Novosti

Facebook HFS
02.11.2022.
Početci filma: dokument i fikcija

Ovog četvrtka, 03. studenog u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija filmova sa samih početka kinematografije: od prvih projekcija braće Lumière i rađanja filma kao tehnološkog dostignuća i sredstva zabave do početka njegovog razvijanja kao umjetnosti.

Prvi su filmovi jednominutni dokumenti svakodnevice, sa stogodišnjim odmakom posebno zanimljivi zbog gradskih vizura i prometa, početaka turizma na moru, ponašanja ljudi pred kamerom te očiglednih razlika u izgledu pripadnika različitih društvenih klasa. Već na prvoj javnoj projekciji u pariškom Grand Caféu 1895. tada slavni iluzionist George Méliès prepoznao je potencijal filma. Stvara nevjerovatan svijet fikcije razvijajući  brojne i danas aktualne tehnike filmskog trika.

Prije projekcije filmove će najaviti voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac, a poslije filmova vodit će razgovor s publikom o pogledanim filmovima, filmskim narativima i početcima filmskog jezika te stvaranju prvih rodova i žanrova.

PROGRAM

Cinematographe filmovi braće Lumière:

Trg Cordeliers u Lyonu, Louis Lumière, 1895., Francuska, Lyon,
Most August, nepoznati snimatelj, 1896., Njemačka, Dresden
Barka napušta luku, Louis Lumière, 1897., Francuska,La Ciotat
Kupanje u moru, Louis Lumière, 1895., Francuska
Djeca love račiće, Alexandre Promio, 1896., Engleska
Ulazak vlaka u stanicu La Ciotat, Louis Lumière, 1896., Francuska, La Ciotat
Iskrcavanje tereta s broda, Alexandre Promio, 1896., Španjolska, Barcelona
Porinuće broda, Louis Lumière, 1896., Francuska, La Seyne-sur-Mer
Pogled na piramide, Alexandre Promio, 1897., Egipat, Giza
Uspon na planinu, nepoznati snimatelj, 1899., Francuska
Panorama iz dizala na Eiffelovom tornju, nepoznati snimatelj, 1898., Francuska
Panorama iz barke u Velikom kanalu, Alexandre Pro-mio, 1896., Italija, Venecija
Odlazak iz sela Namo, Gabriel Veyre, 1900., Vijetnam

Putovanje Italijom–od Napulja do Vezuva, produkcija Pathé, 1904., Francuska, 4 min.
Žičara vozi prema Vezuvu koji se puši; turisti u nosiljkama silaze s vulkana.


Putovanje Italijom–od Napulja do Vezuva

Život nomada, proizvodnja Pathé, 1908-10., Francuska, 5 min
U nomadskom naselju djeca se igraju, odrasli rade i bave se svakodnevnim aktivnostima: hrane konje, peru, kuhaju, siju i sijeku drva uz prikolice u kojima žive. Muškarac izrađuje postolja od šiblja koja žene prodaju u gradu. Postolar popravlja cipelu, sakupljači otpada razvrstavaju otpad.


Život nomada

Rover spasitelj, Lewin Fitzhamon i Cecil Hepworth, 1905., Engleska, 7 min
Osvetoljubiva prosjakinja otima bebu iz kolica dok dadilja ne pazi. Obiteljski ljubimac pas Rover odlazi u potragu.


Rover spasitelj

Mali Jules Verne, Gaston Velle, 1907., Francuska, 6 min
Dječak nakon čitanja ubrzo zaspi i počne sanjati. Iznad kreveta javljaju se neobične slike: portret Julesa Vernea, globus, vlak, sunce, mjesec, meteor… Dječak ustaje i ukrcava se u košaru letećeg balona. Pada u more i roni do morskog dna gdje se meduze, školjke i koralji pretvaraju u plesačice, a zatim nestanu. Napada ga ogromna hobotnica, ali usred borbe dječak se budi u krevetu i udara jastuk dok perje leti posvuda.


Mali Jules Verne

Gulliverova putovanja, George Méliès, 1902., Francuska, 4 min
Jedne noći Gulliver otkriva Liliput, zemlju u kojem su kuće toliko male da može hodati preko njih. Iznenada izbija požar, koji Gulliver lako gasi. U drugom dijelu putovanja Gullivera spuštaju u golemom rupčiću na ogroman stol za kojim tri diva kartaju. Nakon kartaške partije Gulliver pokušava izraziti ljubav divovskoj mladoj ženi. Penje se ljestvama kako bi joj bio bliže, ali pada u šalicu čaja.


Gulliverova putovanja

Proljetna vila, Segundo de Chomón, 1902., Španjolska, 4 min
Siromašan par usred zimske noći prihvaća staricu u svojoj skromnoj kolibi. Ona se pretvori u proljetnu vilu koja jednim potezom zaustavlja snijeg i vraća boje prirodi. Polako skuplja cvijeće u veliki buket koji predaje iznenađenom paru i naglo nestaje. Žena položi buket na stol i u njemu pronađe dvije bebe, izvor velike sreće za gostoljubivi par.


Proljetna vila

Vozač '?', Robert William Paul, 1906., Engleska, 3 min
Policajac pokušava zaustaviti jureći automobil u kojem su vozač i žena omotana velom. Automobil ga udari, pregazi i nastavi dalje. Policajac ustaje i trči za automobilom, no automobil nastavi uza zid zgrade i odleti među oblake i zvijezde. Prolazi pokraj nasmiješena Mjeseca, a zatim ga meteor ponese do Saturna, na čijim prstenovima jureći par odveze još nekoliko krugova. Automobil zatim pada i slijeće ravno u sudnicu u kojoj se odvija suđenje. Automobil se tada neočekivano pretvori u konjsku zapregu, a službenici, policajac i sudac su zbunjeni, što par iskoristi te bježi vozilom koje se ponovno pretvorilo natrag u automobil.


Vozač '?'

Program je realiziran u suradnji s Europskom filmskom edukativnom platformom CinEd 2.0.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

POLITIČKI ESEJI TRAVISA I ERIN WILKERSON NA KRATKOM UTORKU

Na novom Kratkom utorku, koji će se održati 8.11. u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu, imat ćemo čast ugostiti supružnike Wilkerson, istaknute pripadnike američke nezavisne dokumentarističke scene... »više

OTVORENA PREDAVANJA U SKLOPU MALE ŠKOLE MEDIJSKE KULTURE

U sklopu ovogodišnjeg petog izdanja Male škole medijske kulture organiziraju se predavanja na temu filmske nastave koja su otvorena za javnost. Projekcije i predavanja u periodu od 04. do 06. studenog održavat će... »više

Cinema Reinvented – Ponovo otkriven film

Ovog četvrtka, 27. listopada u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je dvodijelna projekcija trinaest eksperimentalnih i avangardnih filmova koji pored uvida u razvoj svjetske kinematografije, izoštravaju percepciju i razvijaju sve oblike kreativnosti... »više

Aktivnosti Jedine solucije

U četvrtak 20. listopada Jedinu soluciju ugostila je Osnovna škola Novigrad. Voditelj udruge Luka Klapan na blok satu Hrvatskog jezika, u sklopu medijske kulture, učenicima viših razreda održao je izlaganje o osnovnim skupinama oblika filmskog zapisa... »više