50. revija u punom zamahu!

Zbog odgođene ceremonije otvaranja i neodržavanja programa u četvrtak (radi Dana žalosti) jučer je na 50. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece prikazano čak 54 filmskih ostvarenja u okviru pet revijskih projekcija. Sudionici su na kraju dana bili umorni, ali u svakom slučaju puni dojmova: Filmovi su super. Ima puno dječje mašte u njima, a i dobro su snimljeni, rekao je Branimir Šušak iz OŠ Šime Budinića Zadar. Žiri djece posebno je zadovoljan dokumentarnim filmovima. Teško će biti izabrati najbolje, istaknula je Leonarda Vitlov, članica ocjenjivačkog suda djece.

Danas u jutarnjim satima održana su čak dva razgovora: jedan djece sudionika i članova stručnog ocjenjivačkog suda, a drugi između priređivača Revije i voditelja filmskih i video družina. Djeca su članove žirija animatora Simona Bogojevića Naratha, Maju Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, filmskog snimatelja Borisa Poljaka, medijskog pedagoga Krešimira Mikića i filmskog montažera Slavena Zečevića zasuli s pitanjima. Kao i uvijek, bilo je vrlo živo. Možda je najbolja poanta čitavog razgovora replika Simonoa Bogojevića Naratha koji je savjetao djecu da je možda bolje više vremena uložiti u jedno ostavrenje i napraviti ga dobro i kvalitetno, nego u kratkom roku imati svojevrsnu hiper-filmsku proizvodnju.U isto vrijeme razgovor priređivača Revije i mentora protekao je vrlo brzo. Sandra Vlahov iz Društva naša djeca iz Motovuna istaknula je želju da se jedne godine Revija organizira i u Istri, što je ostatak voditelja s oduševljenjem podržao. Činjenica je da u Istri trenutačno djeluje samo jedna dječja filmska družina i to upravo u Motovunu i da bi organizacija Revije u svakom slučaju pridonijela i razvoju filmskog i videostvaralaštva djece u tom djelu Hrvatske.

Ostatak subote u Zadru će biti ispunjeno filmskim projekcijama: očekuju nas 42 ostvarenja u okviru posljednje tri projekcije natjecateljskog programa, kao i filmska retrospektiva povodom 50. edicije Revije. Bit će zanimljivo vidjeti kako su dječji filmovi nastajali prije desetak, dvadesetak, tridesetak i više godina, a kako je to danas? Tehnika se mijenja, ali tematika više manje ostaje ista: prve ljubavi, školski problemi, baština i običaji...

Dok će sudionici uživati u retrospektivi, žiri će imati pune ruke posla: tko će biti sretni dobitnici čak 16 nagrada (jedna za najbolji radionički film i po tri u svakoj od kategorija: igrani, dokumentarni i animirani film, otvorena kategorija i TV reportaža) saznat će se sutra u deset sati na ceremoniji zatvaranja Revije. Uzbuđenje među dvjestotinjak sudionika i njihovih mentora će u svakom slučaju biti na vrhuncu.

U privitku Vam šaljemo fotografije s današnjih projekcija i razgovora s djecom, također i audio isječke. Video reportažu možete pronaći ovdje:  http://youtu.be/rwX05b0sEaM 

http://www.hfs.hr/hfs/festival759/leonarda-anita-claniceziria.mp3
http://www.hfs.hr/hfs/festival759/
SimonBogojevićNarath_animiranifilmovi.mp3

06.10.2012.

Uvodna riječ
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Frtalj +
50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece službeno zatvorena – trijumf Foto kino video kluba Zaprešić iz Zaprešića!
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Od Zadra do Zadra
50. revija u punom zamahu!
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Oleanderi i more
50. REVIJA SLUŽBENO OTVORENA. TRI DANA DJEČJE FILMSKE KREATIVNOSTI SU PRED NAMA!
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Cesta duga pedeset godina
50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece / Promjena termina otvaranja
50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece - VELIKO SLAVLJE POČINJE
U četvrtak u Zadru počinje jubilarna 50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece!
U PROGRAM 50. REVIJE HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEO STVARALAŠTVA DJECE UVRŠTENO 96 RADOVA!
Odgođena odluka ocjenjivačkog suda 50. Revije