovjek ljuduje, Pobjeda, Tooo, proša san…, WC, Sretna, Ljubitelji ptica i D kao Dominik filmska su ostvarenja nastala u okviru  Z(k)adra. Dokumentarac Alkar iz 2004., nastao u suradnji s OŠ Fausta Vrančića bio je prva dječja koprodukcija u Hrvatskoj.  Na 44. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece u Čakovcu filmska reportaža Pas psuje, čovjek ljuduje provokativnošću svoje teme zaintrigrirala je sudionike Revije, a bila je i povod da se 24. listopada 2006. u školi organizira javna tribina na temu Psovka, ružna navika ili… Reportaža je bila i povod za gostovanje u emisiji Višnje Biti Zašto tako na Hrvatskom radiju.

Zahvaljujući uspjesima i velikoj zainteresiranosti učenika Z(k)adru se pridružuje i profesorica Suzana Phillips kao voditeljica filmske montaže, a u školi se pronašao i maleni prostor u kojoj družina može nesmetano stvarati.

Svojim uspjesima, a prvenstveno svojim upornim radom na stvaralaštvu i promicanju filmske kulture među mladima, Filmska družina Z(k)adar, OŠ Stanovi i Grad Zadar dobili su čast da budu domaćini jubilarne 50. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, manifestacije koja je jedinstvena u svijetu.

P.S.

Bilo bi se teško održati u jakoj konkurenciji filmskih i videodružina u školama i klubovima diljem Hrvatske da nije bilo svesrdne podrške naše škole i ravnateljice Jurke Šaban; Hrvatskog filmskog saveza, posebno gospođe Vere Robić Škarica; predavača i voditelja sa Škole medijske kulture čija je edukacija i svesrdna pristupačnost doprinijela kvaliteti nastalih filmova; gospodina Petra Krelje koji je u sjeni pratio naš rad i dragog i nikad prežaljenog mentora i prijatelja Vedrana Šamanovića koji nas je učio prvim koracima. Svima velika hvala!

Možete nas pratiti na stranici http://www.zkadar.info/

Slavica Kovač, voditeljica Z(k)adra

 

Uvodna riječ
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Frtalj +
50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece službeno zatvorena – trijumf Foto kino video kluba Zaprešić iz Zaprešića!
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Od Zadra do Zadra
50. revija u punom zamahu!
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Oleanderi i more
50. REVIJA SLUŽBENO OTVORENA. TRI DANA DJEČJE FILMSKE KREATIVNOSTI SU PRED NAMA!
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Cesta duga pedeset godina
50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece / Promjena termina otvaranja
50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece - VELIKO SLAVLJE POČINJE
U četvrtak u Zadru počinje jubilarna 50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece!
U PROGRAM 50. REVIJE HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEO STVARALAŠTVA DJECE UVRŠTENO 96 RADOVA!
Odgođena odluka ocjenjivačkog suda 50. Revije