50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Frtalj +

Na dodjeli nagrada je baš bilo veselo! Predsjednik stručnog žirija, kojeg se inače često može vidjeti kako jurca biciklom po zagrebačkim ulicama, htio je zbrzati stvar s proglašenjem najboljih u rekordnih 26,5 sekundi, ali mu je srećom i na vrijeme s nadležnog mjesta glasno prišaputano da malo ohane, pa je onda krenulo zericu mirnije. Neki su dobili vrećice s poklonima odmah, a neki mrvicu kasnije, jedni se nisu dali otjerati s pozornice, a drugima se na tu istu pozornicu uopće nije išlo, neki su imali problema s rukama viška, pa su ih gurali u sve džepove koje su imali, drugi su bili tak' uzbuđeni da su skoro mam opali u nesvest, ali najbolji je ipak bio (to se zna po jačini i dužini aplauza) pročelnik za prosvjetu i ostalo koji je manirom iskusnog estradnjaka istrgnuo mikrofon sa stalka i izrekao svoje! Još je samo na kraju falilo ono ajmo ruke!

U kategoriji igranog filma stručni je žiri treću nagradu dodijelio Loptici skočici, OŠ Lučac, Split, a dječji žiri je ovaj film proglasio najboljim, dok je treću nagradu dao filmu Strah, FKVK Zaprešić. Odrasli su drugom nagradom obdarili Kokice, OŠ Josipa Zorića, Dugo Selo, a djeca su se odlučila za Frikušu, FKVK Zaprešić, kojoj je opet stručni žiri dao prvu nagradu.

Kod dokumentaraca su prepisivali jedni od drugih (ili su koristili šalabahter?) pa je obje treće nagrade dobio Ne ustajem na lijevu nogu, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, obje druge Ivana O., OŠ Ivanovec, Čakovec, a sve dvije prve Lipo mi je na didinom stanu, OŠ Davorin Trstenjak, Posavski Podgajci.

Zato je kod animiranih nagrađeno čak šest različitih filmova. Treće su nagrade osvojili Moje tajno mjesto, Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin odnosno Uredski rendžer iz iste stvaralačke radionice, druge Baj baj prašina, FKVK Zaprešić te Padaj, padaj snježiću, opet iz istog izvora, a prvima su obdareni Čovjek koji je volio fućkati, ŠAF Čakovec i Biba i Bubimir, FKVK Zaprešić.


Snimio Ivan Ćorić

Sad se već žirijima svidjelo da su posve različiti u odlukama, pa su odrasli u kategoriji TV reportaže nagradili Ljude bez adrese, Doma mladih Rijeka, drugu nagradu dodijelili radu Što nam šapuću vjetroelektrane, OŠ Jurja Šišgorića, Šibnik, a pobjedničkim proglasili Medsave, OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić, dok su se klinci opredijelili za E-dnevnik domaćina, OŠ Stanovi, Zadar, Stres, FKVK Zaprešić i Turbo limače, OŠ Ivanke Trohar, Fužine, kao najbolje.

U otvorenoj kategoriji stručni je žiri treću nagradu dodijelio radu Uživo iz 5. A, Foto-kino kluba Ivanovec, Čakovec, a dječji žiri Legendama o Zagrebu OŠ Grigora Viteza, Zagreb, drugu su dobili Crveni gumb, FKVK Zaprešić te Mit je razbijen, OŠ Gornji Mihaljevec iz Macinca, a kod prve su se ponovo bratski složili pa je obje dobila Afrika, II. osnovne škole Bjelovar.

I konačno, stručnom je žiriju najbolji radionički film bio Šime i Mate, s radionice u Kraljevici, na koju će iduće godine autori pobjedničkih filmova s 50. revije, a dječjem Posljednje stablo, Škola crtanog filma Dubrava.

Sve u svemu, Foto kino video klub Zaprešić je od 32 moguće nagrade osvojio 8, plus još jednu za radionički animirani film sačinjen pod vodstvom dvojca na pariće Miroslava Klarića i Jadranka Lopatića. Četvrtina (kvarat, e!) plus jedna dionica, pa mogu imati odlučujuću riječ u privatizacijskim i drugim tim, je li, situacijama i duhovnim kretanjima. A i zaslužili su!

Mrak je lagao stao padati nad Zadrom, a sunce se ponovo rađa u Kutini, u jesen 2013. godine.

Duško Popović

08.10.2012.

Uvodna riječ
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Frtalj +
50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece službeno zatvorena – trijumf Foto kino video kluba Zaprešić iz Zaprešića!
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Od Zadra do Zadra
50. revija u punom zamahu!
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Oleanderi i more
50. REVIJA SLUŽBENO OTVORENA. TRI DANA DJEČJE FILMSKE KREATIVNOSTI SU PRED NAMA!
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Cesta duga pedeset godina
50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece / Promjena termina otvaranja
50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece - VELIKO SLAVLJE POČINJE
U četvrtak u Zadru počinje jubilarna 50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece!
U PROGRAM 50. REVIJE HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEO STVARALAŠTVA DJECE UVRŠTENO 96 RADOVA!
Odgođena odluka ocjenjivačkog suda 50. Revije