Novosti

Facebook HFS
09.11.2022.
34 filma u selekciji 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva
54. Revija održat će se u Belom Manastiru u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Baranja film od 25. do 27. studenog 2022. godine.

Ove je godine za Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva prijavljeno ukupno 147 filmova, a u program je uvršteno 7 igranih filmova, 12 dokumentarnih filmova, 12 eksperimentalnih filmova i 3 animirana filma. Popis selektiranih filmova dostupan je na ovoj poveznici.

Novitet ovogodišnje Revije je odvajanje selekcijske komisije i stručnog ocjenjivačkog suda. Selekcijsku komisiju ove godine činili su producent Vedran Šuvar, montažerka i animatorica Maida Srabović i filmski kritičar Nino Kovačić.

Ovogodišnja selekcija Revije potvrdila je ono što je iz godine u godinu vrlo očito u polju amaterskog filma svih filmskih vrsta: filmovi su sve bolji. Od fakultetskih, kinoklubaških, radioničkih do osobnih projekata, filmovi pokazuju vrlo dobru razinu tehničke pismenosti, ponegdje i dominantne stilove, ali ponajprije i najvažnije, velik broj zanimljivih i raznovrsnih autorskih osobnosti čije se, najčešće, osobne priče i vizije pretaču u bitne društvene poruke. Selekciji smo pristupili s jasnom vizijom susreta narativnih i nenarativnih filmova te idejom stvaranja programskih jedinica kroz oblik komunikacije između rodova. Raznovrsnost prijavljenih filmova ove godine te njihova kvaliteta nam je omogućila takvu "igru", te nadamo se kvalitetan autorski festival, izjavili su članovi selekcijske komisije.

Žiriranje na Reviji je javno, a odvija se prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e. Održat će se 27. studenog u Belom Manastiru, a moći će se pratiti i online.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. Kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, Revija se svake godine održava u drugom gradu. Ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival i najstariji je filmski festival na području Hrvatske.

Revija je nacionalnog karaktera. Na Reviji sudjeluju filmski klubovi, skupine autora, studenti i pojedinci. Više informacija dostupno je na internetskoj stranici https://revija.hfs.hr/.

ŠAF predstavljen u Portugalu

Od 3.-6. 11. u mjestu Pintal Novo kraj Lisabona, održano je 6. izdanje festivala Cao Amarelo, festivala alternativnog filma u organizaciji udruženja mladih Odisseia. Iako izdanjem kratak, festival je obuhvaćao velik izbor dokumentarnih i igranih filmova... »više

Početci filma: dokument i fikcija

Ovog četvrtka, 03. studenog u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija filmova sa samih početka kinematografije: od prvih projekcija braće Lumière i rađanja filma kao tehnološkog dostignuća i sredstva zabave do početka njegovog razvijanja kao umjetnosti... »više

POLITIČKI ESEJI TRAVISA I ERIN WILKERSON NA KRATKOM UTORKU

Na novom Kratkom utorku, koji će se održati 8.11. u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu, imat ćemo čast ugostiti supružnike Wilkerson, istaknute pripadnike američke nezavisne dokumentarističke scene... »više

OTVORENA PREDAVANJA U SKLOPU MALE ŠKOLE MEDIJSKE KULTURE

U sklopu ovogodišnjeg petog izdanja Male škole medijske kulture organiziraju se predavanja na temu filmske nastave koja su otvorena za javnost. Projekcije i predavanja u periodu od 04. do 06. studenog održavat će... »više