50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece - VELIKO SLAVLJE POČINJE

Svečanim otvaranjem, danas u 19 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru počinje jubilarna 50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Agencije za odgoj i obrazovanje i Osnovne škole Stanovi iz Zadra.

Sve je počelo prije 50 godina u Zagrebu. S tada prijavljenih 27 radova na području dječjeg filmskog stvaralaštva Revija je danas dogurala do rekordnih 194. Izmjenjivali su se suorganizatori (uz jedinu konstantu u vidu Hrvatskog filmskog saveza, koji Reviju organizira i dan danas), mijenjala su se imena i kategorije, no Revija je ostala jednim od najstarijih hrvatskih filmskih festivala. Interesantan je podatak da njeno održavanje nisu spriječile niti burne ratne godine, kada su joj domaćini bili Čakovec, Pregrada, Pag, Bjelovar i Poreč. Jedina propuštena godina bila je davna 1965. Uz Hrvatski filmski savez kao organizatora, postoji još jedna konstanta – Škola animiranog filma Čakovec. Najdugovječniji je to filmski klub posvećen dječjem stvaralaštvu u Hrvatskoj, kojeg već 37 godina kontinuirano vodi Edo Lukman. Na predstojećoj Reviji ŠAF sudjeluje s čak devet ostvarenja, čime se svrstava u četiri najaktivnije filmske družine u Hrvatskoj (uz Filmski-kreativni studio Vanima, Foto-kino-video-klub Zaprešić i Narodno sveučilište Dubrava).

Na večerašnjoj ceremoniji otvaranja uz klasičan protokolarni dio, moći će se pogledati i tri filma koja su na neki način obilježila posljednjih 50 revijskih godina: ZIKS ZIKS, LAMBADA I LJUBAV i BARKAJLOL. Ziks Zaks animirani je film ŠAF-a Čakovec koji je na 24. reviji dječjeg amaterskog filma Hrvatske (održanoj u Rijeci) osvojio jednu od 11 ravnopravnih nagrada. Članovi žirija tada su o filmu napisali: Ekipa je uložila veliki trud u ovaj odlično obavljen posao, u kojem je još jednom potvrđena vještina animiranja. Ritam glazbe i crtež u gotovo su savršenom skladu, a smisao i osjećaj za kolorizam samo su dopunili ukupnu sliku. Iako su likovi slični, ipak je ostvarena razlika karaktera. Lambada i ljubav igrani je film Doma pionira "Ivo Lola Ribar" iz Rijeke. Radi se o jednom od ponajboljih dječjih igranih filmova iz toga doba ko je na 28. revija dječjeg amaterskog filma i videa Hrvatske (održanoj u Đakovu) osvojio jednu od 9 ravnopravnih nagrada. Žiri je film popratio sljedećim riječima: Veoma dobro i usklađeno obavljen posao. Scenaristički lijepo osmišljena priča grana se u niz dobro režiranih situacija. Sretan izbor glumaca koji su izbjegli "šmiru", uspjela tonska podloga u glazbi i šumovima. Barkajol, dokumentrani film OŠ Stanovi iz Zadra, inače prvi film domaćina 50. Revije na 40. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži (održanoj u Pagu) osvojio je drugu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma. Izvrsni dokumentarac o barkajolu, čovjeku koji barkom na vesla prevozi Zadrane s jedne na drugu obalu. Barkajol ne može biti svatko, jer on mora osjećati barku (koja ima dušu kao svaki brod), voljeti more i razumjeti ljude - objašnjava izvrsni pripovjedač, autentični barkajol, čiji glas sve vrijeme prati i obogaćuje ovaj lijepi filmski zapis, izjasnili su se tada članovi žirija.

U popodnevnim satima u Zadar stiže 200tinjak osnovnoškolaca i njihovih mentora iz svih dijelova Hrvatske. Predstoje im četiri dana ispunjena ponajboljim hrvatskim dječjim filmovima, različitim popratnim aktivnostima, a veliki obol ovom jubileju zasigurno će dati i mediteranski štimung grada Zadra. Neka slavlje započne!

04.10.2012.

Uvodna riječ
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Frtalj +
50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece službeno zatvorena – trijumf Foto kino video kluba Zaprešić iz Zaprešića!
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Od Zadra do Zadra
50. revija u punom zamahu!
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Oleanderi i more
50. REVIJA SLUŽBENO OTVORENA. TRI DANA DJEČJE FILMSKE KREATIVNOSTI SU PRED NAMA!
50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece
Cesta duga pedeset godina
50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece / Promjena termina otvaranja
50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece - VELIKO SLAVLJE POČINJE
U četvrtak u Zadru počinje jubilarna 50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece!
U PROGRAM 50. REVIJE HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEO STVARALAŠTVA DJECE UVRŠTENO 96 RADOVA!
Odgođena odluka ocjenjivačkog suda 50. Revije